Trboveljčanka Menči Klančar je letošnja prejemnica kristalnega mikrofona, ki ga podeljuje Društvo slovenskih poklicnih radijskih in televizijskih napovedovalcev. Izjemna napovedovalka je kar 35 let sooblikovala zvočno podobo slovenske besede, v spomin številnih poslušalcev nacionalnega radia pa se je zapisala v trajen spomin.

Društvo slovenskih poklicnih radijskih in televizijskih napovedovalcev je pripravilo podelitev letošnjih stanovskih priznanj v Studiu 26 Radia Slovenija. Najvišjo stanovsko nagrado za življenjsko delo kristalni mikrofon je prejela radijska in televizijska napovedovalka Menči Klančar, priznanje Ane Mlakar za obetavne mlade glasove pa radijski napovedovalec Benjamin Jeram.

»Njen govor odlikujeta žlahtna barva in nevsiljiva napovedovalska žametnost,« je med drugim zapisala v obrazložitvi žirija, ki so jo sestavljali Primož Vitez (predsednik tokratne komisije), Danijel Poslek, Tina Lengar Verovnik in Dušan Tomažič. »S tehnično in interpretacijsko gibkostjo se je prilagajala različnim žanrom s tiste vrste lahkotnostjo, ki je lahko le plod neizmernega znanja in izkušenj,« so še zapisali v utemeljitvi.

Menči Klančar je bila interpretka umetnostnih in drugih radijskih besedil, bralka dnevnoinformativnih oddaj, voditeljica številnih kontaktnih oddaj na Prvem programu Radia Slovenija in Valu 202 ter voditeljica prenosov koncertov na Arsu. Znana je bila tudi televizijskim gledalcem kot bralka dnevnoinformativnih oddaj – TV Obzornika in večernega televizijskega Dnevnika – ter kot povezovalka različnih prireditev. »S pretanjenim občutkom za poslušalke in poslušalce je svoje znanje, razmišljanja in srčnost z njimi delila v nočnem programu, jih zbujala z jutranjimi utrinki ali jih vodila skozi dan,« so še zapisali v utemeljitvi priznanja.

Na prireditvi so za kulturni program poskrbeli Big Band RTV Slovenija pod vodstvom Tadeja Tomšiča in duo BosaZnova. Slavnostna govornika sta bila vodja skupine napovedovalcev na Radiu Slovenija Igor Velše in predsednik tokratne komisije za podelitev nagrade Primož Vitez, voditelj in scenarist prireditve je bil prejemnik prejšnjega priznanja Ane Mlakar Ambrož Kvartič. Na prireditvi so se spomnili tudi radijskih glasov, ki so za vedno utihnili (Sašo Hribar, Blanka Hohnjec in Metka Perko).

Nagrado kristalni mikrofon podeljuje Društvo poklicnih radijskih in televizijskih napovedovalcev Slovenije od leta 2001 za izjemne dosežke na področju ohranjanja vrhunske ravni slovenskega govornega jezika. Menči Klančar je deseta prejemnica kristalnega mikrofona.

Savus

Foto: arhiv RTV SLO


 

Prejšnji članekIztekla voda
Naslednji članekEkološki kmetje v Vnanjih Goricah