Današnji četrtek prinaša nekaj zanimivosti tudi v Zasavje. V Hrastniku se bodo sestali člani Občinskega sveta, pripravili bodo predstavitev knjige Z veslom in peresom po svetu, v Trbovljah si lahko ogledate zanimivo predstavo Beseda, ples in glasba, na Dolu pa bo potekalo osnovno digitalno usposabljanje. Ogledate si lahko še vse razstave, odprte v mesecu novembru. Sicer pa običajno četrtkovo dogajanje. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 9. november 2023


Vreme

danes dogaja

Danes bo sprva precej jasno z meglo po nižinah. Čez dan se bo v hribovitem svetu zahodne Slovenije pooblačilo, drugod bo še večinoma sončno. Krepil se bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 5, najvišje dnevne od 8 do 14 °C.

V noči na petek bo na zahodu začelo deževati, v petek pa se bo dež razširil nad večji del Slovenije, Meja sneženja bo na nadmorski višini med 1000 in 1400 m.


 

Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Lokalna cesta Podgrad-Ravne (od Valvasorjeva 3a do Šemnik 50) v občini Zagorje je do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča zapora) za ves promet zaradi rekonstrukcije zidu in ceste. Obvoz poteka preko cest iz Vidrge in Spodnjega Šemnika.

Zaradi modernizacije lokalne ceste Kotredež-Mohor oz. Sušnik-Zgonc bo lokalna cesta do 27. novembra občasno popolnoma zaprta (občasni intervali za spuščanje prometa) od Rove 4 d do Rove 18 a.


Preskrba z vodo

 

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov dobave pitne vode.


 

Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Dol center (nadzorništvo Hrastnik), od 11. do 14. ure iz TP Terezija, izvod Posetje – Kolonija 1. maja 30, 32 (nadzorništvo Trbovlje), od 8.30 do 14. ure iz TP Rove, Rove 2, Ržiše, Žaga Jesenovo (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 15. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Podbukovje, Široka set, Leše (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Občina Hrastnik

Seja Občinskega sveta

Danes ob 17. uri se bodo v sejni sobi prostorov Občine Hrastnik na Cesti 1.maja 83 sestali svetniki na osmi redni seji Občinskega sveta Občine Hrastnik. Med drugim bodo razpravljali o sončni elektrarni Unično, delu Komunale Hrastnik, občinskih cestah, proračunu in izdali mnenje o kandidatih za ravnatelja (ico) Vrtca Hrastnik.


 

Delavski dom Trbovlje

Beseda, ples, glasba

Danes ob 18. uri bodo pripravili v Delavskem domu Trbovlje besedno, plesno in čustveno bogato predstavo z naslovom Beseda, ples, glasba. Ne verjamemo v pravljice, verjamemo pa v pravljičarje, ki lahko naslikajo lepši jutri (Ninna Kozorog). Tudi letos so Glasbena šola Trbovlje, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje in VDC Zasavje združili moči ter pripravili besedno, plesno in čustveno bogat dogodek. Pridružite se nam v četrtek, 9. novembra, ob 18. uri v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje. Ker sodelovanje obrodi najlepše stvaritve. Vstop na prireditev je prost.


 

Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Z veslom in peresom po svetu

V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku bodo danes ob 18. uri pripravili predstavitev knjige Z veslom in peresom po svetu avtorja avtorja Boruta Koruna. Knjigo sestavlja nekaj zgodb o veslaških potovanjih po divjinah Južne Amerike v Venezueli, Kolumbiji, Paragvaju in Braziliji, ki so včasih trajala po nekaj tednov. Osrednja zgodba je veslanje po Reki smrti v Braziliji, kjer sta s partnerko preveslala 600 km v dobrih treh tednih. Na teh poteh sta srečevala divje živali pa tudi domorodce. V kolumbijskem nižavju sta nekoč srečala skupini gverilcev FARC. Na srečo se je srečanje končalo dobro. Nekaj zgodb je tudi z veslanja po nekaterih morjih in reki Labi. Predavanje bo avtor knjige popestril z originalnimi fotografijami in zemljevidi.


ZLU

Digitalno usposabljanje

Danes Zasavska ljudska univerza organizira osnovno digitalno usposabljanje, ob 9. ali 11. uri (glede na predhodno znanje) v prostorih Medgeneracijskega središča Dol pri Hrastniku, Trg borcev NOB 3, Dol pri Hrastniku. Predavanje je za udeležence brezplačno, obvezne so predhodne prijave.


Zdravstveni dom Trbovlje

Cepljenje

V ZD Trbovlje poteka danes od 10.30 do 12.30 in 14. do 16. ure cepljenje proti sezonski gripi, COVID -19 in pnevmokoknim okužbam (za vse paciente v prostorih ambulante družinske medicine Jutreša Prah) Cepljenje se še posebej priporoča kroničnim bolnikom, osebam starim nad 65 let in vsem, ki se želijo zaščititi. Cepljenje je brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem. Predhodno naročanje ni potrebno.


Individualna svetovalnica ZMŠT

Varen, anonimen, zaupen prostor. Pomoč, podpora in svetovanje. Ob četrtkih od 12. do 17. ure in po dogovoru do 28. decembra za mlade, vključene v lokalne in mednarodne aktivnosti Zavoda za mladino in šport Trbovlje Individualna svetovalnica z uni. dipl. soc. ped. Tjašo Golob.

Psihološki in socialni izzivi, čustveni in vedenjski izzivi, samopodoba in identiteta, motivacija, smisel, cilji, zahtevna življenjska obdobja, soočanje s spremembami, težave s socialno vključenostjo, težave na področju odnosov, zadovoljevanje potreb, obvladovanje stresnega odziva telesa, šolski izzivi in karierno usmerjanje, osebnostna rast … in vse ostalo človeško.


RekreAktivna odbojka MC ZoS

MC ZoS organizira vsak četrtek od začetka oktobra do konca maja med 19.30 in 21.30 uro v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja RekreAktivno odbojko. »V MC ZOS že vrsto let nudimo prostor za rekreativno odbojko vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!« so zapisali organizatorji.


Plesni tečaj MC ZoS

Plesni tečaj poteka v septembru in oktobru enkrat tedensko in vsak četrtek med 18.30 in 20. uro do vključno 26. oktobra. Plesni tečaj je bil eden izmed izglasovanih predlogov v projektu #sampuvej, kar pomeni, da ga financira Mladinski center Zagorje, tako da je udeležba na tečaju brezplačna.


Foto galerija f 2,8 Zagorje

Kaznilnica

V Foto galeriji f 2,8 na Kopališki v Zagorju je na ogled razstava fotografa Branimirja Ritonje s pomenljivim naslovom Kaznilnica. Ritonja živi in ustvarja v Mariboru. Bil je dolgoletni predsednik Fotokluba Maribor ter soustvarjalec foto galerije Stolp in njen umetniški vodja od leta 1996 do 2023. Je prejemnik številnih nagrad in priznanj. V dolgoletni fotografski karieri se lahko pohvali z več kot dvajsetimi samostojnimi razstavami ter številnimi skupinskimi, zadnja večja je bila na Majskem salonu letos v Trbovljah. Galerija je odprta ob ponedeljkih od 17. do 19. ure, ob četrtkih od 9. do 12. ure in vsako prvo soboto v mesecu od 10. do 12. ure.


Galerija Medija

Oktobrski salon

V Zagorju je v galeriji Medija v Vili Medea na ogled zanimiva razstava zagorskih likovnikov, ki so jo poimenovali Oktobrski salon. Na njej se predstaviljajo ustvarjalci iz različnih likovnih področij iz zagorske doline. V galeriji Medija so na ogled dela slikarjev Nikolaja Beera, Jureta Crnkoviča, Lili Hribovšek, Milana Razborška, Sama Šilesa, kiparjev Borisa Bee in Saše Šilesa, animatorja Dušana Kastelica in fotografa Vukašina Šobota. Razstava bo na ogled do 20. novembra.

Galerija Medija je ob ponedeljkih in četrtkih odprta od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure (ali po dogovoru na tel. št. 041 489 307).


Delavski dom Zagorje

Kalejdoskop

V avli Delavskega doma Zagorje je skupina Liki danes postavila na ogled skupinsko razstavo ob 15. obletnici delovanja z naslovom Kalejdoskop. Razstavljajo: Vida Vodišek, Berta Juvan, Jana Boršnar, Lidija Ojsteršek, Magdi Grošelj, Elvira Brodar, Marinka Juvan, Ksenija Prašnikar, Luna Fras, Tinkara Baš, Lea Šteharnik, Eva Ocepek, Veronika Nikler, Lana Keršnik in Sara Tratnik. Razstava bo na ogled do 15. novembra.


Hočijeva galerija Hrastnik

Razstava Spregledane

V Hočijevi galeriji Hrastnik je na ogled razstava Spregledane avtorice Mankice Kranjec. Fotografska serija Spregledane v ospredje postavlja delavke in jim daje glas. Na piedestal postavlja ženske, ki skrbijo, da se naš svet v mirnem času ne ustavi, v času krize pa se ne zlomi. To so medicinske sestre, dostavljalke hrane, trgovke, učiteljice, poštarke, policistke, gasilke, čistilke, delavke v proizvodnji, šoferke in mnoge druge, ki v času različnih kriz skrbijo, da življenje nemoteno teče naprej. Te delavke so temelj naše družbe in so junakinje našega vsakdana. In čeprav so nadvse pomemben del naše družbene ureditve, pa niso vedno tudi spoštovane in opažene. Ta nevidna delovna sila, ki je pogosto spregledana, skrbi, da sistem ne razpade, ko ga drugi potrebujemo. Ogled razstave je možen vsak delovni dan od otvoritve do 17. novembra med 17. in 19. uro.


Foto klub Hrastnik

Krst ratraka – februar 2023

V vitrini Foto klub Hrastnik pri hrastniški pošti je na ogled reportaža z naslovom Krst ratraka – februar 20223. Avtorica foto reportaže je Maja Rozman.

 


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v novembru na ogled razstava viteških oklepov Martina Oblaka s Svibnega pri Radečah. V njegovi zbirki si lahko ogledate replike keltskega orožja, sablje, meče in celo viteške oklepe, pa tudi precej drugih kovaških izdelkov. Razstavo sta postavila Martin Oblak ml. in Irena Orešnik.

V knjižnici v Kisovcu je novembra na ogled razstava Moja poletna foto zgodba članice skupine Liki.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje – kino

Jesensko listje

ob 18. uri

Komična drama, izvirni naslov Kuolleet lehdet (Finska, Nemčija, 2023), režija in scenarij Aki Kaurismäki, igrajo Alma Pöysti, Jussi Vatanen, Alina Tomnikov …

Kaurismäkijev »četrti del trilogije o proletariatu« je nežna tragikomedija o dveh osamljenih dušah, ki iščeta ljubezen v času ekonomske neenakosti, vojne in negotovosti. V helsinškem karaoke-baru se po naključju srečata Ansa in Holappa. Iskrica preskoči, toda življenje vedno najde način, da postavi ovire na pot tistim, ki iščejo srečo …

Film je navdihnila pesem Les feuilles mortes, ki jo je leta 1945 spisal Jacques Prévert, uglasbil pa Joseph Kosma. Pesem najbolj poznamo v interpretaciji Yvesa Montanda, angleško verzijo sta pod naslovom Autumn Leaves med drugim izvajala Frank Sinatra in Nat King Cole, finsko različico, ki jo slišimo v filmu, pa poje Olavi Virta, znan tudi kot »kralj finskega tanga«.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekEkološki kmetje v Vnanjih Goricah
Naslednji članekRikverc rekord