V začetku oktobra se je na testnem poligonu Automotive Testing Papenburg v Nemčiji zapisal nov mejnik v svetu električnega avtomobilizma. RIMAC Nevera, najmočnejši hiper športni avtomobil na svetu, je postavil Guinnessov rekord za največjo hitrost pri vzvratni vožnji. Podjetje DEWESoft je prispevalo ključno vlogo pri merjenju tega izjemnega dosežka.

Trboveljski Dewesoft je s svojo merilno tehnologijo omogočil natančno merjenje hitrosti za priznanje novega Guinnessovega rekorda pri vzvratni vožnji. Za merjenje rekorda se je uporabil Dewesoft inercialni navigacijski sistem imenovan Navion i2, ki je omogočil izjemno natančne meritve položaja in hitrosti avtomobila.

Rezultate meritev so nato prikazali v programski opremi DewesoftX, v kateri je bila zabeležena rekordna maksimalna hitrost: 275,74 km/h (171,34 mph) na razdalji 863,14 metrov.

»Merilni inštrument Navion i2 omogoča meritve hitrosti z natančnostjo pod 0.1 km/h in meritve pozicije pod 2 cm absolutne točnosti, podatke pa osvežuje 100x na sekundo. Dejstvo, da gre za relativno nov produkt, s seboj prinese nekaj dodatnega pritiska, kajti merilni inštrument mora v tako napetih trenutkih, kot je merjenje svetovnega rekorda, delovati brezhibno. Takrat štejejo sekunde, ponovnega izpita ni,” je povedal Dewesoft aplikacijski inženir Matjaž Strniša, ki je meritve tudi opravil. Ob tem je še dodal: “Priložnost, da z našo merilno opremo izmerimo in zajamemo ključne podatke za eno najhitreje rastočih in obetavnih podjetji na avtomobilskem trgu, kot je Bugatti Rimac, je za inženirje neprecenljivega pomena. Takšni projekti nam dajejo samozavest, da še naprej premikamo meje mogočega v svetu merilne tehnike.«

Sodnik Guinnessove knjige svetovnih rekordov Jack Brockbank je s svojo prisotnostjo potrdil veljavnost dosežka v vožnji nazaj. Podjetje Bugatti Rimac in organizacija Guinness sta se v celoti zanašala na podatke, opravljene in pridobljene z merilnimi sistemi DEWESoft, potrebne za dosego tega unikatnega svetovnega rekorda.

O merjenju časov pospeševanja in zaviranja avtomobila Rivac Nevera smo že pisali v članku Dewesoft izmeril svetovni rekord.

Savus

Foto: Dewesoft


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekDan odprtih vrat CKZ ZD Trbovlje