sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Donirana hrana v Trbovljah

Mineva 10 let, odkar se je pri slovenskih lionsih porodila ideja o zbiranju presežne hrane. Akciji, ki se je na začetku imenovala Viški hrane, se je leta 2013 pridružil tudi Lions klub Trbovlje.

Člani so tri leta sodelovali kot prostovoljci in vsak dan pobirali in vozili hrano, ki je ostajala na trgovskih policah trgovine Spar, ter jo dostavili na sedež RK Trbovlje. Kasneje se je Sparu pridružil še Lidl.

Ko je dejavnost dobro stekla, so pobiranje hrane prevzeli prostovoljci Rdečega križa in jo naslednji dan v Menažki razdelili med socialno ogrožene prebivalce.

Letos se je na prošnjo za sodelovanje odzvala še ena trgovina, tj. Spar Pilon, kar bo gotovo povečalo količino zbrane hrane. To hkrati pomeni, da bo manj tudi zavržene hrane, kar je eden od ciljev te akcije.

Kaj vključuje tako zbrana hrana?

Gre predvsem za hrano z zelo omejenim rokom trajanja: sadje in zelenjava, kruh in pekovsko pecivo, pečeno meso, sendviči, nekateri mesni izdelki, mleko, mlečni izdelki in jajca.

Podatki za leto 2021 (trgovina Spar) kažejo, da je bilo zbranih več kot 8703 kg hrane, največ kruha in pekovskega peciva. Pri tem seveda ne gre samo za številke. Predvsem je pomembno, da ta hrana marsikomu pomaga prebroditi stisko, hkrati pa se kaže tudi odnos do hrane. Z njo je treba ravnati spoštljivo in skrbeti, da ne konča kot odpadek.

LK Trbovlje

Foto: LK Trbovlje


 

Isti avtor