V Steklarni Hrastnik se je danes okrog devete ure pred Steklarno Hrastnik “spontano” zbralo okrog 50 delavcev te tovarne. Med 40 do 60 zaposlenih je napovedalo, da bodo vložili odpoved delovnega razmerja zaradi vodstva podjetja s Petrom Časom na čelu, ki mu ne zaupajo več.

Gre za poskus rušenja vodstva podjetja. Za “organiziranim” nezadovoljstvom naj bi se po mnenju poznavalcev razmer v podjetju skrival dosedanji tesen sodelavec generalnega direktorja Petra Časa Sebastjan Ledinek. Njuna pogleda na prihodnost podjetja sta očitno vsaksebi in Ledinek je v odhodu iz podjetja.

V Steklarni Hrastnik je vodstvo potrdilo, da so danes prejeli nekaj napovedi o odpovedi delovnega razmerja. Po opravljenih razgovorih z vsemi zaposlenimi je vodstvo podjetja lastniku, GlobalGlass AG, podalo poročilo o stanju v podjetju in sprejelo nadaljnje ukrepe.

“Generalni direktor Peter Čas uživa polno podporo in zaupanje vodstva GlobalGlass AG, ki je tudi lastnik Steklarne Hrastnik. Operativno vodenje podjetja sledi strategiji in začrtanim ciljem, vodstvo pa uživa popolno zaupanje,” so zapisali v sporočilu za javnost v Steklarni Hrastnik.

V vezi z napovedanimi odpovedmi delovnih razmerij pa so v Steklarni Hrastnik dejali, da so vsem, ki so danes izrazili napoved odpovedi delovnega razmerja, omogočili krajši čas za razmislek ter s tem možnost za umik odpovedi. Ob tem pa so poudarili, da današnje odpovedi niso odraz širšega nezadovoljstva zaposlenih v podjetju, temveč so posledica določenih škodljivih namer. V Steklarni Hrastnik so tudi potrdili, da so določeni posamezniki vršili močan pritisk na lastnika Steklarne Hrastnik za zamenjavo vodstva, s katerim so želeli izsiliti menjavo vodstva izključno zaradi lastnih interesov.

V podjetju so dejali: »Verjamemo v znanje. V delo. V razvoj. Ne v populizem. Seveda obžalujemo, da se je določeno število zaposlenih odločilo podati namero o enostranski odpovedi delovnega razmerja. Zato smo prav z vsakim od njih opravili individualni razgovor, poslušali razloge ter seveda pojasnili tudi stališče podjetja. Vemo, da so bili delavci žal zavedeni s strani določenih posameznikov v podjetju, toda legitimna pravica posameznika je, da sprejema odločitve o svoji prihodnosti.«

Predstavnik največjega sindikata v podjetju KNG Ivan Kovačič zaenkrat ne daje izjav. Tudi predsednik sindikata KNG v ZSSS Bogdan Ledinek ni želel komentirati dogajanja. Dejal je le, da sindikat KNG ve za dogajanje, vendar se sindikat v to ne more mešati.

Koliko od napovedanih odpovedi se bo tudi uresničilo, v podjetju niso želeli špekulirati, saj so vsem, ki so danes podali izjave, omogočili čas za razmislek. “Vodstvo podjetja se zaveda trenutnega stanja tako v podjetju kot splošno na trgu dela. Pomanjkanje delovne sile tako zaradi epidemije covida-19 ter z njo povezanih odsotnosti (izolacije in karantene) ter splošno pomanjkanje deficitarnih poklicev seveda pušča določene posledice na trgu dela. Težave in posledice občutimo na obeh straneh, tako delodajalci kot zaposleni,” pravijo v vodstvu Steklarne.

“V Steklarni Hrastnik bomo storili vse, da bodo trenutno situacijo rešili po mirni, spoštljivi in predvsem razumevajoči poti. Zavedamo se, kaj pomeni dober zaposleni in kako dragoceno je znanje, ekipno delo ter predvsem spoštljiv odnos. Cilji podjetja pa ostajajo visoki in brez kompromisa pri doseganju kvalitete izdelkov v povezavi s trajnostnim napredkom,” so še zapisali v izjavi za javnost v Steklarni Hrastnik.

Savus

Foto: arhiv Savus