sobota, 18 maja, 2024

Iz te kategorije

Direktorica ponosna na vse

Tudi Varstveno delovni center (VDC) Zagorje, ki pokriva tri zasavske občine in Litijo, je v času novega koronavirusa moral svoje dejavnosti prilagoditi razmeram. O delu v tem času in postopnem odpiranju VDC smo se pogovarjali z direktorico dr. Špelo Režun.

Ali je v delovanju VDC prišlo do kakšnih sprememb potem, ko so se sprostili nekateri ukrepi? Kako ste se organizirali?

Ne bistvenih. Vse varovalne ukrepe smo morali obdržati. Dnevni enoti sta še vedno zaprti. Še vedno pri nas biva 26 stanovalcev, za katere se trudimo, da kar se da kakovostno in seveda varno preživljajo ta čas. Organizacija dela zaposlenih je še vedno takšna kot v začetku epidemije. Delo na 12 ur z ločenimi ekipami v posamezni enoti. Še vedno imamo postavljeni sivo in rdečo cono v primeru suma oz. potrjene okužbe, ki zasedata prostore dnevnih enot VDC-ja. Do konca tedna bomo pristojnemu ministrstvu poslali naše predloge za varno odpiranje in delovanje dnevnih enot zasavskega VDC, vendar je potem nujno, da se najdejo rešitve za prestavitev sive, predvsem pa rdeče cone, ki zaseda celoten prostor dnevne enote v Litiji. Smo v navezi z našimi koordinatorkami v času epidemije, z ministrstvi in aktivno soustvarjamo pogoje za čim hitrejšo, a varno vračanje na naš poln obseg dejavnosti.

V bivalnih enotah so od danes naprej omogočeni vnaprej dogovorjeni obiski najožjim svojcem, prijateljem po strogem varnostnem protokolu na parkirišču enot ob spremstvu zaposlenega. Ker uporabniki dnevnih enot doma v večini že zelo pogrešajo VDC, zaposlene, pa tudi svojci so sedaj nadpovprečno obremenjeni, smo se odločili, da v maju začnemo z obiski uporabnikov v njihovem domačem kraju na prostem ob upoštevanju varnostnih ukrepov (uporabnik in zaposlen sta zdrava, upoštevata razdaljo, nošenje maske s strani zaposlenega, higiena rok …). Tako se bo razveselilo uporabnike, ki jim manjkajo socialni stiki in vsaj malo razbremenilo svojce, da se bo laže počakalo odprtje dnevnih enot.

Kako je potekalo življenje v VDC v času, ko so veljala stroga pravila? Kaj pozitivnega je bilo v tem in kako ste se spopadali s težavami?Stroga pravila pri nas še vedno veljajo. Največja sprememba je bilo zaprtje dnevnih enot VDC in zaposleni so z uporabniki, svojci ostajali le v telefonskih in ostalih elektronskih stikih na daljavo. Jih vzpodbujali, se pogovarjali, jim krajšali čas, pa tudi dajali podporo, usmeritve, če je prišlo do kakšnih težav. Stanovalci, ki so ostali v bivalnih enotah VDC niso smeli in še vedno ne smejo sami, brez spremstva zaposlenih, zapuščati enot. Obiski do danes niso bili dovoljeni. Samo delo poteka po varnostnih protokolih vedenja in nošenja zaščitne opreme za zaposlene in stanovalce. Ne glede na vse ukrepe se trudimo, da dnevi v bivalni enoti potekajo čim bolj normalno. Zagotavljali smo jim zaposlitev ob delavnikih, različne prostočasne aktivnosti pred stavbo, kuharske delavnice, obdelovanje vrta, da je čas čim hitreje minil. Zaposleni smo se naučili novih tehnik sestankov na daljavo med seboj, pa tudi z uporabniki. Velika zahvala gre vsem zaposlenim zasavskega VDC, ki so se v teh težkih časih, ko smo morali povsem reorganizirati delo, se usposabljati za razkuževanje, delo v sivi, rdeči coni … res izkazali kot prava EKIPA. Pokazali so svojo popolno odgovornost in pripadnost zavodu, ne glede na strah in negotovost, ki je bila prisotna pri vseh. Zavedali smo se, da stanovalcem okužbo lahko prinesemo le mi, zaposleni, zato je bil pritisk res velik.

Ali ste imeli v VDC kakšnega okuženega stanovalca oz. zaposlenega?

K sreči in zahvaljujoč upoštevanju vseh protokolov s strani zaposlenih, pa tudi uporabnikov, ki so spoštovali vsa navodila in bili res strpni in spoštljivi eden do drugega ter zaposlenih, nobenega. Hvala tudi stanovalcem za res dobro sodelovanje, saj smo le tako te čase preživeli in gledamo optimistično naprej, ne glede na vse.

Kako bo potekalo postopno odpiranje VDC?Na ministrstvo bomo do konca tedna oddali varnostne protokole, ki se upoštevajo tako pri prevozih, kot tudi v samem VDC-ju. Nujno moramo zagotoviti, da bodo vsi prihajali v VDC zdravi. Ob vstopu na prevoz oz. vhodu v VDC bomo merili temperaturo, potrebno bo upoštevanje razdalje, razkuževanje – umivanje rok, nošenje mask, druženje le na prostem, brez avtomatov za pijačo, kavo, brez vnašanja stvari v delavnice … Navaditi se bomo morali na novo realnost, vendar verjamem, da z medsebojnim razumevanjem zaposlenih uporabnikov in svojcev v zasavskem VDC-ju vse zmoremo in se bomo sproti prilagajali razmeram s ciljem, da ohranimo zdravje uporabnikov in zaposlenih ob hkratni čim večji normalizaciji življenja.

Kako ste sodelovali z uporabniki, sorodniki?

Bili smo v stalnih telefonskih in drugih elektronskih stikih. Vsi zaposleni so bili na razpolago. Svojci, uporabniki imajo naše številke, mi pa njihove. Pogovarjali so se tudi preko videoklicev posamično in v skupinah, ker jih kar dosti obvlada tudi novo tehnologijo. Na FB strani vseskozi objavljamo aktualno dogajanje oz. objavljamo zanimive vsebine.

Kako so ta čas sprejemali zaposleni?

Samo en velik HVALAAAAAAAAA za njihovo fleksibilnost, odzivnost, pripravljenost na karkoli je bilo potrebno … Res sem ponosna na povezanost ekipe zasavskega VDC, da delamo dobro, ne glede na vse, kar se dogaja okoli nas … Da delamo ne tisto, kar je najlažje, naročeno, obvezno, ampak tisto kar je PRAV. Kot ljudje z in za ljudi, saj smo v tem času spoznali, kako smo medsebojno odvisni in povezani.

MP

Foto: arhiv VDC Zagorje

Previous article
Next article

Isti avtor