sobota, 18 maja, 2024

Iz te kategorije

Danes zvoni za mir

Danes, 21. septembra, ko obeležujemo mednarodni dan svetovnega miru, bodo med 18. in 18.15 uro po vsej Evropi, tudi v Sloveniji in Zasavju zadoneli posvetni in cerkveni zvonovi. Zvok zvonov širi sporočilo miru in poziva vsakega človeka, tudi Zasavce, k miru ter ohranjanju zavedanja, kako dragocen je mir za vse nas.

Pobuda je v Evropi naletela na velik odziv, zvonjenju se je priključila večina držav. V Sloveniji bomo lahko prisluhnili enotnemu zvonjenju in pritrkavanju iz več kot dva tisoč zvonikov: pobudi se pridružuje Katoliška cerkev z zvonjenjem v vseh katedralah, bazilikah, osrednjih romarskih svetiščih in župnijskih cerkvah, pridružuje se Evangeličanska cerkev augsburške veroizpovedi z zvonjenjem v 14 cerkvah, Srbska pravoslavna cerkev z zvonjenjem v 15 cerkvah, zvonili pa bodo tudi zvonovi dveh cerkev Makedonske pravoslavne skupnosti. Sodelujejo tudi številne občine, med drugim sta pobudo podprli dve največji slovenski mestni občini: v Ljubljani bo iz zvonika mestne hiše zadonela Oda radosti, v Mariboru pa bo zvonil zvon v zvoniku starega rotovža.

Sicer pa je letošnji mednarodni dan miru posvečen splošni deklaraciji človekovih pravic, ki velja za temeljni dokument v zgodovini človekovih pravic in je bil sprejet 10. decembra 1948. leta, torej pred 70 leti. Dobro se je spomniti, kar je zapisano v deklaraciji, da ima vsak človek pravico do življenja, prostosti in osebne varnosti, našteto pa je temelj za svobodo, pravičnost in mir na svetu.

ZT

Previous article
Next article

Isti avtor