Pred nami je nekaj mirnih dni. Danes v Zasavju ne bo ravno pestro. Lahko se odpravite v kino, muzej ali pa v naravo. Vreme naj bi bilo sončno. Jutri in v torek smo dela prosti. Če lahko, priskočite na pomoč tistim, ki jo potrebujejo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 13. avgust 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo sončno. V gorah severne Slovenije je popoldne možna kakšna kratkotrajna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 16, najvišje dnevne od 28 do 31°C.

V ponedeljek, torek in sredo se bo nadaljevalo sončno vreme s temperaturami okoli 30°C.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje ob Savi in cesti Krtina–Moravče–Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje je pri Spodnjih Izlakah promet oviran do 30. avgusta zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Renkah urejen izmenično enosmerni promet in kratkotrajne zapore (do 15 minut).

Na cesti Bevško–Trbovlje je Trbovljah (Vodenska cesta) do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Trbovlje–Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trbovlje–most čez Savo je do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik je v Trbovljah (vodenska cesta) do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik–most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik–Dol pri Hrastniku je pri Brnici do 25. avgusta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti na odseku Hudnar-Loke v Lokah pri Zagorju velja občasna popolna zapora do 11. avgusta od 7. do 17. ure zaradi sečnje dreves.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje obvešča odjemalce na območju vodovoda Čeče (naselji Čeče in Ostenk ter zaselek Ojstro v Čečah), da pred uporabo v prehranske namene, velja ukrep prekuhavanja. Ukrep velja do preklica. Za ostale uporabnike javnega vodovoda v Trbovljah ukrep prekuhavanja ne velja.


Električna energija

Za danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve


Ribiška družina Zagorje

Danes ob 9. uri ribiška družina Zagorje organizira ribiško tekmo za pokal Občine Zagorje ob Savi. Dobijo se pri ribiškem domu Zagorje. Za dodatne informacije so dosegljivi na elektronskem naslovu marko.zaletel@siol.net ali na telefonski številki 040 661 071.


MC ZoS

Razstava Luke Ivezića

V Mladinskem centru Zagorje je odprta razstava Luke Ivezića, na kateri si lahko ogledate očarljivi svet spontane rekonstrukcije skozi umetnost papirnatih kolažev. Razstava bo v Mali hali na ogled do 28. avgusta.

Luka je o svoji razstavi zapisal nekaj besed: »Razstavljena dela nosijo zgodbo, povabilo k razmišljanju o občutljivem ravnovesju med nadzorom in spontanostjo. Prav tako kot umetnik sprejema negotovost vsakega reza in trganja, smo tudi mi spodbujeni, da sprejmemo neznano v svojem življenju. Iz teh rodovitnih tal izhajajo najizjemnejša ustvarjanja – tista, ki presegajo naša pričakovanja in osvajajo naša srca.« Umetnik nas vabi, da opustimo togost struktur in namesto tega plešemo s spontanostjo, omogočimo, da naše misli postanejo rodovitna tla, na katerih lahko kreativnost cveti.


Majski salon 2023: Misterij Gea

Razstava likovnih del članic in članov Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) z najdaljšo tradicijo v Sloveniji je pregled sodobne slovenske likovno vizualne produkcije. Na razstavi sodeluje 154 umetnic in umetnikov, ki ustvarjajo na področju vseh likovnih zvrsti in so iz devetih regionalnih društev. Med njimi so tudi naši stanovski člani iz Avstrije in Italije. Umetniki se letos v svojih likovno vizualnih delih in razmišljanjih vsebinsko in kritično navezujejo na naš planet, na okolje in njegovo trenutno, perečo problematiko, ko človek drastično zmanjšuje genetski material, ko iztreblja živalske in rastlinske vrste in krči ekosistem, v katerem lahko živimo.

Razstavišča in odpiralni čas:

Delavski dom Trbovlje: čet: 17.–18. ure / pet–ned: 17.–20. ure / po predhodnem dogovoru (051 626 296)

Zasavski muzej Trbovlje: pon in pet: 8.–13. ure / tor, sre in čet: 8.–18. ure /

Kulturni center Delavski dom Zagorje ob Savi: po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Galerija Medija Zagorje ob Savi: pon in čet: 15.–19. ure / tor, sre in pet: 10.–14. ure / po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Razstava bo na ogled do 16. avgusta.


Delavski dom Trbovlje –  kino

Ninja Želve: Mutantska ujma

ob 18. uri

Ameriški pustolovski-komični film: režija Jeff Rowe in Kyler Spears; scenarij: Brendan O’Brien; igrajo: Brady Noon, Nicolas Cantu, Shamon Brown Jr., Micah Abbey, Seth Rogen, Paul Rudd, Jackie Chan, John Cena, Rose Byrne, Giancarlo Esposito, Natasha Demetriou, Maya Rudolph, Ayo Edebiri, Ice Cube, Post Malone, Hannibal Buress …

Po več letih zavetja pred človeškim svetom so se bratje želve odločili, da z junaškimi dejanji osvojijo srca Newyorčanov ter da so sprejeti kot povsem normalni najstniki. Njihova nova prijateljica April O’Neil jim pomaga napasti skrivnostno zločinsko združbo, vendar se kmalu znajdejo v težavah, ko se nanje spusti vojska mutantov.


Večno mladi

ob 20.00 uri

Francosko-italijanska komična drama: režija Valeria Bruni Tedeschi; scenarij Valeria Bruni Tedeschi, Caroline Deruas-Garrel, Noémie Lvovsky; igrajo Nadia Tereszkiewicz, Sofiane Bennacer, Louis Garrel

Igralka in režiserka Valeria Bruni Tedeschi oživlja svoja razburkana študijska leta na nekonvencionalni gledališki šoli Les Amandiers, ki jo je vodil karizmatični Patrice Chéreau.

Ob koncu osemdesetih so Stella, Victor, Adèle in Etienne stari 20 let. Prijavijo se na sprejemne izpite za znamenito igralsko šolo, ki sta jo ustanovila Patrice Chéreau in Pierre Romans v ‘Théâtre des Amandiers’ v mestu Nanterre. Silovit vstop v svet odraslosti, strasti in ljubezni – skupaj bodo doživeli življenjsko prelomnico, a žal tudi prvo tragedijo.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Franc Pust

Na današnji dan se je leta 1814 rodil prvi župan moderne Občine Trbovlje Franc Pust. Županoval je od leta 1850 do svoje smrti leta 1871. V tem času so se Trbovlje hitro razvijale. Število prebivalcev se je naglo povečevalo. Zgradili so prvo pravo šolo, postavili žandarmerijo in dobili prvega stalnega zdravnika. 9. marca leta 1871 je storil samomor.


Leopold Grošelj

Na današnji dan se je leta 1941 rodil nekdanji hrastniški župan in poslanec v Državnem zboru RS Leopold Grošelj. Po 12 letih uspešnega dela v gospodarstvu se je v Hrastniku zaposlil kot sodnik za prekrške, že v naslednjem letu pa je postal načelnik oddelka za družbeno planiranje. Na lokalnih volitvah leta 1994 in 1998 je bil izvoljen za župana Občine Hrastnik, leta 2000 pa tudi za poslanca Državnega zbora RS. Umrl je 19. septembra 2018, ko je izgubil boj z boleznijo.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus