Današnja nedelja bo v Zasavju mirna. Lahko si ogledate razstavo v Trbovljah ali pa obiščete dve filmski predstavi. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 9. julij 2023


Vreme

Danes bo pretežno jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 34 °C.

Jutri bo sončno in vroče. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 20,  najvišje dnevne od 30 do 35 °C.

V torek in sredo bo povečini sončno in vroče. V sredo zvečer bodo krajevne vročinske nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je pri Spodnjih Izlakah promet oviran do 30. avgusta zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Trbovlje – Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik-Dol pri Hrastniku je pri Brnici do 7. septembra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno velja popolna zapora ceste na odseku ABCDE-Prapretno-odcep Retje (od odcepa za Prapretno) do 31. julija zaradi asfaltiranja.

Zaradi sanacije vozišča bo med 8. in 9. julijem od 6. do 20. ure ter med 15. in 16. julijem od 6. do 20. ure veljala popolna zapora državne ceste Hrastnik – Šmarjeta. Zaradi asfaltiranja državne ceste bodo zaprli odsek od Forsteka do odcepa pod Marnim (kolovozna cesta proti starem delu vasi Marno). Obvoz za osebna vozila in tovorni promet (do 7,5 ton) bo potekal na relaciji Rimske Toplice – Zidani Most in obratno.


Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje obvešča odjemalce na Gimnazijski cesti (22a – 27) in Trgu Franca Fakina (31, 32, 34, 36, 38 in 39), da bo zaradi izvajanja obnovitvenih del na vodovodu predvidoma do 31. julija prihajalo do občasnih motenj oskrbe s pitno vodo. Po končanih delih pred ponovno uporabo naj uporabniki pustijo vodo nekaj časa teči iz pip.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 12. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Pošta (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih prekinitev dobave električne energije.


Prireditve

Majski salon 2023: Misterij Gea

Razstava likovnih del članic in članov Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) z najdaljšo tradicijo v Sloveniji je pregled sodobne slovenske likovno vizualne produkcije. Na razstavi sodeluje 154 umetnic in umetnikov, ki ustvarjajo na področju vseh likovnih zvrsti in so iz devetih regionalnih društev. Med njimi so tudi naši stanovski člani iz Avstrije in Italije. Umetniki se letos v svojih likovno vizualnih delih in razmišljanjih vsebinsko in kritično navezujejo na naš planet, na okolje in njegovo trenutno, perečo problematiko, ko človek drastično zmanjšuje genetski material, ko iztreblja živalske in rastlinske vrste in krči ekosistem, v katerem lahko živimo.

Razstavišča in odpiralni čas:

Delavski dom Trbovlje: čet: 17.–18. ure / pet–ned: 17.–20. ure / po predhodnem dogovoru (051 626 296)

Zasavski muzej Trbovlje: pon in pet: 8.–13. ure / tor, sre in čet: 8.–18. ure /

Kulturni center Delavski dom Zagorje ob Savi: po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Galerija Medija Zagorje ob Savi: pon in čet: 15.–19. ure / tor, sre in pet:10.–14. ure / po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Razstava bo na ogled do 16. avgusta.


Delavski dom Trbovlje – kino

Pozabljenčki

ob 18. uri

Sinhronizirana, animirana pustolovska komedija, izvirni naslov Extinct (Kitajska, ZDA, 2021), režija David Silverman, Raymond S. Persi, scenarij Joel H. Cohen, John Frink, Rob LaZebnik, igrajo Adam DeVine, Rachel Bloom, Ken Jeong

Opi in Edi sta sestra in brat, vrste Flamelčki. To so ljubke kosmate živalice v obliki krofkov, ki leta 1835 živijo na otoku Galapagos. Naša junaka po naključju potujeta skozi čas, s pomočjo časovnega cveta, iz leta 1835 v moderni čas v Šanghaju. Tu prvič vidita promet, trans maščobe in spoznata ljubkega psička z imenom Karli, ki jima pomaga razumeti kje in v katerem času se nahajata. Odloči se, da jima bo pomagal pri vrnitvi domov. Pelje ju v muzej, kjer na njuno grozo izvesta, da so Flamelčki izumrli leta 1835, takoj zatem, ko so padli v časovni cvet.


Ljubiti življenje

ob 20. uri

Izvirni naslov Love Life (Japonska, Francija, 2022), režija in scenarij Koji Fukada, igrajo Fumino Kimura, Kento Nagayama, Atom Sunada, Hirona Yamazaki, Misuzu Kanno, Tomorowo Taguchi, Tetta Shimada …

Taeko živi mirno življenje z možem Jirom in malim Keito, šestletnim sinom iz svojega prejšnjega zakona. Po tragični nesreči se v njeno življenje nepričakovano vrne dečkov biološki oče, o katerem že leta ni bilo glasu. Da bi se spoprijela z bolečino in občutkom krivde, se Taeko odloči pomagati temu gluhemu in brezdomnemu moškemu … Družinska zgodba, pripovedovana v režiserjevem značilnem grenko-sladkem tonu, raziskuje temi izgube in osamljenosti skozi portret ženske, ki išče nov smisel v svojem življenju.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Tone Leskovšek

Na današnji dan leta 1919 se je v Zagorju rodil Tone Leskovšek, ki velja za pobudnika ustanovitve najstarejše likovne kolonije v Sloveniji in tem delu Evrope: slikarske kolonije Izlake – Zagorje. Bil je likovni pedagog, slikar in gledališki ustvarjalec. Močno je vplival na kulturno življenje v Zagorju in Zasavju. Med vojno je deloval v Osvobodilni fronti, leta 1943 so ga aretirali in zaprli v trboveljskih in celjskih zaporih in taborišču vojnih ujetnikov v Mühlberg Stalag. Po vojni je bil zaposlen kot občinski uradnik in kasneje kot učitelj. V Zagorju je režiral nekaj gledaliških del, predvsem pa je bil scenograf, kostumograf, igralec … Leta 1958 je diplomiral iz likovnega in tehničnega pouka. Po diplomi je postal likovni pedagog na topliški OŠ v Zagorju. Leta 1964 je med svojim delovanjem kot odbornik zagorske občinske skupščine dosegel, da je občina Zagorje sprejela sklep o ustanovitvi slikarske kolonije Zagorje-Izlake. Bil je slikar zagorske pokrajine. Za svoje delo je prejel številna priznanja in nagrade. Umrl je17. aprila leta 1979 v Zagorju.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus