četrtek, 18 julija, 2024

Iz te kategorije

Krčne žile in homeopatija

V prejšnjem nasvetu Krčne žile lahko najdete zapis, kaj so krčne žile, kdaj je potreben obisk zdravnika, dejavnike tveganja in ukrepe, s katerimi lahko omilite oz. izboljšate težave. V tokratnem nasvetu se bomo posvetili homeopatskemu pristopu, kjer bomo navedli nekaj remedij, ki lahko pomagajo pri določenih težavah pri krčnih žilah:

Arnica montana – lahko pomaga pri bolečinah, modricah in otekanju, ki je posledica poškodb, operacije ali prenaprezanja.

Calcarea carbonica – je primerna v primeru bolečin pri stanju ali hoji. Osebe, ki jim ta remedija pomaga, imajo slabo cirkulacijo, lepljive, vlažne roke in noge ter jih na splošno hladi. Lahko imajo šibke ali mlahave mišice in se hitro utrudijo pri naporih. Pogosto imajo težave s telesno težo, hrepenijo po sladkem in jajcih, so nagnjene k anksioznosti in izčrpane po naporih.

Hamamelis – izboljša vensko cirkulacijo in za težke noge, ki so nagnjene k modricam.

Pulsatilla – otekle vene v nogah, lahko tudi v rokah in dlaneh so simptom za uporabo te remedije. Krčne žile  v nogah so vroče in boleče tekom noči, ob tem imajo osebe občutek težkih nog ter izčrpanosti. Simptomi so večji ko noge visijo brez opore in s toploto. Do izboljšanja pride s hladnimi obkladki, gibanjem in svežim, hladnim zrakom. Pulsatilla je pogosto prava remedija, če se krčne žile razvijejo tekom nosečnosti.

Graphites – če krčne žile povzročajo srbenje, ki se poslabša tekom noči, se priporoča ta remedija. Koža je suha, v nogah pa imajo osebe občutek nemira, teže in napetosti.

Lycopodium – simptomi za to remedijo so občutek vlečenja in trganja v nogah, včasih z občutkom odrevenelosti. Simptomi se poslabšajo ob mirovanju in tekom noči se lahko pojavijo krči v nogah. Osebe, ki potrebujejo to remedijo imajo lahko zaskrbljen izraz na obrazu in težave s prebavo, jetri in slabo cirkulacijo.

Zincum metallicum – pri osebah, ki potrebujejo to remedijo, so noge živčne in nemirne, z občutkom šibkosti v mišicah, mravljinčenjem in nagnjenjem k trzanju. Žile so velike in bolijo, tudi ob dotikanju. Osebe se počutijo slabše po alkoholu, predvsem vinu.

Za več nasvetov smo vam na voljo v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje


 

Previous article
Next article

Isti avtor