Krčne žile oz. kronična venska bolezen se lahko kaže s krči v mečih (predvsem ponoči), bolečinami v nogah, kot utrujenost nog, z otekanjem in srbenjem okoli gležnjev, z vidnimi modrimi oz. vijoličastimi žilami pod površino kože na nogah. Simptomi se pogosto poslabšajo poleti ali po dolgotrajnem stanju. Do izboljšanja pride po kratkotrajni hoji ali počitku z dvignjenimi nogami. 

V kolikor krčne žile ne povzročajo težav, ni potreben obisk zdravnika. Redko povzročajo resna stanja in pogosto zdravljenje ni potrebno. S farmacevtom ali zdravnikom pa se posvetujete, v kolikor vam povzročajo bolečine ali nelagodje, v kolikor je koža nad žilami vneta ali srbeča, v kolikor vas bolečina v nogah ponoči iritira in moti vaš spanec.

Do krčnih žil pride, kadar zaklopke v venah ne delajo pravilno. V zdravih venah kri brez težav teče proti srcu in ne more teči nazaj zaradi zaklopk, ki se odpirajo in zapirajo, da spuščajo oz. potiskajo kri naprej. Če se zaklopke poškodujejo ali oslabijo, pa kri zateka nazaj in zastaja v venah, ki postopoma postajajo otekle in večje.

Dejavniki, ki povečujejo tveganje za nastanek krčnih žil:

spol – ženske imajo pogosteje krčne žile kot moški

genetska predispozicija – težave s krčnimi žilami se pogosto prenašajo znotraj družine

starost – starejši imajo pogosteje težave s krčnimi žilami, saj s starostjo izgubljajo elastičnost in zaklopke oslabijo

telesna teža – povečana telesna teža dodatno pritiska na vene in tako morajo močneje potiskati kri proti srcu. S tem je povečan pritisk na zaklopke, ki hitreje začnejo prepuščati kri nazaj v vene.

stoječe delo

nosečnost – med nosečnostjo se poveča količina krvi v telesu, da pomaga pri razvoju otroka. Povečani nivoji hormonov v telesu prav tako oslabijo mišično steno žil. Stanje se po porodu lahko zelo popravi.

druga stanja – krvni strdki v preteklosti, nenormalne žile, …

Točen vzrok nastanka krčnih žil je sicer nejasen, obstaja pa teorija, da je v ozadju lahko tudi vnetje, ki pogosto napreduje. Poznamo pet oz. šest stadijev kronične venske bolezni – od pajkastih žilic, ki ne povzročajo težav, preko krčnih žil, edemov nog, do spremembe kože na nogah oz. v zadnjem stadiju razjed na nogah. Zato se v začetnih stadijih priporoča preventiva oz. zgodnje zdravljenje težav. V prvi vrsti se svetuje:

 • sprememba življenjskega sloga
 • izogibanje dolgotrajnemu stanju ali sedenju – razgibavanje vsakih 30 min,
 • sedenje z neprekrižanimi nogami
 • prenehanje kajenja
 • izogibanj tesnim oblačilom – stiskanje okoli pasu ali nog lahko otežuje pretok krvi
 • izogibanje visokim petam – nošenje čevljev z visoko peto lahko poslabša težave s krčnimi žilami
 • izogibanje soli oz. uživanje manj slane hrane
 • redni odmori tekom dneva in ob tem dvig nog v nivo bokov oz. ko spite nad nivo srca, da se razbremenijo in izboljšanje pretoka krvi
 • redna vadba, ki izboljša cirkulacijo in omogoča vzdrževanje zdrave telesne teže
 • nošenje preventivnih kompresijskih nogavic (vsaj do kolen)
 • lokalno nanašanje mazil, ki preprečujejo nastanek oz. olajšajo težave s težkimi nogami
 • zdravila z diosminom, falvonoidi, hesperidinom

Za več nasvetov smo vam na voljo v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje