Mesec junij je bil za članice in člane Turističnega društva Trbovlje zelo deloven. Organizirali so pohod po Naravoslovni učni poti kumskega brezokca in ogled Energijskega nasada Sončna posest v Gabrskem ter sodelovale na dnevu slovenskih planincev na Kalu, Jamatlonu, Muzejski poletni noči in Cahn Festu. Na izlet po Trbovljah so peljali tudi skupino upokojencev iz Krškega.

Mesec se je začel z občinskim praznikom in obiskom upokojencev iz Krškega. Predsednica TD Trbovlje Joži Kukovič in članica Vera Škof sta jih popeljali po vseh večjih trboveljskih znamenitostih – od Prometeja, preko Njive, do delavskega doma z mozaikom, do rudarskega doma … in jim predstavili trboveljsko zgodovino in pomen občinskega praznika.

Že naslednji dan smo se podali na pohod po Naravoslovni učni poti kumskega brezokca na Dobovcu. Pridružili so se jim tudi otroci OŠ Trbovlje PŠ Dobovec. Po učni poti nas je vodil član Turistično razvojnega društva Krajinski park Kum Matej Strgaršek. Predstavil nam je zanimivosti o Dobovcu, izvor imena Škofja Riža, legendo o padcu dveh volov v Turkov prepad. Spoznali smo vrsto rastlin, travniške orhideje, kozje brade, ivanščice, orkice. Pohod smo sklenili pri počitniški hiški slikarja Janeza Kneza, kjer smo si ogledali njegove skulpture na prostem.

Konec junija smo si ogledali še en trboveljski skriti biser – Energijski nasad Sončna posest. V zeleno oazo sta nas prisrčno sprejeli predstavnici Društva Calovas Katarina Omahen in Laura Potisek, ki sta nas popeljali po posesti. Sprehodili smo se po nasadu, kjer rastejo sibirske borovnice, aronije, šmarske hrušice, dren, šisandre, maline, robide in ribez, jagodičevju delajo družbo tudi zelišča, kot so različne mete, melisa, drobljak, boraga … Postali smo na energijskih točkah in tako začutili njihovo pozitivno delovanje na naše telo in um. Narava nas je prevzela v vsej svoji lepoti. Z začudenjem smo se razgledovali okrog sebe, bili smo presenečeni nad ponujenimi razgledi. Od tu je Trbovlje videti tako zeleno.

Članice pa so sodelovale na kar štirih prireditvah, kjer smo se predstavile obiskovalcem. Na Kalu, kjer so letos organizirali vseslovenski shod planincev, smo poleg našega društva predstavljali tudi Regijsko turistično zvezo Kum in občino Trbovlje. Predstavljali smo se s promocijskim materialom in kulinariko – mandeljčki in piškoti v obliki podganc. Predstavili smo tudi spominke iz premoga. Vzdušje je bilo fenomenalno, na enem mestu je bila Slovenija v malem. Pohodniki – planinci so bili navdušeni nad našo ponudbo in s predstavitvijo edinstvenih znamenitosti in produktov Zasavja.

Na prireditvi Jamatlon smo kot svetovne prvakinje v pripravi grenadirmarša poskrbele za krepko, knapovsko malico za jamatlonke in jamatlonce. Nekateri izmed njih so prvič okušali to zasavsko jedi, prav vsem pa je bila všeč.

Še isti dan smo sodelovale tudi na Muzejski poletni noči pred trboveljskim delavskim domom, kjer smo obiskovalcem prikazale, kako smo včasih tipkali na stare pisalne stroje. Obiskovalci, predvsem otroci, so radi tudi sami preizkusili to veščino. Razložile smo jim tudi, kako smo se učile slepega desetprstnega tipkanja in prikazale skeč iz ekonomske šole, ko je ob neposlušnosti učiteljica dolgolasim dekletom zvezala lase kar s špago.

MR

Foto: TDT