Danes je praznični dan, tudi v Zasavju bomo užili nekaj kulturnega dogajanja. V Delavskem domu Trbovlje voden ogled Potokarjeve razstave, v Zasavskem muzeju Trbovlje voden ogled razstave Srečno … črne doline, v Kisovcu pa dan odprtih vrat Rudarskega muzeja. Naredite si dan …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 8. februar 2023


Vreme

Danes bo zmerno do pretežno oblačno, popoldne in zvečer bo predvsem na Kočevskem lahko naletaval sneg. Pihal bo severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od -3 do 1 °C.

Jutri bo pretežno jasno, le na jugovzhodu bo še nekaj oblačnosti. Najnižje jutranje temperature bodo od -9 do -5, najvišje dnevne od 0 do 3 °C. V petek bo pretežno jasno. Jutro bo še dokaj mrzlo, čez dan pa bo že nekoliko topleje. V soboto se bo zmerno pooblačilo, mraz bo še naprej popuščal.


Zapore cest

Zaradi izgradnje galerije Šklendrovec bo od danes do 10. februarja od 7. do 19. ure veljala popolna zapora državne ceste Litija – Zagorje pri naselju Renke. Od 18. februarja pa vse do 2. septembra letos pa bo vsako soboto med 7.30 in 13.30 uro prav tako veljala popolna zapora omenjene ceste.

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih izklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 15. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Zgornji Hotič (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Delavski dom Trbovlje

Kulturni praznik

Ob kulturnem prazniku Delavski dom Trbovlje vabi, da ga preživite v njihovi družbi.

Ob 10. uri bodo pripravili vodenje po razstavi Retrospektiva z avtorjem Jožetom Potokarjem Cvrčom. Ob 10.30 uri pa se bo pričelo raziskovanje Trbovelj s pustolovščino Mini Adventures.


Delavski dom Trbovlje

Jože Potokar Cvrčo: Retrospektiva

Ob 17. uri bo v galeriji DDT otvoritev razstave Jožeta Potokarja – Cvrča Retrospektiva. Razstava bo na ogled do 26. februarja. Retrospektivna razstava prinaša pogled na bogato umetniško pot trboveljskega rojaka Jožeta Potokarja – Cvrča. Njegov umetniški izraz je močno zaznamovala poklicna pot rudarja, kar se vidi iz številnih njegovih del, za katere je navdih poiskal v domačem, »knapovskem« okolju. Preizkuša se v številnih likovnih tehnikah, širom po Sloveniji pa je znan kot izjemen risar in grafik. V zadnjih letih ogromno časa posveča tudi mentorstvu in prenaša svoje bogato znanje in izkušnje na naslednji rod umetnikov. Njegov opus sestavljajo motivi krajin, ženskih aktov in portretov. Še posebej je izpostavljen motiv črne kuhinje in živali, najbolj njemu tako ljubih konjev. V motive subtilno vnaša pretanjene občutke in zaznave, da jih lahko obiskovalec brez težav prepozna in ponotranji. Razstava bo odprta do 26. februarja.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes vas med 10. in 13. uro vabijo v Zasavski muzej Trbovlje na brezplačen samostojen ogled njihovih razstav:

  • Srečno … črne doline
  • Ambasadorji slovenskega karateja ‒ 50 let karateja v Trbovljah
  • “Igra postaja zelo napeta in živahna.” 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah

Ob 11. uri pa vabljeni, da se jim pridružite na vodenem ogledu po stalni razstavi Srečno … črne doline. Vstop je prost.


Rudarski muzej Zagorje

Delavski dom Zagorje vabi danes od 13. do 17. ure v Rudarski muzej Kisovec v Lokah  pri Zagorju na dan odprtih vrat. Vstop je brezplačen. Skozi muzej vas bo popeljal Vlado Poredoš.

 


Počitniške dejavnosti

Danes boste morali, dragi starši, za počitniške dejavnosti svojih otrok poskrbeti sami, saj v Zasavju društva prijateljev mladine in ostali ne bodo pripravili organiziranih dejavnosti. Nekaj namigov: sprehod po hribih s primerno obutvijo in oblačili, sankanje, smučanje, kepanje, metanje po snegu, uživanje na polno. Poseben namig: vzemite s seboj kakšno termovko čaja. Ne priporočamo: posaditev otrok pred tv, čikov in kave s sosedi. Vzemite si dan za otroke, tudi doma se lahko prijetno družite ob družabnih igrah. Otroci vam bodo hvaležni.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Vinko Hrovatič

Na današnji dan je leta 2012 v Trbovljah umrl pisatelj in pesnik Vinko Hrovatič. Rodil se je 3. aprila leta 1932 v Trbovljah. S pisanjem poezije se je začel ukvarjati že v najstniških letih. Napisal je 53 pesniških zbirk z več kot 130.000 verzi, 191 sonetnih vencev in več kot 10.000 aforizmov. Izdal je 24 pesniških zbirk z 2400 pesmimi v trboveljskem narečju, napisal pa je tudi 13 knjig oz. proznih del. Ni pa bil samo pesnik in pisatelj, lotil se je tudi likovnega ustvarjanja – sprva je risal in ustvarjal žganine v lesu, kasneje pa je svoje ideje oblikoval še s pomočjo perorisb, oglja, olja in pastela.


Svetovni dnevi

Prešernov dan, slovenski kulturni praznik

Danes praznujemo Prešernov dan, osrednji slovenski kulturni in državni praznik. Je pa današnji dan tudi dela prost dan. Na ta dan se spominjamo obletnice smrti največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Slovenija je ena redkih držav na svetu, če ne edina, ki ima za državni praznik dan kulture. Proslava ob obletnici pesnikove smrti je prvič postala vseslovenska po sklepu osvobodilnega gibanja leta 1941, med drugo svetovno vojno, vendar je bil tedaj to praznik vseslovanske enotnosti in so ga praznovali 7. februarja. 8. februar se kot praznik slovenske kulture praznuje od leta 1945 naprej. Ob prazniku pripravijo osrednjo državno proslavo, na kateri podelijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada za vrhunske dosežke na področju umetnosti v Sloveniji.


Savus