Franc Tržan je bil izjemen klarinetist, cenjen tudi v tujini, saj je igral v mednarodnem orkestru najboljših svetovnih glasbenikov. Trboveljčan Tržan je bil solist in prvi klarinetist orkestra Slovenske filharmonije, igral je pri komornem ansamblu Pro musica rara, v pihalnem orkestru Ljubljanske milici in seveda pri Delavski godbi Trbovlje. V začetnih treh letih ansambla je bil klarinetist Kvinteta Avsenik, kasneje je sodeloval z največjimi imeni narodno zabavne glasbe. Ohranjeni so tudi posnetki njegovega odličnega igranja.

Mladost in šolanje

Klarinetist Franc Tržan se je rodil 14. maja 1927 v Trbovljah kovaču Francu in mami Mariji (rojena Smodič). Osnovno šolo je obiskoval od 1934 do 1941 v Trbovljah, od 1942do 1944 pa v rodnem kraju tudi obrtno rudarsko šolo. Leta 1947 je opravil sprejemni izpit na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani in bil sprejet v 2. razred. Po nedokončani srednji šoli je na podlagi sprejemnega izpita iz klarineta začel leta 1950 s študijem na Akademiji za glasbo v Beogradu, nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri profesorju Mihaelu Gunzku, kjer je leta 1959 diplomiral. Od 1960¸do 1962 se je študijsko izpopolnjeval na Dunaju (Akademie für Musik und darstellende Kunst).

Kariero pričel v cementarni

Prvo zaposlitev je našel leta 1946 v Cementarni Trbovlje (dve leti), od 1951 dalje pa je bil zaposlen pri Slovenski filharmoniji v Ljubljani, kjer je leta 1954 postal prvi klarinetist orkestra. Od 1945 je sodeloval pri Delavski godbi Trbovlje, od 1965 je igral v ljubljanskem komornem ansamblu Pro musica rara, igral je tudi v pihalnem orkestru Ljubljanske milice.

Med najboljšimi glasbeniki sveta

Bil je član društva operno simfoničnih glasbenikov, reproduktivnih umetnikov, sveta Slovenske filharmonije in sveta Zavoda za glasbeno in baletno izobraževanje. Oktobra 1971 je bil kot glasbeni ambasador imenovan za člana World Symphony Orchestra, s katerim je nastopal na koncertih v New Yorku, Washingtonu in na Floridi. V njem so zbrali najboljše glasbenike sveta. Leta 1973 so ga odlikovali z medaljo dela.

Tržan je nastopal na koncertih orkestra Slovenske filharmonije doma in v tujini. Uspehe je doživljal tudi s solističnimi koncerti, npr. leta 1973 v Ljubljani (P. Merkù, Concerto lirico za klarinet in orkester) in leta 1975 prav tako v Ljubljani (W. A. Mozart, Koncert za klarinet in orkester). Njegovo igranje lahko ljubitelji glasbe najdejo tudi na posnetkih. Npr. na plošči Musica Slovenica.

Pri Avsenikih

Franc Tržan je zapustil globoko sled tudi v narodnozabavni glasbi. Njegovo odlično igranje in izjemen ton klarineta so lahko poslušalci slišali tri leta v Kvintetu Avsenik. Od Avsenikov se je poslovil leta 1962, ko so se Avseniki odločili za profesionalno glasbeno pot. Ker je profesor Tržan prav takrat dobil stalno službo v Slovenski filharmoniji, se tej ponujeni priložnosti ni bil pripravljen odreči. Njegovo mesto pri Avsenikih je leta 1962 zapolnil izjemen klarinetist Albin Rudan.

Tržan je sodeloval tudi z ansamblom Borisa Franka, največ studijskih posnetkov domače glasbe pa je posnel z ansamblom Borisa Kovačiča, katerega glasba je še danes vredna vsakega občudovanja. Igral je z največjimi imeni narodnozabavne glasbe, sodeloval je pri različnih ploščah, med drugim je Jugoton izdal tudi ploščo s skladbami vsestranskega Miška Hočevarja Počitnice v Bohinju, Pri starem mlinu, Mazurka za Franceta in Fantje s klarinetom, v katerih je Franc Tržan prikazal vse svoje mojstrstvo.


Franc Tržan je umrl 14. novembra 2016 v Ljubljani. Pokopan je na ljubljanskih Žalah.

Savus

Foto: Slovenska biografija, Veseljak, Cobbis, YouTube, Discogs

Viri in literatura

Tržan, Franc Alfonz Gspan, Jože Munda in Fran Petrè Ljubljana, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, 1982.

Veseljak, Na današnji dan, Franc Tržan, 2022.

Cobbis

YouTube

Discogs


 

Prejšnji članekPriznanja TZS tudi v Zasavje
Naslednji članekVzgoja za srečo (po dansko)