Nedelja v Zasavju bo mirna. Razen, če vam ne bo kri pognala referendumska nedelja. Sicer pa, poglejte, kaj prinaša. Naredite si dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 27. november 2022


Vreme

Danes bo deloma jasno, več oblačnosti bo v jugovzhodnih krajih. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. Jutranje temperature bodo od -5 do 1, najvišje dnevne od 3 do 8 °C.

V ponedeljek bo na zahodu zmerno, drugod pretežno oblačno. V torek bo pretežno oblačno.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Trojane bo na Izlakah urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 20. decembra 2022.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste. Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.

Zaradi rekonstrukcije ceste in izgradnje odvodnjavanja velja do 23. decembra popolna zapora lokalne ceste na Laz na Dolu pri Hrastniku. Popolna zapora se bo izvajala od 7. do 17. ure.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8 do 14. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Petrol Hrastnik (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 14. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Katarina, Vrhar, Zgornje Svine (nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 14. ure iz TP Zavine, Vine, Spodnje Izlake 2 in Zgornje Izlake (nadzorništvo Zagorje), od 8.30 do 10.30 ure iz TP Klenik, izvod 3 (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Referendumska nedelja

Današnja nedelja je referendumska, saj volilke in volilci glasujejo kar o treh referendumih. Glasovi državljanov Slovenije bodo danes odločali o zakonu o vladi, o RTV Slovenija in o dolgotrajni oskrbi. Ob 7. uri so se tudi v Zasavju odprla volišča. Odprta bodo do 19. ure, do tedaj velja volilni molk. Vsak volivec se bo sam odločil, ali bo glasoval na vseh treh referendumih ali samo na enem oziroma dveh. Pred glasovanjem se bo moral podpisati v volilni imenik za vsak referendum posebej. O vsakem zakonu volivec glasuje tako, da obkroži besedo za, če želi glasovati za njegovo uveljavitev, ali proti, če ji nasprotuje.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Lili Hribovšek: V.I.T.R.I.O.L.

V galeriji DDT je na ogled razstava slikarke Lili Hribovšek z naslovom V.I.T.R.I.O.L. »Lili Hribovšek že od nekdaj privlači in navdihuje svet intuitivnega, duhovnega, simbolike … ki ostaja pomemben del njenega življenja; tako poklicno kot privatno, ne glede na to, ali je v “vlogi” slikarke, pedagoginje, matere, žene, prijateljice … Naslov razstave je geslo iz 15. stoletja: V.i.t.r.i.o.l. – Visita Interiora Terrae Rectificando Inveniens Occultum Lapidem – Spusti se v središče zemlje in našel boš skriti kamen modrosti, oziroma, poglobimo se v svojo notranjost in skozi duhovno očiščenje mentalne nesnage bomo prišli do znanja in razumevanja,« je ob razstavi zapisala Nuša Podgornik.

Razstava je na ogled v galeriji Delavskega doma Trbovlje do 27. novembra ob četrtkih med 17. in 18. uro, ob petkih, sobotah in nedeljah pa med 16. in 19. uro. Med delovniki si lahko razstavo ogledate tudi med 8. in 14. uro po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Delavski dom Zagorje

Razstava ob mednarodnem letu stekla

V avli Delavskega doma Zagorje je odprta razstava ob mednarodnem letu stekla. Na priložnostni razstavi ob mednarodnem letu stekla sodeluje nekaj članov Društva steklarjev Slovenije. Razstavljajo Rajmund Remi Kočica, Tomi Kočica, Dana Kočica, Karli Holešek, Niki Holešek, Jože Tomažič, Erna Ferjanič in Franci Černelč. Odprta bo do 2. decembra 2022.


Zasavski muzej Trbovlje

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Delavski dom Trbovlje – kino

Kapa

ob 17. uri

Pred projekcijo bo v avli Delavskega doma pogovor z ustvarjalci filma ter delavnica v sodelovanju z Društvom prijateljev mladine Trbovlje.

Slovenski družinski film, režija Slobodan Maksimović, igrajo Gaj Črnič, Kaja Podreberšek, Ajda Smrekar, Mojca Fatur, Frano Mašković …

Prvi slovenski božični celovečerni film režiserja Slobodana Maksimovića zgodbo o dečku, ki nima nič, in deklici, ki ima vse, preplete z močno vero v čudeže in jo poveže v topel, humoren in mestoma tudi napet film. Erik je devetletni deček, ki živi v mladinskem domu. Njegova edina vez s staršema je kapa, ki jo ima ves čas na glavi, saj mu jo je spletla mama. Ves čas se mora braniti pred dečkoma in starejšo deklico, ki ga izkoriščajo in zafrkavajo. Njegova edina božična želja je, da bi šel domov. Sedemletna Lučka prihaja iz premožne družine, ki ji lahko kupi vse. Le sestrice ne. In kužka, ki si ga želi za božično darilo. A čarobni čas praznikov pripravlja presenečenje za oba. Erik je v mladinskem domu izžreban, da božič preživi pri Lučkini družini. Otroka se tako znajdeta skupaj, ne da bi hotela. Lučka se zmrduje, Erik pa v njej vidi le razvajeno deklico. Sredi noči v dnevni sobi zalotita Božička. Po spletu okoliščin se skrijeta v njegov avto in kmalu se znajdeta na ulici. Začne se prava božična pustolovščina, ki v eni sami noči obema prinese izpolnitev želja, a ne čisto tako, kot sta pričakovala.


Črni panter: Wakanda za vedno

ob 19.00 uri

Ameriška akcijska, pustolovska drama, izvirni naslov Black Panther: Wakanda Forever (2022), režija Ryan Coogler, scenarij Ryan Coogler, Joe Robert Cole, igrajo Tenoch Huerta, Angela Basset, Letitia Wright, Lupita Nyong’o, Danai Gurira …

Nadaljevanje nas vrne v Wakando, kjer se pojavi nova grožnja s strani skritega podmorskega naroda Talokan. V filmu se kraljica Ramonda, Shuri, M’Baku, Okoye in Dora Milaje borijo za zaščito svojega naroda pred posredovanjem svetovnih sil, ki so se mobilizirale po smrti kralja T’Challa. Medtem, ko se prebivalci Wakande trudijo sprejeti izgubo svojega ljubljenega voditelja, se morajo junaki združiti in s pomočjo Nakie in Everetta Rossa skovati nov načrt za kraljestvo Wakande.


Delavski dom Zagorje – kino

Čudežni svet

ob 10.30 uri

Ameriška družinska animirana pustolovščina, režija Don Hall.

Od ustvarjalcev uspešnice Ledeno kraljestvo prihaja nova akcijska pustolovščina Čudežni svet. V animiranem filmu Čudežni svet bomo odpotovali globoko v neraziskan in malce nevaren svet, v katerem čudežna bitja čakajo legendarno družino raziskovalcev, Cladesove, ki so si med sabo tako različni, da ta raznolikost preti njihovi zadnji in hkrati najbolj pomembni misiji. Film je sinhroniziran v slovenščino.


Na današnji dan

Ernest Adamič

Na današnji dan se je leta 1898 rodil pisatelj, publicist, filmski režiser in filmski scenarist, ki je globoko sled delovanja pustil tudi v Zasavju, Ernest Adamič. V Zasavju je deloval od leta 1926 do 1941 kot prosvetni delavec, režiser, delal je kot šminker, scenograf in slikar kulis, risar plakatov, pevovodja itd.) in kot igralec (tudi skupaj z ženo Marijo). V tem času se je ukvarjal s fotografijo, bil predsednik šahovskega kluba, ustanovni član in trener nogometnega mladinskega moštva Sportni klub Zagorje. Napisal je celo roman o zagorskih rudarjih in steklarjih, vendar ta ni izšel zaradi tega, ker je urednik Tone Seliškar založil del romana. Je pa zato ustvaril nekaj zanimivih filmskih zapisov o Zasavju. Umrl je 12. maja leta 1977.

Nande Klančišar Martin

Na današnji dan je leta 1974 v Celju umrl rudar, partizan, osvoboditelj Starega piskra, upravitelj Celja, direktor Rudnika Trbovlje in drugih rudnikov po Sloveniji (Zagorje, Hrastnik, Kočevje, Srpenica), ob koncu kariere pa predavatelj na kovinarski šoli v Štorah Martin Klančišar – Nande. Rodil se je 2. novembra leta 1903 v Trbovljah.

 


 

Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zapisanega svetovnega dneva.


Savus