Današnji povolilni ponedeljek bo tudi v Zasavju potekel v komentiranju predsedniških volitev. Tudi kaj drugačnega se bo v Zasavju našlo v današnji ponudbi. Poglejte, kaj vse se dogaja v Zasavju in si naredite dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 24. oktober 2022


Vreme

Danes bo na vzhodu večinoma sončno, na zahodu pa marsikje bolj oblačno. Na severozahodu bodo občasno krajevne padavine. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23 °C.

Jutri bo pretežno oblačno, dopoldne se bodo padavine razširile na večji del Slovenije, lahko tudi zagrmi. Zapihal bo severni veter. Dež bo popoldne oslabel in do večera povsod ponehal, najpozneje na jugu. Od severa se bo postopno jasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14, najvišje dneve od 15 do 18 °C.

V sredo in četrtek bo povečini sončno, po nižinah bo zjutraj megla. Še naprej bo razmeroma toplo.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 28. oktobra.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste.  Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.

Na lokalni cesti Cesta 3. julija–Gorjup (Pot Josipa Brinarja) bo zaradi izgradnje kanalizacije med 7.  in 17. uro veljala zapora. Zapora ceste bo postavljena do dokončanja del, predvidoma do 12. novembra 2022.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih izklopov vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 12. ure odjemalcem iz TP Kal, izvod šola Kal (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 11. ure iz TP Terezija, izvod Terezija levi del (nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 10. ure pa iz TP Sava ŽP, izvod proti mostu (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 10. ure odjemalcem iz TP Viderga, izvod proti Mlinšam, od 11. do 14. ure iz TP Prečna, izvod Prečna (nadzorništvo Zagorje), od 8. do 11. ure iz TP Mala Kostrevnica, izvod Božič (nadzorništvo Litija).


Prireditve

Pametni telefon

Knjižnica Antona Sovreta danes med 16. in 18. uro pripravlja v sodelovanju z VGC Zasavje oktobrsko srečanje v okviru delavnice rabe pametnega telefona. Poleg spoznavanja osnovnih in naprednejših nastavitev ter funkcij, kako je z mobilnimi podatki in brezžičnim omrežjem doma in v tujini, kako brezskrbno brskati po spletu na potovanju in doma kot tudi prenos in namestitev brezplačnih uporabnih aplikacij ter njihova praktična uporaba, boste lahko vprašali vse, kar vas zanima v zvezi vašega pametnega telefona. Predavatelj: Dušan Malič.


ZLU

Nemščina za začetnike

Zasavska ljudska univerza vsak ponedeljek ob 8. uri pripravlja v Rudarskem domu Trbovlje tečaj nemščine za začetnike. Lahko se pridružite katerikoli ponedeljek, se učite na novo ali pa obnavljate jezik. Obvezne so prijave na ZLU.


MC ZoS

Čvekava kava

V Mladinskem centru Zagorje danes ob desetih ne zamudite druženja ob kavi. V MC ZoS so druženje poimenovali Čvekava kava, vabijo pa na čvek, kavo, čaj, kakav, družabne igre in še kaj. Vse do 13. ure.


F 2,8 Zagorje

Razstava Lamovšek

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorju je danes od 17. do 19. ure odprta samostojne razstave fotografa Francija Lamovška z naslovom Gib z razlogom. Hrastničan Franci Lamovšek je amaterski fotograf in član Foto sekcije KUD Dol pri Hrastniku.  Ob odprtju razstave je povedal: »Stalno se izobražujem, saj mi kreativna uporaba fotografske opreme predstavlja izziv. Tehnika namernega premikanje kamere (ICM) mi je omogočila, da sem naravo predstavil na drugačen in svež način. Razstava z naslovom Gib z razlogom je posvečena prav kombinaciji te tehnike in motivov iz narave.«


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

 

 

Maks Radej

Na današnji danes se je leta 1929 v Trbovljah rodil športnik, trener, gospodarstvenik in eden najmlajših partizanov v NOV Maks Radej. Bil je med tvorci trboveljskega rokometnega čudeža. Z ekipo je dosegel uspehe v ligaškem in pokalnem tekmovanju ter bil uspešen tudi pri prenašanju ljubezni do rokometa na mlajše generacije trboveljskih srednješolcev. Umrl je 23. oktobra leta 1998 v Ljubljani.


Svetovni dnevi

Svetovni dan Organizacije združenih narodov

Danes praznujemo ustanovitev OZN. Na ta dan leta je 1945 stopila v veljavo Ustanovna listina OZN, ki jo je ratificiralo zadostno število držav podpisnic. V povojnem kaosu se je nova organizacija zavezala k preprečevanju vznika nove vojne, k vzpostavitvi ponovnega zaupanja v temeljne človekove pravice in k promociji družbenega napredka, boljših življenjskih standardov ter večjih svoboščin.


Mednarodni dan informiranja o razvoju

Generalna skupščina je leta 1972 določila 24. oktober za svetovni dan informiranja o razvoju. S tem dnem je želela povečati pozornost svetovne javnosti glede razvojnih problemov in poudariti potrebo po večjem mednarodnem sodelovanju za njihovo razrešitev.


Savus