Danes v Zasavju dež. Nič novega. Morda pa priložnost za obisk kakšne od trboveljskih gostiln, kjer te dni pripravljajo posebne zasavske jedi. Poglejte ponudbo Zasavja in si naredite ta dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Petek, 30. septembra 2022


Vreme

Danes bo oblačno s padavinami, ki bodo dopoldne in sredi dneva marsikje prehodno ponehale in se popoldne ter zvečer znova okrepile. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 20 °C.

Jutri bo na vzhodu povečini sončno. Drugod bo spremenljivo do pretežno oblačno, predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije bo občasno še rahlo deževalo. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 22 °C.

V nedeljo in ponedeljek bo povečini sončno in čez dan toplo. Zjutraj in del dopoldneva bo po nekaterih nižinah megla.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 28. oktobra.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na cesti Moravče – Izlake v Mlinšah poteka izmenično enosmerni promet zaradi zemeljskega plazu.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 7. do 8.30. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Litija banka, izvod banka, Mojster haus in od 8. do 10. ure iz  TP Slivna (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Iz trbouskiga špajza

Občina Trbovlje je četrto leto zapored pripravila kulinarični festival Iz trbouskiga špajza. Med 23. septembrom in 2. oktobrom kuharske mojstrovine ponujajo Gostilna Bigman, Gostilna Brin, Gostilnica Mala malca, Gostilna Martin, Okrepčevalnica Oskar, Pizzerija Dimnik, Restavracija K5. Poleg klasičnih receptov lahko obiskovalci poskusijo tudi izvirne posodobitve tradicionalnih zasavskih receptov. Mogoče vas letos premamijo vaseršpocli, grincajg iz guveje župe, bučn štrudl, krumpantoč, kurji ajmuht, pečene šnite ali katera druga dobrota iz menijev. Danes bo še posebej zanimivo v Gostilni Martin, kjer bodo pripravili Martinov fajrund.


Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


DDZ – galerija Medija Zagorje

Razstava Bagrata Arazyana

V galeriji Medija v Zagorju je do 23. oktobra odprta razstava slikarja Bagrata Arazyana, Armenca, ki živi in dela v Sloveniji. Lani je bil Arazyan tudi udeleženec Slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Bagrat Arazyan se je rodil leta 1958 v Armeniji. Umetnik, oblikovalec, kurator, glasbenik, filozof deluje na širokem polju likovnega izražanja. Leta 1994 je soustanovil galerijo in oblikovalski studio Modus v Moskvi. Od leta 2017 soustanovitelj in kurator Centra sodobne umetnosti Pivka. Danes je razstava na ogled od 9. do 15. ure in 16. do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Trbovlje – kino

Nasmeh

ob 18. uri

Ameriška grozljivka, izvirni naslov Smile (2022), režija in scenarij Parker Finn, igrajo Sosie Bacon, Jessie T. Usher, Kyle Gallner …

Potem ko je bila priča bizarnemu in travmatičnemu dogodku, v katerega je bila vpletena njena pacientka, dr. Rose Cotter (Sosie Bacon) pričenja doživljati zastrašujoče dogodke, ki jih ne zna pojasniti. Ko pa v njenem življenju začne prevladovati grozovit strah, se mora Rose soočiti s svojo zaskrbljujočo preteklostjo, da lahko preživi in pobegne svoji grozljivi novi resničnosti.


Bowie

ob 20. 30 uri

Glasbeni dokumentarec (Nemčija, ZDA), izvirni naslov Moonage Daydream (2022), režija in scenarij Brett Morgen, igrajo: David Bowie

Celovečerna izkustvena kinematografska odiseja Bretta Morgna je povedana skozi vzvišene, kalejdoskopske in še nikoli videne posnetke, nastope in glasbo, raziskuje pa ustvarjalno, glasbeno in duhovno potovanje Davida Bowieja.


Delavski dom Zagorje – kino

Medieval

ob 19.00 uri

Češki pustolovski film, režija Petr Jakl, igrajo Ben Foster, Sophie Lowe, Michael Caine …

Posneto po resnični zgodbi o Janu Zizki, enem največjem bojevniku v zgodovini. Po smrti cesarja rimsko cesarstvo strmoglavlja v kaos, medtem ko se sprti kralji borijo za nadzor nad praznim prestolom. Drzni vodja plačancev Jan Zizka je najet, da ugrabi zaročenko mogočnega lorda Rosenberga, lady Katherine da prepreči Roserbergov vzpon na prestol. Ko se Katherine ujame v nevarno politično igro med monarhi se jan zaljubi v njen močan duh in predanost reševanju ljudi. V poskusu, da bi jo osvobodil, se bori z uporniško vojsko v boju proti korupciji in pohlepu v aristokratiji. Jan spozna, da usoda imperija ni v rokah kraljev, ampak v rokah njegovega lastnega ljudstva.


Na današnji dan

Janko Orožen

Na današnji dan je leta 1989 v Celju umrl zgodovinar, učitelj, arhivar ter častni občan Občin Hrastnik in Celje Janko Orožen. Rodil se je 10. decembra leta 1891 v Turjah v občini Hrastnik. V prvi svetovni vojni se je boril na vzhodni in soški fronti. Kot prostovoljec se je priključil t.i. češki legiji, s katero je odšel na solunsko fronto. Po končani vojni se je aktivno vključil v boj za slovensko severno mejo. Med drugo svetovno vojno so ga najprej zaprli, potem pa izgnali v Srbijo, kjer je učil otroke slovenskih izgnancev. Po veliki povodnji Savinje, ki je poškodovala precej dragocenega arhivskega gradiva, se je posvetil urejanju celjskega mestnega arhiva.


Svetovni dnevi

Mednarodni dan prevajalcev

Mednarodni dan prevajalcev/tolmačev se praznuje vsako leto 30. septembra na praznik sv. Jeromeja, ki je prevedel Biblijo in se ga šteje kot zaščitnika prevajalcev. Mednarodna zveza prevajalcev (FIT) promovira praznovanje dneva od leta 1953, ko je bila ustanovljena. Leta 1991 je FIT pričela z idejo o praznovanju mednarodnega dneva prevajanja kot izraz solidarnosti svetovne skupnosti prevajalcev in njihovih prizadevanjih za priznanje prevajalcev kot poklica v različnih državah. V dobi globalizacije poklic prevajalca postaja vse bolj pomemben. Generalna skupščina ZN je 24. maja 2017 sprejela resolucijo, s katero je 30. september razglasila za mednarodni dan prevajalcev. Z resolucijo priznava vlogo strokovnega prevajanja kot povezovalni element med državami.


Svetovni dan pomorstva

qSvetovni dan pomorstva obeležujemo 30. septembra. Njegov namen je opozoriti na vlogo in pomen, ki ga ima pomorstvo in z njim povezane dejavnosti v svetovni globalni ekonomiji. Mednarodna pomorska organizacija (IMO) v okviru osrednje teme postavlja v ospredje pomorščake, kot jedro pomorske prihodnosti. Tudi Evropska agencija za pomorsko varnost (EMSA) poudarja, da si pomorščaki zaslužijo vso pohvalo, da so ne glede na pandemijo Covid-19 skrbeli, da se pomorski promet odvija, kljub temu, da so bili pri tem sami izpostavljeni številnim preprekam in postavljeni pred številne izzive.


Savus


 

Prejšnji članekTežave zaradi močnega dežja
Naslednji članekTežave zaradi močnega dežja