Danes vas vabi Vilenica. Enega od dogodkov tega slovenskega srečanja literatov že nekaj let gosti tudi Hrastnik. Nocoj v Kompresorski postaji torej Vilenica. V Zagorju pa bodo v fotografski galeriji f 2,8 nocoj odprli zanimivo razstavo fotografa Francija Lamovška iz Hrastnika. Sicer pa bolj kot ne običajen torek. Privoščite si kakšen dogodek in privoščite si dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Torek, 6. septembra 2022


Vreme

Danes bo sončno. Popoldne in zvečer se bo na severu oblačnost povečala, možne bodo posamezne plohe in nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 31 °C.

V sredo bo sprva še sončno, popoldne se bodo pričele pojavljati plohe in nevihte. V četrtek bo pretežno oblačno, predvsem na zahodu bodo pogoste krajevne padavine, vmes bodo nastajale tudi nevihte. V petek bo pretežno oblačno, pojavljale se bodo padavine, ki jih bo več v zahodni polovici države.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Latkova vas-Trbovlje na odseku Knezdol – Gabrsko je do 23. septembra (dnevno med 7. in 19. uro) urejen izmenično enosmerni promet zaradi postavitev elementov za usmerjanje in zaščito motoristov.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi izvedbe projekta Ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na javni poti do Žagar v Trbovljah velja delna zapora javne poti zaradi izvedbe fasad, obnove dimnikov in strehe na nekaterih objektih na Vodenski cesti. Dela bodo zaključili v jesenskih mesecih.

Na lokalni cesti Urankar – Prečna (Jager) v občini Trbovlje potekajo do konca septembra delne in občasne popolne zapore.

Zaradi sanacije brežin po skalnem podoru je popolnoma zaprta lokalna cesta Podkraj-Radeče. V času izvajanja del bo vsako prehajanje mimo »skal« onemogočeno za vse udeležence v cestnem prometu, tudi za pešce in kolesarje. Zapora velja do predvidoma do 25. septembra 2022. Za lokalni promet je zagotovljen obvoz po lokalni cesti v Stušce.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 12. do 13. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Škratovina, izvod železniški blok – Solina, Lekarna Pušnik (nadzorništvo Trbovlje), od 9. do 11. ure iz TP Bukovje, izvod Orlek (nadzorništvo Zagorje), od 10. do 12. ure TP Zavrstnik, naselje desno. V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Vilenica v Kompresorski postaji v Hrastniku

Nocoj ob 19. uri bodo pripravili v Kompresorski postaji v Hrastniku dogodek letošnje Vilenice, ki že nekaj let gostuje tudi v Hrastniku. Tokrat bo gost pogovornega večera, ki ga bo vodila Simona Solina, književnik Ivo Stropnik. Tematika letošnje Vilenice je aktualna, tema: Evropa se širi in krči. Kako daleč je dom?

Ne le da se Evropa krči, Evropa je v krču. Za begunce, družine, ki bežijo pred vojnimi pa tudi grozljivimi ekonomskimi razmerami, ki jih je bodisi pomagala ustvariti s sodelovanjem v imperialističnih posegih na Bližnjem vzhodu bodisi z vztrajnim gledanjem stran, je Evropa spet postala Trdnjava. Na njene obale, pred njene zidove naplavlja utopljence, v gozdovih okrog njenih tehničnih ovir ljudje, ki jih evropske države izrabljajo kot talce za svoje politične igre, zmrzujejo pred našimi očmi. Prosti pretok kapitala, ki za zidovi Trdnjave velja za enega od demokratičnih idealov, čeprav je večinoma nedvoumno enosmeren, ima sprenevedavo prednost pred svobodnim pretokom ljudi, ki je eden od temeljev Evropske unije. Vračanje migrantov z omejevanjem pravice do azila je nova vrsta mehkega, dopuščenega zločina, s katerim Evropa dokazuje, da se iz svoje lastne preteklosti ni naučila ničesar. In kaže neizmerno nepripravljenost na grozo prihodnosti, ki je že pred vrati – med posledicami pospešenih podnebnih sprememb so že tudi prvi podnebni begunci, ki se bodo kmalu pojavili pred zidovi Trdnjave, ene največjih pridobitnic in izkoriščevalk industrijskih revolucij.


Galerija f 2,8 Zagorje

Nocoj ob 18. uri bodo v galeriji f 2,8 v Zagorju odprli razstavo Gib z razlogom. Razstavljal bo Franci Lamovšek, Hrastničan, ki veliko časa posveča raziskovanju novih pristopov fotografiranja. Tokratna razstava ponuja drugačen pogled na naravo. Avtor je uporabil tehniko ICM (intentional Camera Movement), s katero prestavi običajne motive v drugačno dimenzijo. Tudi sicer se fotograf s svojim fotografskim aparatom najraje giblje v naravi, čeprav mu tudi drugi, bolj urbani motivi niso tuji. S svetlobo učinkovito postavlja kompozicije vsebinsko bogatih motivov, zato so njegove fotografije za gledalca sveže in drugačne.


Open club ZMŠT

Open club bo odprt na strehi ZMŠT Trbovlje od 16. do 20. ure. Open klub ponuja naslednje »ugodnosti«: širša družbena socializacija, znanja, uporabna za življenje, možnost ustvarjanja lastnih socialnih mrež, občutek smiselnosti lastnega angažiranja mladih, možnost, da se avtonomnosti naučijo na podlagi lastnih izkušenj.


ZLU – Slovenske urice

Vsak torek ob 8. uri pripravlja Zasavska ljudska univerza v Rudarskem domu v Trbovljah Slovenske urice. Namenjene so vsem tujcem, ki bi se radi naučili sporazumevanja ali nadgradili svoje znanje v slovenskem jeziku. Obvezne so prijave, več informacij na spletni strani ZLU.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Delavski dom Zagorje – kino

Plesna terapija

ob 19. uri

Francoska komedija, izvirni naslov Rumba Therapy (2022), režija in scenarij Franck Dubosc, igrajo: Franck Dubosc, Jean-Pierre Darroussin, Catherine Jacob, Adele Choubard

Tony je voznik šolskega avtobusa na podeželju, star malo čez petdeset in živi samotarsko življenje po svojih starih navadah in predsodkih. Ko ga prestraši srčni infarkt, se odloči, da se bo soočil s svojo preteklostjo in stopil v stik z Marijo – hčerko, ki je nikoli ni poznal, tako da se vpiše v plesno šolo, ki jo vodi Marija. A rumbe se ne da improvizirati! Tony si bo moral v kavbojskih škornjih in jeans jakni postopoma prislužiti svoje plesne korake, da bi osvojil svojo hčerko … in medtem spoznaval sebe in se odprl drugim!


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Danes v našem koledarju ni zapisanih svetovnih dni.


Savus