Ker so pred nami sončni jesenski dnevi, še nekaj uporabnih informacij o zaščitnih sredstvih.

Zaščitna sredstva vsebujejo UV filtre, ki jih delimo na fizikalne in kemične. Fizikalni UV filtri na koži delujejo tako, da odbijajo ali absorbirajo UV žarke. Kreme s fizikalnimi filtri so običajno bolj goste in na koži pustijo viden sloj. Običajno so manj dražeče in primerne za občutljivo kožo. Kemični filtri UV žarke absorbirajo. Lahko se uporabljajo samostojno ali v kombinaciji s fizikalnimi filtri. Poleg UV filtrov se izdelki za zaščito pred soncem razlikujejo po stopnji zaščite, ki jo nudijo. Vrednost zaščitnega faktorja, oznaka ZF ali s tujko SPF, nam pove, kolikokrat dlje smo lahko na soncu v primerjavi z nezaščiteno kožo, da ne bo prišlo do pojava pordelosti. Izdelek z ZF 30 nas ščiti 30x dlje, izdelek z ZF 50 pa 50x dlje. Zato je bolj kot višina faktorja pomembna ustrezna pogostost nanosa.

Ukrepi za zaščito pred soncem

UV sevanju smo najbolj izpostavljeni v poletnih mesecih med 10. in 17. uro. Izpostavljenost je največja na sončen dan, a sončni žarki prodirajo tudi skozi oblake. Če je le mogoče, ta čas preživimo v senci. Skrbimo tudi za zadosten vnos tekočine.

Bodimo pozorni na napoved UV indeksa, ki jo objavlja Meteorološki zavod Slovenije na tej spletni strani. UV indeks pomeni stopnjo ultravijoličnega sevanja in na podlagi njegove vrednosti izberimo ustrezno zaščito. Vrednost 5–6 pomeni srednjo stopnjo, 7–9 visoko, višje vrednosti pa zelo visoko stopnjo sevanja. Pri vseh omenjenih vrednostih moramo poskrbeti za ustrezno zaščito. Pomagajmo si s pravilom sence in poiščemo senco vedno, kadar je naša senca krajša od telesa. Uporabimo ustrezna oblačila, pokrivala, sončna očala in zaščitna sredstva za kožo.

Zaščitna sredsta

Izberimo ustrezna oblačila, ki naj bodo ohlapna in gosto tkana, pokrivajo naj čim večji del telesa. Naj bodo temnejša ali živih barv, saj nudijo boljšo zaščito od svetlih. Pokrivalo naj bo klobuk s širokimi krajci ali kapa z dolgim šiltom in podaljškom za zaščito vratu in uhljev. Za zaščito oči uporabimo kvalitetna sončna očala, ki zagotavljajo 99–100 % zaščito pred UVA in UVB žarki.

Uporabljajmo zaščitna sredstva, ki nas ščitijo pred UVA in UVB žarki. Lahko so v obliki krem, gelov, olj ali pršil. Naj imajo zaščitni faktor ZF vsaj 30 ali še bolje 50. Pomembno je, da poskrbimo za zadostno količino nanosa. Eno čajno žličko kreme potrebujemo za vsako okončino, obraz, sprednjo in zadnjo stran trupa. Pri tem ne smemo pozabiti na čelo, nos, ustnice, vrat, dekolte, dlani, stopala, ušesa in predel pod kopalkami. Namažemo se 20–30 minut pred izpostavljanjem soncu, nanos pa ponavljamo vsaki dve uri ali bolj pogosto ob kopanju, brisanju ali intenzivnem potenju. Izbor zaščitnega sredstva prilagodimo starosti, stanju kože in aktivnosti.

Zaščita dojenčkov

Dojenčkov in majhnih otrok ne izpostavljajmo neposredni sončni svetlobi. Če je le mogoče, jih zaščitimo z oblačili, vključno s klobukom in sončnimi očali. Na trgu so na voljo tudi kopalke in oblačila z UV zaščito. Dojenčkov do 6. meseca starosti namerno ne izpostavljamo soncu. Od 6. meseca dalje uporabimo zanje primerna zaščitna sredstva na osnovi fizikalnih filtrov.

Z upoštevanjem zgornjih priporočil bomo na soncu lahko uživali varno in brezskrbno.

Katja Vrtačnik, mag. farm., Zasavske lekarne Trbovlje


 

Prejšnji članekTuristi v Termoelektrarni Trbovlje
Naslednji članekDanes dogaja