Občina Trbovlje danes pripravlja osrednjo slovesnost ob jutrišnjem občinskem prazniku. V Delavskem domu Trbovlje bodo otvorili fotografsko razstavo Staneta Weissa, vabijo pa tudi na tradicionalno prireditev Pozdrav našemu mestu.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Torek, 31. maj 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, na jugozahodu lahko popoldne nastane tudi kakšna nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 23 °C.

Jutri bo delno jasno, zjutraj bo po nižinah nekaj megle. Popoldne bo nastalo nekaj ploh ali neviht. Topleje bo. V četrtek bo večinoma sončno. Popoldne bodo predvsem v severni Sloveniji možne krajevne nevihte. V petek bo sprva precej oblačno, čez dan se bo delno razjasnilo. Verjetnost padavin bo majhna.

Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik v Trbovljah je do 27. julija 2022 zaradi ureditve kolesarskih površin na dveh odsekih oviran promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet. Možne so kratkotrajne, do 15-minutne popolne zapore.

Na cesti Hrastnik–Šmarjeta–Dol pri Hrastniku–Marno je do 30. oktobra 2022 zaradi sanacije vozišča ter dograditve pločnika in cestnega priključka urejen izmenično enosmerno promet in pomična zapora.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 uro možni do dve kratkotrajni, 20-minutni zapori.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Čemšenik (od 8. do 12. ure) (nadzorništvo Zagorje) in iz TP Litija zdravstveni dom, izvod Sitarjevec (od 10. do 12. ure) (nadzorništvo Litija).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Osrednja slovesnost ob prazniku Občine Trbovlje

Občina Trbovlje danes ob 19. uri v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje pripravlja osrednjo slovesnost ob prazniku. 1. junija namreč Občina Trbovlje praznuje svoj praznik v spomin na boj delavstva z Orjuno. Na prireditvi bodo podelili najvišja občinska priznanja in nagrade.

Prvojunijska razstava: Stane Weiss – DD Trbovlje

Delavski dom Trbovlje danes ob 18. uri vabi na odprtje fotografske razstave Staneta Weissa, ki bo na ogled do 4. septembra 2022 v galeriji. Retrospektivna razstava fotografij Trbovelj mojstra Staneta Weissa nas popelje skozi podobe hitro rastočega mesta v obdobju po 2. svetovni vojni in njegove preobrazbe v sodobno mesto 21. stoletja. Opus Staneta Weissa, letošnjega prejemnika prvojunijske nagrade, predstavlja pomemben del lokalne kulturne dediščine.

Pozdrav našemu mestu učencev OŠ Tončke Čeč in GŠ Trbovlje – DD Trbovlje

Delavski dom pa danes ob 18. uri vabi tudi na tradicionalno prireditev Pozdrav našemu mestu, ki bo na terasi pri nekdanji kavarni Delavskega doma Trbovlje. Pozdrav našemu mestu organizirata OŠ Tončke Čeč Trbovlje in Glasbena šola Trbovlje.

Zoran Furman: Tajska med korono – Knjižnica Zagorje

Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje danes ob 19. uri pripravlja predavanje Zorana Furmana: Tajska med korono. Slednji je kljub dejstvu, da je bil na Tajskem že tretjič, tokrat prvič potoval na okoli in jo bolje spoznaval. Najbolj pozitivno so ga presenetili zelo prijazni in nasmejani ljudje.

Open Club – ZMŠT

Zavod za mladino in šport Trbovlje danes od 16. do 20. ure pripravlja Open Club, kjer bodo igrali družabne igre. Med drugim bodo igrali igro »Mission impossible«.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline in kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Bergmanov otok

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje si lahko danes ob 19. uri ogledate večkrat nagrajeno dramo Bergmanov otok. Avtobiografsko navdahnjeni film Mie Hansen-Løve je melanholična meditacija o razmerjih, igriv razmislek o ustvarjalnem procesu ter intimen poklon švedskemu mojstru. Film je bil premierno prikazan v glavnem programu festivala v Cannesu. Zakonca, oba filmska ustvarjalca, se poleti odpravita po navdih na švedski otok Fårö, kjer je živel in ustvarjal Ingmar Bergman. Medtem ko sredi divje pokrajine pišeta vsak svoj scenarij, se vse bolj brišejo meje med resničnostjo in fikcijo.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Lojze Hohkraut

Na današnji dan je leta 1941 v zaselku Cvetež pri Vačah umrl komunist in narodni heroj Lojze Hohkraut. Delal je v trboveljskem premogovniku. Sodeloval je v stavkovnih gibanjih, predvsem v znani trboveljski stavki leta 1923. Zaradi svoje revolucionarne dejavnosti je bil večkrat brezposeln, zato je 1928 odšel v tujino, kjer je sodeloval v tamkajšnjih naprednih gibanjih in komunističnih partijah Belgije, Francije in Nizozemske ter se 1931 vrnil. Po okupaciji je bil vodja vojnega komiteja in med organizatorji NOB v Zasavju, komandir »Trboveljske čete« in politični komisar »Revirske čete. Med pripravami na prehod II. grupe odredov čez Savo na Štajersko je pri zaselku Cvetež padel v nemško zasedo, bil ranjen in se nato sam ustrelil.

Svetovni dnevi

Svetovni dan športa

Svetovni dan športa je danes zaradi razvoja tehnologije, zaradi katerega vse dneve posedamo pred različnimi vrstami ekranov, še toliko bolj pomemben. Na ta dan se niti z najboljšim izgovorom ne moremo izogniti kakršni koli obliki miganja. Po vsej Sloveniji 31. maja potekajo različne športne prireditve, ki se jih lahko udeleži vsakdo. Pomnimo – redna telesna aktivnost je eden najpomembnejših dejavnikov, ki pripomorejo k ohranjanju zdravja.

Mednarodni dan brez tobaka

Vsako leto se 31. maj slavi kot svetovni dan brez tobaka. Ta dan so za dan brez tobaka določile članice Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) leta 1987. S tem dnem je želela WHO povečati zavedanje ljudi o škodljivih učinkih kajenja. Vsako leto zaradi posledic kajenja umre okoli 5,4 milijonov ljudi.

Savus