sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

V zagorski kinodvorani si lahko danes ogledate animirani film Jaz, rdeča panda, v ZD Trbovlje pa še vedno cepijo proti covidu-19. Je pa danes tudi državni praznik in dela prost dan – dan upora proti okupatorju.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sreda, 27. april 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju dopoldne sončno, sredi dneva in popoldne pa delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. V notranjosti Slovenije bo nastalo nekaj ploh, lahko tudi kakšna nevihta. V notranjosti bo popoldne pihal severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18 °C.

Jutri in v petek bo pretežno jasno, čez dan bo v notranjosti nastalo nekaj plitke kopaste oblačnosti. Ponekod bo pihal veter severnih smeri.

Zapore cest

Cesta Sevce–Trnovo–Sedraž–Brdce–Marno v Hrastniku je do 30. aprila 2022 popolnoma zaprta zaradi rekonstrukcije ceste.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes in jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

English tea time – ZLU

Zasavska ljudska univerza vsako sredo ob 10. uri v živo na lokaciji ZLU Zagorje pripravlja brezplačno delavnico English tea time. Če vsaj malo razumete angleško, a se zatakne, ko je treba spregovoriti, potem se jim pridružite na angleških pogovornih uricah, na katerih se bodo pogovarjali o najrazličnejših zanimivih in trenutno aktualnih temah ter na tak način poglabljali in utrjevali svoje znanje.

Delavnica Novodobne tehnike za zdravo in srečno življenje – ZLU

Zasavska ljudska univerza vsako sredo ob 19. uri preko MS Teams pripravlja delavnico Novodobne tehnike za zdravo in srečno življenje. Živimo v svetu nenehnih sprememb, novih spoznanj, novih kvantnih tehnik in metod, s katerimi se lahko uspešno soočamo s čustvenimi stiskami, fizičnimi težavami in nam omogočajo preskoke na naši poti osebnostnega razvoja.

Cepljenje Trbovlje

V ZD Trbovlje danes med 11. in 17. uro cepijo proti covidu-19. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Likovna razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorje – DD Hrastnik

V galeriji Delavskega doma Hrastnik je do 6. maja vsak delovni dan med 17. in 19. uro na ogled likovna razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Slikarska kolonija se bo predstavila z del nastalimi na lanskoletnem slikarskem druženju.

Fotografska razstava Branimirja Ritonje: Ostanki svetlobe – Galerija Medija

V Galeriji Medija v Zagorju si lahko danes med 9. in 15. uro ogledate fotografsko razstavo Branimirja Ritonje z naslovom Ostanki svetlobe. Razstava je na ogled do 11. maja 2022.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Jaz, rdeča panda

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje si lahko danes ob 10.30 uri ogledate animirani film Jaz, rdeča panda. Mei je čisto navadna najstnica, saj je razpeta med tem, da bi bila mamina poslušna deklica in da jo na drugi strani dobro premetavajo pubertetniška čustva. Njena preveč zaščitniška mati Ming se trudi, da nikoli ni predaleč od svoje hčere in za najstnico je to prava nočna mora. In kot da že same spremembe v odraščajočem telesu in njenih odnosih ne bi bile dovolj, se za nameček vsakič, ko se malce preveč navduši, spremeni v velikansko rdečo pando! In najstnici se to dogaja zelo pogosto.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Ante Mahkota

Na današnji dan se je leta 1936 na Dolu pri Hrastniku rodil slovenski alpinist, fotoreporter, novinar in urednik Ante Mahkota. Bil je eden najbolj eminentnih slovenskih novinarjev in alpinistov, izjemen organizator in tvorec velikih slovenskih akcij, kot sta Podarim – Dobim in Sto žensk na Triglav. Poročen je bil s slovensko pevko Marjano Deržaj, hči pa je prevajalka Tina Mahkota, Sovretova nagrajenka, ki se rada vrača v Hrastnik, Šavno Peč in na Dol pri Hrastniku. Mahkota je umrl 14. decembra leta 2018 v Ljubljani.

Svetovni dnevi

Dan upora proti okupatorju

Danes obeležujemo dan upora proti okupatorju, ki je v Sloveniji državni praznik in dela prost dan. Včasih je bil praznik imenovan Dan osvobodilne fronte ali Dan OF. 26. aprila leta 1941 so v Ljubljani ustanovili organizacijo odpora, ki se je po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo 22. junija leta 1941 preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda. Ustanovljena je bila v hiši književnika Josipa Vidmarja, kjer so se sestali predstavniki nekaj političnih strank in kulturnih delavcev. Prvotno ime ob ustanovitvi je bilo Protiimperialistična Fronta. Nastala je deset dni zatem, ko je jugoslovanska vojska v Beogradu podpisala vdajo, in dobrih 14 dni po okupaciji Slovenije. Zakaj je bil kot dan praznika kljub nasprotovanju zgodovinarjev izbran in ohranjen 27. april namesto 26. ni jasno, ena od razlag je, da nihče ni želel praznika na dan, ko je Adolf Hitler obiskal Maribor (26. aprila 1941).

Mednarodni dan ozaveščanja o hrupu

Zadnjo sredo v aprilu vsako leto obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o hrupu, ko izpostavljamo pomen zakonodaje na področju okoljskega hrupa, ki se v Sloveniji še ni povsem uredila. Izpostavljenost hrupu v okolju povzroča vznemirjenost in motnje spanja, ki v daljšem obdobju izpostavljenosti privedejo do presnovnih motenj in bolezni srca in ožilja. Znano je, da na naše zaznavanje hrupa pomembno vplivajo tudi neakustični dejavniki.

Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor