V avli Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate razstavo Drobéc, v zagorski in trboveljski kinodvorani pa tri različne filme. Je pa današnji dan tudi svetovni dan hemofilije, dan italijanskega ekspresa in največji krščanski praznik – velika noč.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Nedelja, 17. april 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju precej jasno. Pihal bo okrepljen severovzhodni veter. Jutranje temperature bodo od 0 do 4, najvišje dnevne od 11 do 14 °C.

Jutri bo spet več spremenljive oblačnosti. Še bo razmeroma hladno, veter pa bo nekoliko oslabel. V torek bo pretežno oblačno, v notranjosti bo občasno deževalo.

Zapore cest

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Pri objektu Novi log 19 E v Hrastniku urejajo novo otroško igrišče. Dela se bodo izvajala do 23. aprila 2022, med delavniki od 7. do 17. ure. Vse stanovalce prosijo, da v tem času ne parkirajo na lokalni cesti Novi log 19 ABCDE ter pri uvozu iz glavne ceste ABCDE–Novi log–Prapretno zaradi prostega dostopa tovornjakov in mehanizacije do lokacije novega otroškega igrišča. Zaradi izvajanja del bo zaprtih tudi nekaj parkirnih mest nad igriščem.

Cesta Sevce–Trnovo–Sedraž–Brdce–Marno v Hrastniku je do 30. aprila 2022 popolnoma zaprta zaradi rekonstrukcije ceste.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes in jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Razstava Dróbec – DD Trbovlje

V galeriji Delavskega doma Trbovlje si lahko danes med 16. in 19. uro ogledate razstavo Dróbec: Majhni koščki narave povezani. Razstavo sta pripravila Deja Hauptman in Andraž Kramberger. Razstava temelji na skodelicah, ki so narejene iz visokotemperaturne gline – kamenine. Vsak kos je v ozadju »podprt« z umetniško fotografijo, ki prikazuje povezavo z naravo in izhodišče samega materiala. Razstava je na ogled do 8. maja.

Jaz, rdeča panda in Beli bojevnik v črni obleki

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate dva filma – ob 17. uri sinhronizirano animirano pustolovsko komedijo Jaz, rdeča panda, ob 19. uri pa slovenski dokumentarni film režiserke Maje Weiss Beli bojevnik v črni obleki. Film govori o vlogi in vplivu Ivana Krambergerja, dobrega človeka iz Negove, ki je močno vplival na osamosvojitev Slovenije leta 1991.

Prasica, slabšalni izraz za žensko

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje pa si lahko danes ob 19. uri ogledate slovensko dramo Prasica, slabšalni izraz za žensko. Mlada slikarka Eva kadi, pije, se priložnostno drogira, žurira in ne najde navdiha za slikanje. Znajde se v čudnem razmerju z mentorjem, najboljša prijateljica se seli v Berlin, za delo v knjigarni ne dobi plačila in povrh vsega ji že tri mesece zaostaja menstruacija. Zave se, da mora spremeniti način življenja in se po pomoč obrne na spletni brskalnik.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Mihael Gunzek

Na današnji dan se je leta 1919 v Trbovljah rodil profesor, klarinetist in nekaj let tudi dekan Akademije za glasbo v Ljubljani Mihael Gunzek. Gunzek je legendarna osebnost na področju glasbe, še posebej slovenskega godbeništva. V godbene vrste je stopil že daljnega leta 1932 v rodnem mestu Trbovlje, dolgo pa je vodil tudi trboveljsko Delavsko godbo. Leta 2009 mu je rojstna občina Trbovlje podelila naziv častni občan. Umrl je 5. decembra leta 2009 v Ljubljani.

Leopold Odlazek

Na današnji dan se je leta 1940 v Trbovljah rodil ljubiteljski etnolog Leopold Odlazek, ki je zaslužen, da so se igrače in igre otrok zasavskih rudarjev ohranile vse do danes ter da so zapisani stari običaji in življenje v rudniških kolonijah v Trbovljah. Umrl je 4. maja leta 2014 v Trbovljah.

Tone Leskovšek

Na današnji dan je leta 1979 v Zagorju umrl likovni pedagog, slikar in gledališki ustvarjalec Tone Leskovšek, ki je močno vplival na kulturno življenje v Zagorju in na sploh v Zasavju. Velja namreč za pobudnika ustanovitve najstarejše likovne kolonije v Sloveniji in tem delu Evrope: slikarske kolonije Izlake – Zagorje, ki se je ohranila vse do danes.

Svetovni dnevi

Velika noč

Letošnje leto največji krščanski praznik praznujemo na današnji dan, 17. aprila. Kristjani na ta dan praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih – na veliki petek so Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem, na nedeljo, pa je vstal od mrtvih. Velika noč je za kristjane praznik veselja in upanja; verujejo, da je Jezus s svojim vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt ter za vse prinesel upanje.

Dan italijanskega ekspresa

Današnji dan ploh ni edino kavno slavje, 29. septembra namreč obhajamo mednarodni dan kave, zgodnejši aprilski kavni žur pa je namenjen specializiranim ljubiteljem, ki hočejo svoj najljubši strup visoko koncentriran.

Svetovni dan hemofilije

Danes je svetovni dan hemofilije, motnje strjevanja krvi. V svetu ima hemofilijo skoraj 400.000 ljudi, v Sloveniji pa je registriranih okoli 450 oseb. Osebam s to boleznijo delno ali povsem primanjkuje eden izmed ključnih faktorjev strjevanja krvi, ki je potreben za nastanek čvrstega krvnega strdka. Oseba s hemofilijo ne krvavi bolj kot drugi, ampak dlje. Glavna nevarnost so neobvladane notranje krvavitve, ki se lahko pojavijo same od sebe ali zaradi poškodbe in so lahko smrtno nevarne.

Savus