Zasavska ljudska univerza danes pripravlja delavnico Facebook za starejše, v kinodvorani Delavskega doma Hrastnik pa si lahko ogledate slovenski celovečerni film iz leta 1988 Moj ata, socialistični kulak.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Torek, 22. marec 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju jasno. Ponekod bo še pihal veter vzhodnih smeri. Jutranje temperature bodo od -7 do -1, najvišje dnevne od 10 do 16 °C.

Jutri in v četrtek se bo nadaljevalo jasno vreme. Zjutraj bo temperatura še pod lediščem, čez dan pa bo postopno topleje.

Zapore cest

Lokalna cesta DURS–Športni park v Hrastniku bo danes zaradi asfaltiranja stadiona popolnoma zaprta.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Gabersko, izvod Kurnik (od 9. do 13. ure) (nadzorništvo Trbovlje).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Litija Solidarnost, izvod Grbinska cesta (od 9. do 11. ure) (nadzorništvo Litija).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Facebook za starejše – ZLU

Zasavska ljudska univerza danes ob 10. uri v živo na lokaciji ZLU Zagorje pripravlja delavnico Facebook za starejše. Poišči svoje prijatelje, ustvarjaj frajerske objave, zagotovi si varnost. Facebook ima orodja, s katerimi lahko to dosežeš. To so najpomembnejše točke za začetek. Vse to in še več se boste naučili in osvežili na delavnici FB.

Open Club ZMŠT

Zavod za mladino in šport Trbovlje ima vsak torek od 16. do 19. ure odprt Open Club. Prostor za mlade, v katerem so možnosti, priložnosti, dobra volja in občutek skupnosti. V klubu se pogovarjajo, razvijajo nove ideje in dogodke, včasih kreativno ustvarjajo ter delajo po inovativnih tehnikah neformalnega učenja.

Cepljenje Hrastnik

V ZD Hrastnik vsak torek poteka cepljenje proti covidu-19 brez predhodnega naročila. Cepijo od 15. do 16. ure s cepivom Pfizer. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Art Kum Extempore 2021 – Galerija Medija

V Galeriji Medija si lahko danes med 9. in 15. uro ogledate razstavo Art Kum Extempore 2021, ki je tokrat posvečena zasavskemu akademskemu slikarju iz Trbovelj Janezu Knezu. V letu 2021 je minilo 90 let od rojstva tega akademskega slikarja, ki je umrl pred 11 leti, bil pa je tudi pobudnik Extempora Art Kum. Razstava je na ogled do 6. aprila.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Moj ata, socialistični kulak

V kinodvorani Delavskega doma Hrastnik si lahko danes ob 18. uri ogledate slovenski celovečerni film iz leta 1988 Moj ata, socialistični kulak. Politična farsa o zapletih s kolektivizacijo. Film, postavljen na vzhodno Štajersko po drugi svetovni vojni, ki ga je po satirični gledališki uspešnici Toneta Partljiča posnel režiser Matjaž Klopčič. V glavnih vlogah zaigrata Polde Bibič in Milena Zupančič. Film na vizualni ravni spominja na Cvetje v jeseni celo tako zelo izrazito, da bi lahko naslovili tudi kot Cvetje v jeseni 2: Štirideset let pozneje.

Prasica, slabšalni izraz za žensko

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje si lahko danes ob 19. uri ogledate slovensko dramo Prasica, slabšalni izraz za žensko. Mlada slikarka Eva kadi, pije, se priložnostno drogira, žurira in ne najde navdiha za slikanje. Znajde se v čudnem razmerju z mentorjem, najboljša prijateljica se seli v Berlin, za delo v knjigarni ne dobi plačila in povrh vsega ji že tri mesece zaostaja menstruacija. Zave se, da mora spremeniti način življenja in se po pomoč obrne na spletni brskalnik. Po projekciji filma bo sledil še pogovor z režiserko Tijano Zinajić.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Marko Orožen

Na današnji dan se je leta 1940 v Turju nad Dolom pri Hrastniku rodil družbeno-politični delavec in iniciator različnih pomembnih društvenih dejavnosti v občini Hrastnik Marko Orožen. Orožen je za svoje delo v občini prejel najvišje občinsko priznanje zaslužni občan. Oživil je delo kulturnega društva Svoboda na Dolu in nekaj let uspešno vodil tamkajšnji rokometni klub. Deloval je v različnih političnih organizacijah, dvajset let je delal v policiji, najprej kot načelnik UNZ Trbovlje in kasneje kot svetovalec direktorja PU Ljubljana.

Leopold Majdič

Na današnji dan je leta 1960 v Trbovljah umrl eden izmed najvidnejših društvenih delavcev med obema vojnama in prvem desetletju po vojni v Trbovljah Leopold Majdič. Na njegovo pobudo so ustanovili planinsko sekcijo, turistično društvo, postavili prvo delavsko planinsko kočo v Sloveniji (1932) na Mrzlici, bil pa je tudi najbolj izpostavljen gledališki igralec na trboveljskem odru med obema vojnama in uspešen režiser.

Svetovni dnevi

Mednarodni dan voda

Generala skupščina je razglasila 22. marec za svetovni dan voda. S tem je želela povečati zavedanje, kako razvoj vodnih zalog vpliva na gospodarsko produktivnost in dobrobit družbe.

Savus