Danes je mednarodni dan sreče. Slovenci smo z življenjem v Sloveniji zadovoljni s povprečno oceno 7,5 (od 10). Je pa današnji dan tudi svetovni dan žab. V trboveljski in zagorski kinodvorani pa si lahko danes ogledate tri različne filme.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Nedelja, 20. marec 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju sončno. Pihal bo vzhodni veter. Jutranje temperature bodo od -5 do 0, najvišje dnevne od 7 do 11 °C.

Jutri in v torek bo jasno. Čez dan bo še pihal šibak veter vzhodnih smeri.

Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Slivna (od 8. do 11. ure) (nadzorništvo Litija), TP Krištandolska cesta, izvod Novi Dol (od 8. do 10. ure) (nadzorništvo Hrastnik), TP Švepovna izvod Prešernova (od 8. do 10. ure) in iz TP Gršica, izvod Feštajn (od 11. do 12. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Fotografska razstava del dijakov STPŠ Trbovlje – DD Trbovlje

V avli Delavskega doma Trbovlje si lahko danes med 16. in 19. uro ogledate fotografsko razstavo del dijakov Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje. Razstavo so pripravili v počastitev 60. obletnice šole. Dela so dijaki posneli med epidemijo ter so del zimskega in poletnega fotografskega natečaja. Razstava je na ogled do 31. marca 2022.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Jaz, rdeča panda in Zlati fant

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate dva filma – ob 17. uri sinhronizirano animirano pustolovsko komedijo Jaz, rdeča panda, ob 19. uri pa srbsko akcijsko dramo Zlati fant. To je zgodba o Denisu Markoviću, mladem in nadarjenem nogometašu problematičnega temperamenta, ki je že od malih nog zaradi svojega talenta postal tarča različnih zanimanj. To je zgodba, o talentu, ki ti lahko da ali vzame vse. To je zgodba nove priložnosti.

Pes

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje pa si lahko danes ob 19. uri ogledate komedijo Pes. Nekdanjemu vojaškemu čuvaju Briggsu je dodeljena skrb za vojaško izšolano psičko padlega vojaka. Njegova naloga je pripeljati psičko na drug konec države, da bi bila lahko prisotna na pogrebu svojega umrlega lastnika. Njuna pot ju prisili v prav posebno sobivanje, ki pa ni nič bolj enostavno zaradi nepredvidljivega obnašanja tega „kosmatega demona”. Vendar pa ravno te neverjetne situacija Briggsa potisnejo na rob svojih zmožnosti in ga spodbudijo, da ponovno razmisli o sebi in o svojem novem odnosu s pasjim sopotnikom.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Dan za snubitev

Če še nista uradno »okronala svoje ljubezni«, kot temu pravijo tabloidi, je to dan, ko se vržete na eno koleno in ji pomolite škatlico s prstanom.

Mednarodni dan sreče

Danes obeležujemo mednarodni dan sreče. Ta dan je leta 2012 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov. Prebivalci Slovenije (stari 16 ali več let) so v 2019 izrazili stopnjo zadovoljstva z življenjem na splošno s povprečno oceno 7,5 (od 10). Med spoloma ni bilo bistvenih razlik, drugače pa je bila višina skupne ocene v največji meri odvisna predvsem od samoocene zdravja, finančnega stanja, položaja na trgu dela, izobrazbe in številnih drugih dejavnikov (prosti čas, prijatelji, medosebni odnosi ipd.).

Svetovni dan žab

Ob besedi žaba pogosto pomislimo na izbuljene oči, bradavičasto kožo, nenavadno skakanje in čudno nočno oglašanje. Zelo drugačne so od nas, zato se mnogim ljudem zdijo neprijetne in imajo do njih polno predsodkov. A te brezrepe dvoživke imajo pomembno vlogo pri ravnovesju v naravi. Zato vsako leto 20. marca, vse od leta 2009, obeležujemo svetovni dan žab. Ta poseben dan je posvečen prav njim in velja za največji svetovni dan izobraževanja o dvoživkah ter ozaveščanja o prizadevanjih za njihovo ohranitev.

Savus