V Delavskem domu Zagorje si lahko danes ogledate koncert Prifarskih muzikantov. Zasavska ljudska univerza pa pripravlja angleško klepetalnico E-nglish: angleščina na daljavo in VGC spletno kavarno.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Petek, 18. marec 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, pihal bo severovzhodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 12, na zahodu do 17 °C.

Jutri bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo, pihal bo vzhodni veter. V nedeljo in ponedeljek bo pretežno jasno, še bo pihal veter vzhodnih smeri.

Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Cesta Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 18. marca 2022 med 7. in 17. uro popolnoma zaprta zaradi izgradnje novega uvoza in odstranitve kamnitih previsov. V času popolne zapore je urejen obvoz po državnih in lokalnih cestah.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Renke (od 8. do 16. ure) (nadzorništvo Litija) in iz TP Lesji potok, izvod Loke (od 11. do 14. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Koncert Prifarskih muzikantov – Delavski dom Zagorje

V Kulturnem centru Delavski dom Zagorje si lahko danes ob 19. uri ogledate koncert Prifarskih muzikantov. Gre za etno glasbeno skupino, ki že več kot 30 let s svojimi glasbili in glasovi poustvarja slovenske ljudske pesmi, izvaja zimzelene melodije, svetovne uspešnice, ljudske pesmi drugih narodov in zapoje tudi kakšno pesem dalmatinskih klap.

E-nglish: angleščina na daljavo – ZLU

Zasavska ljudska univerza danes ob 10. uri na daljavo preko MS Teams pripravlja angleško klepetalnico E-nglish: angleščina na daljavo. Na druženjih se pogovarjajo o različnih zanimivih in aktualnih temah, ki so podlaga za utrjevanje in pridobivanje novega besedišča, v prvi vrsti pa krepitvi samozavesti pri konverzaciji.

VGC spletna kavarna – ZLU

Zasavska ljudska univerza danes ob 9. uri na daljavo preko MS Teams pripravlja VGC spletno kavarno. Spletna srečanja so vsak drugi petek. Srečanja so mogoča tudi kadar koli, kajti povezava je vedno dostopna. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite malo družbe in obilice smeha.

Cepljenje Trbovlje

V ZD Trbovlje danes od 8. do 14. ure cepijo proti covidu-19. Termin je tako za nenaročene kot naročene. Cepijo v prostorih bivše optike (vhod s parkirišča). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Cepljenje Zagorje

V ZD Zagorje danes od 15.30 do 19.30 ure cepijo proti covidu-19. Cepijo v prostorih nekdanje trgovine (vhod spodaj). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument s sliko.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Virtualni dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje imajo vsak petek od 15. do 21. ure odprta vrata. Smeh. Nore ideje. Sproščeno druženje. Družabne namizne igre. Glasba. Zanimive debate. Mladi. Prigrizki. Klepet ob čaju. Miselne igre. Lahko pridete tudi s svojo idejo oziroma igro, ob kateri se bodo vsi zabavali. Vabljeni vsi, tudi tisti, ki še niste bili v MC ZoS!

V senci zarote

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ob 20. uri ogledate akcijski triler V senci zarote. Film govori o Travisu Blocku, vladnem operativcu, ki se sprijazni s svojo senčno preteklostjo. Ko odkrije zaroto, ki je namenjena ameriškim državljanom, se Block znajde na črni listi direktorja FBI, ki ga je nekoč pomagal zaščititi.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Lidija Šentjurc

Na današnji dan se je leta 1911 v Hrastniku rodila Lidija Šentjurc. Izhajala je iz delavske družine, vendar jo je mati po smrti očeta vseeno vzpodbujala k šolanju. Diplomirala je iz psihologije in pedagogike, najprej se je izšolala za učiteljico. Bila je vidna revolucionarka, za pogumno držanje v drugi vojni so jo proglasili za narodno herojinjo. Bila je ministrica v slovenski in jugoslovanski vladi, je pa tudi častna občanka občine Hrastnik.

Svetovni dnevi

Evropski dan narkolepsije

Danes obeležujemo evropski dan narkolepsije, redke in premalo (pre)poznane motnje spanja. Narkolepsija je nevrološka bolezen, ki traja vse življenje. Spada med motnje spanja, ki se najbolj kažejo kot prekomerna in neobvladljiva dnevna zaspanost.

Evropski dan žil

Na današnji dan obeležujemo tudi evropski dan žil. Na ta dan v evropskih državah prebivalstvo obveščajo o pomenu zdravih žil. Bolezni žil so kronične bolezni, ki jih je v veliki večini mogoče preprečiti, napredovanje bolezni pa zaustaviti. Bolezni žil pomembno vplivajo na kakovost življenja in skrajšujejo življenjsko dobo. Povzročajo pa tudi velike družbene stroške.

Svetovni dan spanja

Danes obeležujemo svetovni dan spanja, s sloganom »Dober spanec, bister um, vse dobro«. NIJZ ob tej priložnosti 23. marca 2022 ob 12. uri vabi na spletno strokovno srečanje Mladostniki in spanje. Srečanje bo odstiralo poglede na pomemben vidik zdravja v času mladostništva. Na strokovno srečanje vabijo zdravstvene in pedagoške delavce ter vse, ki jih tematika zanima.

Savus