torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Mladinski center Zagorje danes pripravlja delavnico 50 odtenkov zelene, na kateri bodo rastline pripravili na pomlad, jih presadili in po želji tudi zamenjali. Zasavska ljudska univerza pa ima vsak prvi četrtek v mesecu kulinarično delavnico.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Torek, 15. marec 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, ki jo bo več v zahodnih krajih. Jugozahodni veter se bo še nekoliko okrepil. Jutranje temperature bodo od -5 do 0, najvišje dnevne od 10 do 15 °C.

Jutri bo zmerno, na zahodu sprva tudi pretežno oblačno. Dopoldne bo še pihal jugozahodnik, popoldne pa se bo veter obrnil na severovzhodno smer. V četrtek bo zmerno, predvsem na vzhodu tudi pretežno oblačno. Pihal bo veter vzhodnih smeri.

Zapore cest

Igrišče v naselju Aleša Kaple v Hrastniku je zaprto zaradi popravila mrežne ograje. Delno zaprto je tudi igrišče na Novem logu.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Cesta Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 18. marca 2022 med 7. in 17. uro popolnoma zaprta zaradi izgradnje novega uvoza in odstranitve kamnitih previsov. V času popolne zapore je urejen obvoz po državnih in lokalnih cestah.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Spodnji Log, izvod Studenci (od 8.30 do 13. ure) (nadzorništvo Hrastnik), TP Jablana (od 8. do 10. ure) in iz TP Spodnje Znojile, izvod Mizori (od 11. do 14. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Studenci, izvod Žrebljev hrib (od 8.30 do 14. ure) in iz TP Goveji potok, izvod Spodnje Ravne (od 9. do 12. ure) (nadzorništvo Hrastnik).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Delavnica 50 odtenkov zelene – Mladinski center Zagorje

Mladinski center Zagorje danes ob 18. uri pripravlja delavnico 50 odtenkov zelene, kjer bodo rastline skupaj pripravili na pomlad, jih presadili ter jih po želji morebiti tudi izmenjali. Poleg tega pa bodo tudi ustvarjali. Vsak, ki bo želel, si bo lahko izdelal čisto svojo makrame obešanko za svojo novo ali staro rastlino.

Kulinarična delavnica – ZLU

Zasavska ljudska univerza danes ob 10. uri v živo na lokaciji ZLU Zagorje pripravlja kulinarično delavnico, na kateri bodo kuhali in pekli različne dobrote. Če radi kuhate, pečete in ustvarjate, se udeležite brezplačne delavnice, kjer boste preskušali svoje brbončice.

Open Club ZMŠT

Zavod za mladino in šport Trbovlje ima vsak torek od 16. do 19. ure odprt Open Club. Prostor za mlade, v katerem so možnosti, priložnosti, dobra volja in občutek skupnosti. V klubu se pogovarjajo, razvijajo nove ideje in dogodke, včasih kreativno ustvarjajo ter delajo po inovativnih tehnikah neformalnega učenja.

Cepljenje Hrastnik

V ZD Hrastnik vsak torek poteka cepljenje proti covidu-19 brez predhodnega naročila. Cepijo od 15. do 16. ure s cepivom Pfizer. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Zastoj

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje si lahko danes ob 19. uri ogledate slovensko dramo Zastoj. Srečanje dveh zakonskih parov z različnih polov družbene lestvice, ki na prvi pogled nimata ničesar skupnega. Nesreča in tragični dogodek ju v eni sami noči usodno združita in najbrž povežeta za vse življenje.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Hugo Baumgarten

Na današnji dan je leta 1945 v taborišču Bergen-Belsen v Nemčiji umrl Hugo Baumgarten, ki je bil za Trbovlje izjemno pomemben kot zdravnik bratovske skladnice, zobozdravnik ter organizator šahovskega in športnega društva. Ker je bil Jud, so ga Nemci leta 1941 aretirali. Bil dobričina in zelo radodaren človek, ki je bil mecen pesniku in pisatelju Tonetu Seliškarju.

Svetovni dnevi

Svetovni dan boja proti lovu na tjulne

Vsako leto 15. marca po vsem svetu potekajo protesti v podporo tjulnjev. Dolgo je bil lov na tjulnje v Rusiji uradno dovoljen zaradi njihovega dragocenega krzna. Na srečo je bilo februarja 2009 v Ruski federaciji prepovedano iztrebljanje tjulnjev, vendar ta prepoved ni vplivala na odrasle tjulnje. In za lovce, kot običajno, zakon ni napisan. Tjulnji še naprej umirajo in skrbni ljudje se še naprej borijo.

Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor