DDTLab danes pripravlja BCI ustvarjalnice, na katerih boste spoznavali delovanje naprave BCI (Brain Computer Interface) – vmesnika med možgani in računalnikom na zanimiv in interaktiven način. Je pa današnji dan tudi dan skromnosti.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Torek, 22. februar 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju pretežno jasno, zjutraj bo po kotlinah osrednje Slovenije nekaj megle. Čez dan bo pihal okrepljen veter severnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo okoli 0, najvišje dnevne od 6 do 11 °C.

Jutri in v četrtek bo večinoma sončno. V sredo bo pihal severni, v četrtek pa jugozahodni veter.

Zapore cest

Parkirišče pri hrastniški železniški postaji bo danes med 11. in 13. uro zaprto zaradi obrezovanja dreves.

Cesta Log 23–Sijaj, odsek ceste Pot Vitka Pavliča 6 in parkirišče, sta danes med 7.30 in 11. uro zaprta zaradi obrezovanja in sečnje dreves.

Na cesti Litija–Zagorje med Spodnjim Logom in Renkami je do 4. marca 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje optičnega omrežja Rune Slovenija.

Cesta Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 18. marca 2022 med 7. in 17. uro popolnoma zaprta zaradi izgradnje novega uvoza in odstranitve kamnitih previsov. V času popolne zapore je urejen obvoz po državnih in lokalnih cestah.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Toplice, izvod Na Bregu desni del (od 8. do 10. ure) in iz TP Delavski dom, izvod Levstikova (od 11. do 12. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

BCI ustvarjalnice – DDTLab

DDTLab danes pripravlja BCI ustvarjalnice. Spoznavali boste delovanje naprave BCI (Brain Computer Interface) – vmesnika med možgani in računalnikom na zanimiv in interaktiven način. Opazovali boste možganske signale ter ustvarili lastno NEURO tipkovnico, ki jo boste upravljali z mislimi.

Čez planke: predstavitev mladinskih izmenjav – ZMŠT

Zavod za mladino in šport Trbovlje danes ob 11. uri pripravlja predstavitev mladinskih izmenjav Čez planke. Predstavili bodo mednarodne aktivnosti mladinskih izmenjav Erasmus +. Vstop je prost.

Športni Open Club – ZMŠT

V Zavodu za mladino in šport Trbovlje se danes standardni Open Club prelevi v Športni Open Club. Potekal bo med 17. in 19. uro.

Cepljenje Hrastnik

V ZD Hrastnik vsak torek poteka cepljenje proti covidu-19 brez predhodnega naročila. Cepijo od 15. do 16. ure s cepivom Pfizer. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Cepljenje Trbovlje

V ZD Trbovlje danes ponovno cepijo proti covidu-19 in sezonski gripi, vse nenaročene. Cepijo od 12. do 18. ure v cepilnem centru ZD Trbovlje (bivša optika, vhod s parkirišča). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Počitniško varstvo – DPM

Društvo prijateljev mladine Trbovlje med zimskimi počitnicami vsak dan od 9. do 13. ure omogoča brezplačno varstvo otrok. Obvezne so predhodne prijave, saj je število mest omejeno.

Čvekava kava – Mladinski center Zagorje

Med zimskimi počitnicami v Mladinskem centru Zagorje ponovno pripravljajo vsem poznano aktivnost Čvekava kava. Ta bo potekala med 10. in 13. uro v prostorih Mladinskega centra Zagorje. Vljudno vabljeni na kavo, čaj, kakšen prigrizek, pogovor in na igranje družabnih iger, ki jih imajo v MC ZOS ogromno.

Litijski karneval 2022

V okviru Litijskega karnevala 2022 si lahko do 2. marca v centru Litije ogledate Litkove kotičke za najmlajše, ki so jih popestrile razstave risb Društva LILA Litija, v avli Občine Litija pa si lahko ogledate razstavo z naslovom Mi Litijani smo veseljaki – fotografije stotin maškar na pustnih zabavah v Litiji v predkoronskih letih.

Razstava 58. slikarske kolonije Izlake-Zagorje – Galerija Medija

V Galeriji Medija v Zagorju si lahko danes od 9. do 15. ure ogledate razstavo ob 58. slikarski koloniji Izlake-Zagorje. Na koloniji so sodelovali Bagrad Arazyan, Matej Čepin, Barbara Demšar, Sead Emrić, Draga Davitkova Erić, Milan Erić, Anja Jerčič Jakob, Silva Karim, Azad Karim, Tina Konec in Katja Urh. Razstava je odprta en mesec, do 4. marca 2022.

Likovna razstava Leopolda Hočevarja Hočija – DD Hrastnik

V počastitev slovenskega kulturnega praznika si lahko danes v Galeriji Delavskega doma Hrastnik od 17. do 19. ure ogledate likovno razstavo akademskega slikarja Leopolda Hočevarja Hočija. Razstava je na ogled do 28. februarja, vsak delovni dan med 17. in 19. uro.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Veliki rdeči pes Clifford in Telesce

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje si lahko danes ogledate dva filma – ob 10.30 uri družinsko pustolovščino Veliki rdeči pes Clifford, ob 19. uri pa dramo Telesce. Nekega zimskega dne na začetku 20. stoletja v majhni ribiški vasici na severovzhodu Italije mlada Agata rodi mrtvo hčerko. Po katoliškem izročilu je duša mrtvorojenca obsojena na večno tavanje v predpeklu, a govori se, da je nekje na severu svetišče, kjer otroke oživijo za en sam dih – ravno toliko, da jih krstijo in rešijo njihovo dušo. Agata si na hrbet priveže zaboj s hčerkinim trupelcem in se poda na dolgo, upanja polno pot proti čudežnemu kraju.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Dan skromnosti

Pohvalite druge za njihove dosežke. Ne hvalite se s svojimi. Razmislite o svojih napakah. Saj je samo en dan v letu.

Savus