V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate sedmo predstavo Otroškega abonmaja. Predvajali bodo kar šest najlepših slovenskih animiranih filmov za otroke, po predstavi pa sledi še krajša delavnica. V trboveljski in zagorski kinodvorani pa si lahko ogledate filma Poročiva se in Francoska depeša.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sobota, 12. februar 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju po precej jasnem jutru, zmerno, občasno pretežno oblačno. Pihal bo vzhodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 9 °C.

Jutri bo pretežno jasno, sprva bo v osrednji in južni Sloveniji nekaj nizke oblačnosti. V ponedeljek bo na Notranjskem oblačno. Pooblačilo se bo tudi drugod, le na severovzhodu bo še nekaj sonca. V zahodni, južni in osrednji Sloveniji bodo občasno rahle padavine. Zapihal bo jugozahodnik.

Zapore cest

Cesta Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 18. marca 2022 med 7. in 17. uro popolnoma zaprta zaradi izgradnje novega uvoza in odstranitve kamnitih previsov. V času popolne zapore je urejen obvoz po državnih in lokalnih cestah.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes in jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Otroški abonma: Najlepši slovenski animirani filmi za otroke – DD Trbovlje

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ob 10.30 uri v okviru Otroškega abonmaja ogledate sedmo predstavo. Predvajali bodo kar šest najlepših slovenskih animiranih filmov za otroke – Tako zraste … Petelin (How it grows … Rooster), Podlasica (Weasel), Princ Ki-Ki-Do; Superdo (Prince Ki-Ki-Do; Superdo), Povodni mož (Water man), Koyaa – Poskočna radirka (Koyaa – Jumpy Eraser) in Maček Muri – Tekma (Muri the Cat – The Big Game). Gre za kratke animirane filme različnih slovenskih avtorjev. Predstava bo trajala približno 47 minut, po njej pa bo potekala še krajša delavnica, na kateri bodo otroci spoznali, kako posneti prizor pred zelenim zaslonom (green screenom).

Fotografska razstava Podobe lepot Slavka Stošickega – DD Trbovlje

V galeriji Delavskega doma Trbovlje si lahko danes od 16. do 19. ure ogledate fotografsko razstavo Trboveljčana Slavka Stošickega z naslovom Podobe lepot. Posebnost razstave je, da se beseda druži s kalejdoskopskimi utrinki v fotografije ujetih podob, ki so včasih nastale hipno, še večkrat pa so nastajale v dolgem, potrpežljivem in pričakujočem čakanju, ki je značilno za krajinske fotografe. Razstavo si lahko ogledate do 15. februarja.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 9. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Poročiva se in Francoska depeša

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate dva filma – ob 17. uri romantično komedijo Poročiva se (Pevka Kat Valdez (Jennifer Lopez) je polovica najbolj seksi zvezdniškega para na svetu z vročim glasbenikom Bastianom (zaigra ga Maluma, ki debitira v celovečernem filmu). Ker se njuna skupna uspešnica z naslovom Poročiva se hitro vzpenja po lestvicah, se odločita poročiti pred očmi svojih številnih oboževalcev na slovesnosti, ki jo bodo predvajali v živo preko številnih platform), ob 19. uri pa romantično, komično dramo Francoska depeša. Gre za ljubezensko pismo novinarjem, postavljeno v predal ameriškega časopisa v izmišljenem francoskem mestu 20. stoletja, ki oživi zbirko treh zgodb, objavljenih v Francoski depeši.

Poročiva se

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje pa si lahko danes ob 19. uri prav tako ogledate romantično komedijo Poročiva se. Pevka Kat Valdez (Jennifer Lopez) je polovica najbolj seksi zvezdniškega para na svetu z vročim glasbenikom Bastianom (zaigra ga Maluma, ki debitira v celovečernem filmu). Ker se njuna skupna uspešnica z naslovom Poročiva se hitro vzpenja po lestvicah, se odločita poročiti pred očmi svojih številnih oboževalcev na slovesnosti, ki jo bodo predvajali v živo preko številnih platform.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Viktor Bajec

Na današnji dan se je leta 1909 v Brdcah pri Hrastniku rodil agronom Viktor Bajec. V letih 1943−1945 je sodeloval v narodnoosvobodilni borbi. Po vojni je bil strokovni in vodstveni delavec v jugoslovanskem in slovenskem ministrstvu za kmetijstvo, nato direktor Mlekoprometa, Semenarne in Kooperative v Ljubljani (1951–1954) in Ljubljanskih mlekarn (1954–1960), namestnik direktorja in strokovni svetnik Kmetijskega inštituta Slovenije (1963–1970). Objavil je preko 200 strokovnih člankov, razprav in referatov o živinoreji, mlekarstvu in uporabi plastičnih materialov v kmetijstvu in prehrani.

Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus