V KC Litija si lahko danes ponovno ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. V trboveljski in zagorski kinodvorani pa pripravljajo bogat filmski program.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Nedelja, 6. februar 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju sprva precej jasno, čez dan pa bo oblačnost naraščala. Krepil se bo jugozahodni veter. Jutranje temperature bodo od -5 do 0, najvišje dnevne od 6 do 12 °C.

Jutri bo sprva oblačno, zjutraj in dopoldne bo prehodno rahlo deževalo. Popoldne se bo od severa razjasnilo. Pihal bo okrepljen severni do severozahodni veter. V torek bo pretežno jasno.

Zapore cest

Na cesti Litija–Zagorje pri Spodnjem Logu je do 7. februarja 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje optičnega omrežja Rune Slovenija.

Cesta Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 18. marca 2022 med 7. in 17. uro popolnoma zaprta zaradi izgradnje novega uvoza in odstranitve kamnitih previsov. V času popolne zapore je urejen obvoz po državnih in lokalnih cestah.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes in jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Bertov dnevnik in Vzporedni materi

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate dva filma – ob 17. uri romantično družinsko komedijo Bertov dnevnik, ob 19. uri pa dramo Vzporedni materi. Ženski se spoznata v porodnišnici. Obe sta samski in sta zanosili po nesreči. Srednjeletna Janis tega ne obžaluje in se otroka veseli, najstnica Ana pa je po drugi strani prestrašena in travmatizirana. Medtem, ko se po porodnišnici premikata, kot bi ju nosila luna, ji skuša biti Janis v spodbudo. S tem se med njima splete prav posebna vez, ki jima bo za vedno spremenila življenji.

Volk in lev

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje pa si lahko danes ob 17. uri ogledate družinski film Volk in lev. Po dedkovi smrti se 20-letna Alma odloči, da se vrne v svoj dom iz otroštva – majhen otok v osrčju veličastnega kanadskega gozda. Prav tam reši dva nemočna mladiča: volka in leva. Med njimi vzklikne neločljiva vez, a se njihov svet kmalu sesuje, ko živali odkrije gozdar in jih odpelje. Oba mladiča se morata zdaj odpraviti na težko potovanje po Kanadi, da se povežeta drug z drugim in z Almo.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Vekoslav Korošec

Na današnji dan se je leta 1914 v Zagorju ob Savi rodil slovenski inženir elektrotehnike Vekoslav Korošec. Po vojni je služboval na vodilnih mestih v elektrogospodarstvu ter bil od 1964 do 1981 direktor Elektroinštituta Milan Vidmar v Ljubljani. Od leta 1964 do 1977 je bil član Evropske zveze za proizvodnjo in transport električne energije. Zaslužen je za popolno elektrifikacijo Slovenije, za povezavo njenega omrežja v elektroenergetski sistem Jugoslavije ter vključitev prek daljnovodov Südel v srednjeevropsko električno omrežje ter za razširitev Elektroinštituta Milan Vidmar in njegove dejavnosti. Leta 1972 je prejel plaketo jugoslovanskega komiteja Mednarodne konference za velika električna omrežja ter leta 1982 Vidmarjevo plaketo, ki jo podeljuje Elektroinštitut Milana Vidmarja. Umrl je leta 1992.

Svetovni dnevi

Mednarodni dan ničte tolerance do pohabljanja ženskih spolovil

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je leta 2013 6. februar razglasila za mednarodni dan ničte tolerance do pohabljanja ženskih spolovil, kamor sodi tudi obrezovanje. Grobe ocene kažejo, da kar 140 milijonov žensk po vsem svetu še vedno utrpi vsaj eno od oblik pohabljanja spolovil.

Savus