Filmsko Ustvarjalno društvo Loke Studio je nedolgo nazaj obeležilo 10-letnico svojega obstoja. Ob tem visokem jubileju so zbranemu občinstvu predstavili tudi njihov največji filmski projekt doslej, vojno zgodovinski film Predam se. Ta kratki film, ki je postavljen v čas druge svetovne vojne in govori o oficirju nemške vojske v Sloveniji, je sedaj doživel tudi svojo internetno premiero.

In v filmu je kaj videti. Čeprav gre za kratki film, dolg je zgolj 30 minut, je v njegovo zgodbo zajet zelo obširen nabor dogodkov iz časa druge svetovne vojne. Scene v filmu pa so še dodatno obogatene s kakovostnimi posebnimi učinki ter pirotehniko. V prizorih sodeluje tudi obilica statistov v avtentičnih zgodovinskih kostumih.

Kako točno je ustvarjalcem pri Loke Studio uspel takšen podvig, ki je poleg vsega bil narejen popolnoma na prostovoljni ravni.

Predsednik društva in režiser filma Matic Poropatič je povedal, da je šlo za sodelovanje širokega kroga društev in posameznikov iz cele Slovenije. Pomembno vlogo je imela tehnična ekipa v kateri je Blaž Juvan skrbel za kamero ter Matej Halilagić za zvok filma. Najpomembnejše med društvi je bilo Kulturno zgodovinsko društvo Triglav iz Kamnika, ki je vodilno društvo za zgodovinske uprizoritve v Sloveniji in je poskrbelo za velik delež zgodovinske avtentičnosti v filmu. Posebne efekte v filmu pa je uredil predsednik KZD Triglav Jernej Brajer, ki je mednarodni strokovnjak za posebne učinke v filmih. To v kombinaciji z velikim številom sodelujočih igralcev ter statistov je omogočilo nekatere zelo impresivne prizore bitk ter spopadov.

Vizualni zanimivosti navkljub pa je zgodba tista, ki pritegne največ pozornosti. Osrednja zgodba filma Predam se nas skozi oči osrednjega lika, nemškega častnika, popelje čez dogajanje druge svetovne vojne v Sloveniji. Zgodba se dotakne pričetka vojne na naših tleh, z napadom na Kraljevino Jugoslavijo, leta okupacije in lovom na partizane ter se zaključi z obdobjem bega nemških enot in s tem glavnega lika proti Trstu.

V filmu so skozi več elementov uspeli pričarati dobro vzdušje in so zadeli ravno pravšnje razmerje vseh pomembnih elementov. Kako resno so vzeli nalogo izdelave tega vzdušja pove to, da ima film tudi svojo lastno partizansko pesem, za katero je vokale posodil Domen Kolenc iz skupine Hard Divison. Za to partizansko pesem pod naslovom Tam na Gorenjskem so posneli celo videspot.

Domači zasavski talenti pa so bili pri projektu prisotni tudi pred kamero. Glavno vlogo nemškega častnika je odigral David Lindič iz Kulturnega društva Svoboda Trbovlje, ki je sicer dobro znan vsem ljubiteljem gledališča v Trbovljah. Da je bilo razmerje uravnoteženo, je vlogo partizanskega poročnika prevzel Mirza Ribič, prav tako iz KD Svoboda. Svoji vlogi sta odigrala izvrstno in veliko pripomogla k kakovosti celotnega filma. »Le upamo lahko, da se bo plodno sodelovanje F.U.D. Loke Studio ter KD Svobode nadaljevalo še naprej in da bomo čim prej deležni kakšnih novih filmskih kreacij teh ustvarjalcev,« pravi Matic Poropatič.

Druga svetovna vojna je priljubljena tema v popularni kulturi. V tujini je nabor literarnih del in filmskih adaptacij omenjene tematike velik in zajema praktično vse vidike tega prelomnega obdobja. Slovenski kulturni prostor lahko postreže le z omejeno količino takšnih vsebin, največji manjko pa je nedvomno na področju filma. Takšni projekti, ki poskušajo ljudem približati slovenske zgodovinske dogodke, so tako vredni pohvale. V Loke Studiu upajo, da bodo vzoru Filmsko ustvarjalnega društva Loke Studio sledili tudi drugi in da bomo kmalu lahko na velikem platnu videli še druge znane in pomembne dogodke iz slovenske preteklosti.

Film si lahko pogledate na tej povezavi.

Savus

Foto: arhiv Loke Studio