sreda, 24 aprila, 2024

Iz te kategorije

Ledvični kamni in prehranska dopolnila

V prejšnjem nasvetu smo govorili o tem, kako lahko nastanejo ledvični kamni, kakšni so simptomi, kaj lahko storimo sami in kako lahko preprečimo njihov nastanek. Kot smo obljubili, bomo v tokratnem nasvetu na kratko povzeli katera prehranska dopolnila lahko vplivajo na nastanek ledvičnih kamnov.

Prvi ukrep v preventivi in tudi v zdravljenju je zadostno uživanje brezalkoholnih pijač – predvsem vode.

Prehranska dopolnila, ki lahko zmanjšajo verjetnost za nastanek ledvičnih kamnov:

  • Zdravilo z mešanico triterpenov, ki so raztopljeni v olivnem olju – v Sloveniji je registrirano zdravilo brez recepta, ki je primerno za zdravljenje ledvičnih kamnov in krčev, ki nastanejo v ledvicah in sečnih poteh. Če jemljete zdravila proti strjevanju krvi, so potrebne pogostejše kontrole pri zdravniku, v kombinaciji z zdravili, ki znižujejo krvni sladkor, pa so potrebne pogostejše kontrole krvnega sladkorja in prilagajanje terapije.
  • Limonin, pomarančni sok in ostali viri citratov – prednost pitja sokov pred jemanjem citratov je, da s tem tudi povečamo vnos tekočin. Previdnost je potrebna pri pitju pomarančnega soka, saj vsebuje več oksalatov kot limonin sok, in pitju soka iz grapefruita, ker vpliva na presnovo in delovanje nekaterih zdravil (statinov, nekaterih zdravil za nižanje krvnega tlaka, …)
  • Zeleni čaj – uživanje črnega čaja se osebam z ledvičnimi kamni odsvetuje. Glede na raziskave pa to naj ne bi bilo potrebno pri pitju zelenega čaja, saj vsebuje manj oksalatov kot črni čaj. Poleg tega naj bi dodajanje mleka v zeleni čaj, ki je stal 3–5 minut, še dodatno zmanjšalo absorpcijo oksalatov v telesu. Če ste že imeli ledvične kamne ali pa so vam svetovali dieto z manjšim vnosom oksalatov, se pred rednim uživanjem zelenega časa vseeno prej posvetujte s svojim zdravnikom.
  • Chanca pierda (Phyllanthus niruri) – je rastlina, ki jo tradicionalno uporabljajo za terapijo ledvičnih kamnov. Kot pri vseh prehranskih dopolnilih pa je še vedno premalo dokazov, da bi lahko rekli, da je učinkovita.

Prehranska dopolnila, ki lahko povečajo tveganje za nastanek ledvičnih kamnov:

  • Kalcij – uživanje prehranskih dopolnil s kalcijem (sem se šteje tudi hrana obogatena s kalcijem) lahko poveča tveganje za nastanek ledvičnih kamnov. Zato se odsvetuje dodajanje prehranskih dopolnil in hrane obogatene s kalcijem. Kljub temu pa se ne svetuje več omejevanje vnosa hrane bogate s kalcijem, saj je zelo pomemben za zdrave kosti in preprečevanje osteoporoze. Normalen vnos je med 1000 in 1200 mg.
  • Kolagen – kolagen vsebuje amino kislino hidroksiprolin, ki se v telesu presnovi v snov, ki je sestavina oksalata in posledično lahko v velikih količinah poveča tveganje za nastanek ledvičnih kamnov. Zato se osebam, ki so že imele ledvične kamne odsvetuje uživanje velikih količin kolagena.
  • Kurkuma – prehranska dopolnila in začimbe lahko vsebujejo velike količine oksalata, ki lahko poveča tveganje za nastanek ledvičnih
  • Vitamin C – vitamin C lahko poveča absorpcijo oksalata iz hrane, poleg tega pa se lahko sam presnovi v oksalat in s tem poveča tveganje za nastanek ledvičnih kamnov. Zato je potrebno omejiti vnos vitamina C na dnevni priporočeni vnos 75 mg dnevno za ženske in 90 mg dnevno za moške oz. ne več kot 250 mg dnevno.
  • Brusnice – brusnični sok se uvršča med živila z zmerno vsebnostjo oksalata. Rezultati študij o vplivu brusnic na tvorbo ledvičnih kamnov niso enotni. V nekaterih študijah so dokazali znižanje oksalatov v urinu pri rednem uživanju brusničnega soka, spet v drugih pa se je pri uživanju prehranskih dopolnil z brusnicami vrednost oksalata v urinu povečala za 45 % oz. več, če so jih jemali skupaj z vitaminom C. Zato se bolnikom z ledvičnimi kamni svetuje posvet z zdravnikom pred uživanjem brusničnega soka ali prehranskih dopolnil z brusnicami.

Za več nasvetov smo vam na voljo v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.


 

Isti avtor