Zasavska ljudska univerza danes pripravlja delavnico uporabe pametnih telefonov. Zasavski zdravstveni domovi pripravljajo akcijo Dnevi cepljenja, v kinodvorani Delavskega doma Trbovlje pa si ogledate norveško dramo Najbolj grozen človek na svetu.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Četrtek, 13. januar 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju pretežno jasno. Jutranje temperature bodo od -11 do -4, najvišje dnevne od 0 do 4 °C.

Jutri in v soboto bo pretežno jasno. Predvsem v višjih legah se bo otoplilo, po nižinah v notranjosti bo zjutraj nekaj megle.

Zapore cest

Na cesti Sopota–Podkum–Zagorje v Podkumu je do 18. januarja 2022 med 7. in 17. uro urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje optičnega omrežja Rune Slovenija.

Na cesti Hrastnik–Šmarjeta je do 5. februarja 2022 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi urejanje zaščite pred padajočim kamenjem.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP šola Dol, izvod Podkovk (od 8. do 15. ure) (nadzorništvo Hrastnik), TP Vače Hostar, izvod Ržiše (od 9. do 13. ure) (nadzorništvo Litija) in iz TP Spodnje Svine, izvod Pirnat (od 10. do 12. ure) (nadzorništvo Trbovlje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Delavnica pametnih telefonov – ZLU

Zasavska ljudska univerza danes ob 10. uri v živo na lokaciji ZLU Zagorje pripravlja delavnico pametnih telefonov. Ste pred kratkim kupili pametni telefon ali pa ga dobili v dar? Se vam njegove funkcije in aplikacije zdijo neznanka in ne veste, kako jih uporabljati? Imate željo kupiti nov telefon, pa ne veste, kakšen je primeren za vas? Če ste se našli pri vsaj enem vprašanju, potem vam je delavnica vsekakor pisana na kožo. Pridite in spoznajte vse to in še več.

Dnevi cepljenja v Zasavju

V cepilnih centrih vseh treh zasavskih zdravstvenih domov (ZD Hrastnik, Trbovlje in Zagorje) med 13. in 15. januarjem pripravljajo akcijo Dnevi cepljenja. Cepite se lahko vsak dan med 8. in 20. uro. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Jure Kravanja: Konstrukcije – Foto galerija f 2,8

V foto galeriji f 2,8 v Zagorju si lahko danes od 9. do 12. ure ogledate fotografsko razstavo Jureta Kravanje z naslovom Konstrukcije. Jure Kravanja je eden vidnejših slovenskih umetniških fotografov zadnjih dveh desetletij. Čeprav ga večina pozna po njegovem izostrenem pogledu na pokrajino (nepozabne so njegove serije fotografij Toskane in Islandije), Juretovo fotografsko oko opazi linije, ki jih beleži na fotografski medij z jasno začrtano geometrijo in posledično brezkompromisno kompozicijo.

DDT ogled DDTlab

V DDTlab bodo danes pripravili ogled aktualnih projektov povezovanja umetnosti, znanosti in gospodarstva med 14. in 18. uro. Obvezne so predhodne prijave na mail: ddtlab@dd-trbovlje.si ali po telefonu 051/296-121 (lokacija Katapult).

Najbolj grozen človek na svetu

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ob 18. uri ogledate norveško dramo Najbolj grozen človek na svetu. Julie bo kmalu dopolnila trideset let, njeno življenje pa je ena sama eksistencialna zmešnjava. Zapravila je že kar nekaj svojih talentov, njen starejši fant Aksel, uspešen stripar, pa vse bolj pritiska nanjo, da se ustalita. Neke noči se med tavanjem po mestu znajde na zabavi, kjer spozna mladega in simpatičnega Eivinda.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Rudi Ahčan

Na današnji dan se je leta 1918 v Zagorju ob Savi rodil slovenski rudarski inženir Rudi Ahčan. Leta 1966 je bil izvoljen za izrednega in leta 1972 za rednega profesorja na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani. Področje njegovega delovanja je bilo podzemni izkop premoga. V dolgoletni praksi v rudnikih je izdelal 85 projektov, študij in raziskav predvsem za rudnik lignita v Velenju in zasavske ter kitajske premogovnike. Za dosežke na raziskovalnem področju je leta 1981 prejel Kidričevo nagrado. Umrl je 2. novembra leta 2008 v Ljubljani.

Svetovni dnevi

Dan uresničevanja vaših sanj

No, v enem dnevu se večine sanj ne da uresničiti, 13. januar je samo tista brca v rit, ki ste jo potrebovali, da se končno lotite uresničevanja davnih sanj. Naredite ta dan prvi korak.

Savus