Zasavska ljudska univerza vsak drugi petek pripravlja VGC spletno kavarno. Tudi tokrat bosta z vami Dušan in Mojca, ki sta za vas pripravila polno vrečo presenečenj. V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje pa si lahko danes ogledate dva filma – Francoska depeša in Jezdeci pravice.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Petek, 7. januar 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju pretežno jasno, zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Jutranje temperature bodo od -10 do -3, najvišje dnevne od -4 do 3 °C.

Jutri bo precej jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Po nižinah bo zjutraj in dopoldne marsikje megleno. Jutro bo mrzlo. V nedeljo bo oblačno, v notranjosti bo občasno rahlo snežilo.

Zapore cest

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Cerkovnik (od 8. do 11. ure) in iz TP Preska, izvod Laudan (od 8. do 13. ure) (nadzorništvo Litija).

Jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobava električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

VGC spletna kavarna – ZLU

Zasavska ljudska univerza danes ob 9. uri na daljavo preko MS Teams pripravlja VGC spletno kavarno. Spletna srečanja bodo vsak drugi petek. Srečanja so možna tudi kadarkoli, kajti povezava je vedno dostopna. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite malo družbe in obilice smeha. Tudi tokrat bosta z vami Dušan in Mojca, ki sta za vas pripravila polno vrečo presenečenj.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Virtualni dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje imajo vsak petek od 15. do 21. ure odprta vrata. Smeh. Nore ideje. Sproščeno druženje. Družabne namizne igre. Glasba. Zanimive debate. Mladi. Prigrizki. Klepet ob čaju. Miselne igre. Lahko pridete tudi s svojo idejo oziroma igro, ob kateri se bodo vsi zabavali. Vabljeni vsi, tudi tisti, ki še niste bili v MC ZoS!

Francoska depeša in Jezdeci pravice

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate dva filma – ob 18. uri romantično, komično dramo Francoska depeša (ljubezensko pismo novinarjem, postavljeno v predal ameriškega časopisa v izmišljenem francoskem mestu 20. stoletja in oživi zbirko treh zgodb, objavljenih v Francoski depeši), ob 20. uri pa dansko akcijsko komično dramo Jezdeci pravice.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Vida Bošnjak Logar

Na današnji dan se je leta 1934 v Radovči pri Metliki rodila pesnica, pisateljica in vzgojiteljica Vida Bošnjak Logar. Otroštvo je preživela v Beli Krajini. Po končani Srednji vzgojiteljski šoli v Ljubljani, je prvo leto službovala v Lokah pri Zagorju, nato je bila od leta 1954 do upokojitve zaposlena v Vzgojnovarstveni organizaciji Hrastnik, v letih 1960–1984 na delovnem mestu ravnateljice. Leta 1998 je javnosti predstavila svojo prvo pesniško zbirko Obraz, ki je izšla v samozaložbi. Sledila je pesniška zbirka Slutnja: Ko so ptice pele jutro (1999), zbirka kratke proze Spreminjanja (2001) in trilogija Potovanja (2009). Za svoje delo je prejela občinsko nagrado »Zaslužni občan« za vzgojo in izobraževanje.

Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus