ZLU in VGC Zasavje danes pripravljata računalniško delavnico izdelave prazničnih e-voščilnic. Občina Zagorje bo izvedla 20. redno sejo Občinskega sveta, KRC Hrastnik pa pripravlja gledališki abonma. V Trbovljah in Zagorju pa se lahko na različnih lokacijah cepite proti covidu-19 brez predhodnega naročila.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Ponedeljek, 20. december 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju precej jasno. Več oblačnosti bo dopoldne prehodno na severovzhodu, kjer lahko pade kakšna kaplja dežja. Po nekaterih nižinah v notranjosti bo zjutraj in dopoldne megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 8 °C.

Jutri se bo od zahoda postopno pooblačilo, le na severovzhodu bo ostalo delno jasno. V sredo bo pretežno oblačno.

Zapore cest

Na cesti Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 24. decembra 2021 urejena polovična zapora ceste na odseku od nekdanje gostilne Janez do kamnoloma (promet je urejen s semaforji), pri izvozu na cesto pri nekdanji gostilni Janez pa je občasna popolna zapora.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Šmartno, izvod Kovina (od 8. do 10. ure) (nadzorništvo Litija), TP Brdce, izvod Kupec (od 9. do 11. ure) in iz TP Katarina, izvod Gostilna Matko, Koncentrator, Katarina (od 11. do 15. ure) (nadzorništvo Hrastnik).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Preska, izvod Triglar, Laudan (od 8. do 13. ure) (nadzorništvo Litija).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Izdelava prazničnih e-voščilnic – ZLU

Zasavska ljudska univerza skupaj z VGC-jem danes ob 11. uri na lokaciji ZLU Trbovlje (Trg svobode 11 a) pripravlja brezplačno računalniško delavnico izdelave prazničnih e-voščilnic. Voščilnice so drobna pozornost, s katero svoje najdražje, prijatelje in znance razveselimo in jim narišemo nasmeh na obrazu.

20. redna seja Občinskega sveta Občine Zagorje

Občina Zagorje danes ob 17. uri pripravlja 20. redno sejo Občinskega sveta. Seja bo v stekleni dvorani Kulturnega centra Delavski dom Zagorje. Med drugim bodo na seji obravnavali Predlog proračuna Občine Zagorje ob Savi za leto 2022 in Letni program športa v Občini Zagorje ob Savi za leto 2022.

Gledališki abonma – Delavski dom Hrastnik

Kulturno rekreacijski center Hrastnik danes ob 19.30 uri v Delavskem domu Hrastnik pripravlja gledališki abonma.

Nemščina za začetnike – Zasavska ljudska univerza

Zasavska ljudska univerza danes ob 8. uri na lokaciji Rudarski dom Trbovlje (Trg svobode 11a) ponovno pripravlja učenje nemščine za začetnike.

Dnevi cepljenja Zagorje

Zdravstveni dom Zagorje v sklopu projekta Dnevi cepljenja danes ponovno pripravlja več organiziranih cepljenj proti covidu-19. Od 8. do 20. ure bodo cepili v ZD Zagorje (bivša trgovina, vhod spodaj), od 14. do 15. ure v KD Svoboda Kisovec, od 16. do 17. ure v sejni sobi KS Izlake, od 18. do 19. ure v športnem domu (sejna soba) KS Mlinše, od 20. do 7. ure pa v Delavskem domu Zagorju. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Dnevi cepljenja Trbovlje

Dneve cepljenja pa danes pripravlja tudi Zdravstveni dom Trbovlje. Od 8. do 20. ure bodo cepili v cepilnem centru ZD Trbovlje (bivša optika, vhod s parkirišča), od 16. do 17. ure pa v gasilskem domu KS Čeče. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Dnevi cepljenja Hrastnik

V Zdravstvenem domu Hrastnik se lahko danes od 9. do 20. ure v sklopu dnevov cepljenja cepite proti covid-19 in gripi brez predhodnega naročila. Proti covidu-19 bodo cepili s cepivom Pfizer. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Jure Kravanja: Konstrukcije – Foto galerija f 2,8

V foto galeriji f 2,8 v Zagorju si lahko danes od 17. do 19. ure ogledate fotografsko razstavo Jureta Kravanje z naslovom Konstrukcije. Jure Kravanja je eden vidnejših slovenskih umetniških fotografov zadnjih dveh desetletij. Čeprav ga večina pozna po njegovem izostrenem pogledu na pokrajino (nepozabne so njegove serije fotografij Toskane in Islandije), Juretovo fotografsko oko opazi linije, ki jih beleži na fotografski medij z jasno začrtano geometrijo in posledično brezkompromisno kompozicijo.

Razstava Mavrično srce – Delavski dom Trbovlje

V stari galeriji Delavskega doma Trbovlje si lahko danes od 9. do 12. in od 17. do 20. ure ogledate dobrodelno razstavo Mavrično srce, ki jo je pripravila skupina Patchwork Slovenija v sodelovanju z Društvom prijateljev mladine Trbovlje. Z dobrodelno razstavo bodo pomagali Kristianu Božiču, ki ima težjo obliko avtizma. Razstava je na ogled do 20. decembra.

Razstava Extempore Art Kum – Delavski dom Hrastnik

V galeriji Delavskega doma Hrastnik si lahko danes od 17. do 19. ure ogledate razstavo Extempore Art Kum 2021, ki sta jo pripravila Javni zavod za kulturo, šport, mladino in turizem ter KRC Hrastnik. Razstava je na ogled do 21. decembra 2021, vsak delovni dan od 17. do 19. ure.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Spider Man: Daleč od doma

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje si lahko danes ob 19. uri ogledate akcijsko znanstveno-fantastično pustolovščino Spider Man: Daleč od doma. Po dogodkih z Maščevalci gre Peter Parker s prijatelji na počitnice v Evropo. Toda njihov mirni oddih bo prekinil nevarni Mysterio.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Ivan Skvarča

Na današnji dan je leta 1943 ob partizanskem napadu na Bistrico ob Sotli umrl komandir kozjanske čete in narodni heroj Ivan Skvarča. Rodil se je 27. januarja leta 1915 v Spodnji Idriji. Z družino so se še istega leta preselili v Zagorje ob Savi. Oblasti so ga zaradi revolucionarne dejavnosti pogosto preganjale.

Svetovni dnevi

Mednarodni dan človeške solidarnosti

22. decembra je v povezavi s spoštovanjem desetletja za izkoreninjenje revščine (1995–2005) Generalna skupščina 20. december razglasila za svetovni dan človeške solidarnosti. Ob tem dejanju je poudarila, da je Milenijska deklaracija definirala solidarnost kot temeljno in univerzalno vrednoto, ki bi morala vladati v medčloveških odnosih v 21. stoletju.

Savus