V Zasavju je danes dogajanje kar pestro. Danes obeležujemo Ta veseli dan kulture 2021, v okviru katerega Zasavski muzej Trbovlje odpira svoja vrata. V Trbovljah in na Dolu pri Hrastniku pripravljajo prižig prazničnih lučk, stanovalce Doma upokojencev FS Trbovlje bo obiskal Miklavž, Zasavska ljudska univerza pa pripravlja druženje in utrjevanje angleškega jezika.  

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Petek, 3. december 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju sprva pretežno oblačno, čez dan se bo od severozahoda počasi jasnilo. Ponekod na severu in vzhodu bo pihal severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 6 °C.

Jutri bo delno jasno, zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Zvečer se bo pooblačilo. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter. V nedeljo kaže na oblačno vreme s padavinami, po nižinah v notranjosti Slovenije bo deloma deževalo, deloma snežilo.

Zapore cest

Cesta Zagorje–Litija pri Bregu pri Litiji je do 15. decembra občasno popolnoma zaprta zaradi poseka in spravila lesa. Občasna popolna zapora lahko traja do 30 minut, v naslednjih terminih: od 7. do 7.35, od 8.05 do 13.30, od 13.45 do 14.10, od 14.40 do 15.20 in od 15.40 do 17. ure.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Litijska dobrava, izvod Hribar (od 8. do 11. ure) in iz TP Litija Ježa, izvod Bric (od 12. do 13. ure) (nadzorništvo Litija).

Jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Ta veseli dan kulture – brezplačen ogled razstav v Zasavskem muzeju Trbovlje

Danes praznujemo Ta veseli dan kulture 2021. Na ta dan slovenska kultura v okviru Ministrstva za kulturo RS odpre svoja vrata. V Zasavskem muzeju Trbovlje si lahko brezplačno ogledate naslednje razstave: Srečno … črne doline in kiparsko zbirko Stojana Batića v Trbovljah ter Sava združuje, Znamenja ob poti, Lutke in lutkarji ter Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju v Muzeju Hrastnik.

Prižig lučk v Trbovljah

Občina Trbovlje danes ob 17. uri v Mestnem parku Trbovlje pripravlja prižig lučk. Po Trbovljah bo zažarelo kar 10 kilometrov prazničnih lučk.

Miklavževanje v Domu upokojencev FS Trbovlje

Občina Trbovlje danes ob 10. uri pripravlja miklavževanje v Domu upokojencev Franca Salamona Trbovlje, v okviru katerega bodo z darili obdarili stanovalce v domu.

Prižig luči z bazarjem in prihodom Miklavža – Dol pri Hrastniku

Krajevna skupnost Dol in KRC Hrastnik danes ob 17. uri na Dolu pri Hrastniku pripravljata prižig luči z bazarjem in prihodom Miklavža.

English tea time – Zasavska ljudska univerza

Zasavska ljudska univerza (na naslovu Grajska 2 v Zagorju) danes ob 10. uri pripravlja English tea time – druženje in utrjevanje angleškega jezika. Pogovarjali se bodo o najrazličnejših zanimivih in trenutno aktualnih temah ter na tak način poglabljali in utrjevali svoje znanje.

RRA Zasavje vabi na izlet

Regionalna razvojna agencija Zasavje vsak petek pripravlja izlet z električnim kombijem po Natura 2000 območjih v občini Zagorje. Zbor je ob 9. uri pred objektom Vila Medea, kjer so prostori Glasbene šole Zagorje in RRA Zasavje.

Cepljenje Zagorje

V ZD Zagorje danes cepijo proti covid-19 vse, ki so naročeni. Cepijo od 16. do 19. ure.

Razstava slik in fotografij slepih in slabovidnih – Galerija Medija

V Galeriji Medija v Zagorju si lahko danes od 9. do 13. ure in od 16. do 19. ure ogledate razstavo slik in fotografij slepih in slabovidnih avtoric in avtorjev ob stoletnici ustanovitve Podpornega društva slepih. Z razstavo slik in fotografij želijo spodbujati empatijo videčih do slepih in slabovidnih sodržavljanov – ali kot je ob tem jubileju zapisal Evgen Bavčar: »Naj zaključim s slovitim Louisom Borgesom, ki pravi, da slepota ni tema, ampak le oblika osamljenosti, zato bodimo združeni vsi skupaj taki in drugačni v uresničevanju svojih človeških možnosti v obrambi nam vsem skupnega slovenskega aktivnega hrepenenja.« Razstava je na ogled do 2. decembra.

Virtualni dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje imajo vsak petek od 15. do 21. ure odprta vrata. Smeh. Nore ideje. Sproščeno druženje. Družabne namizne igre. Glasba. Zanimive debate. Mladi. Prigrizki. Klepet ob čaju. Miselne igre. Lahko pridete tudi s svojo idejo oziroma igro, ob kateri se bodo vsi zabavali. Vabljeni vsi, tudi tisti, ki še niste bili v MC ZoS!

Deset v pol (Deset u pola) in Kralj Richard (King Richard)

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate dva filma – ob 18. uri komedijo Deset v pol, ob 20. uri pa biografsko športno dramo Kralj Richard (resnična zgodba očeta teniških zvezd Serene in Venus Williams).

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Mednarodni dan invalidov

Leta 1982 je Generalna skupščina 3. december razglasila za mednarodni dan invalidov. Generalna skupščina s tem dnevom poziva vse države članice, naj si prizadevajo za čim boljši položaj invalidov znotraj svojih meja in za njihovo učinkovito integracijo v družbo.

Savus