Danes bo trboveljska bolnišnica prejela novo napravo za fototerapijo novorojenčkov, ki jih ogroža zlatenica. Zagorski mladinski center pripravlja delavnico o rastlinah z naslovom Petdeset odtenkov zelene, Zasavska ljudska univerza pa številne dogodke ob nadaljevanju festivala Tedni vseživljenjskega učenja.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Četrtek, 16. september 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes precej jasno, le na zahodu bo že bolj oblačno. Čez dan bo spremenljivo oblačno. Dopoldne se bodo na zahodu začele pojavljati krajevne plohe in nevihte, ki se bodo popoldne okrepile in občasno razširile proti osrednjim in vzhodnim krajem. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo večinoma od 12 do 17, najvišje dnevne od 23 do 29 °C.

V noči na petek se bo dež razširil nad večji del Slovenije, vmes bodo tudi nevihte. V petek se bo na Primorskem delno razjasnilo, drugod bo še spremenljivo s krajevnimi plohami. Nekoliko hladneje bo. V soboto bo pretežno oblačno z občasnim dežjem.

Zapore cest

Cesta Škratovina–Sore–Krajnc na Lokah v Trbovljah je do 10. oktobra od ponedeljka do sobote od 7. do 17. ure popolnoma zaprta, zaradi izgradnje kanalizacijskega omrežja. V terminu izvajanja del cesta ni prevozna.

Ob regionalni cesti Bevško–Trbovlje je od 13. do 17. septembra delna zapora hodnika za pešce zaradi zamenjav stavbnega pohištva na naslovu Vodenska cesta 46. Zapore so označene z ustrezno signalizacijo.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 12. oktobra urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije plazu v Knezdolu.

Od 17. avgusta velja popolna zapora makadamskega parkirišča pri Godbenem domu Trbovlje zaradi energetske sanacije. Zaprta sta tudi pločnika na obeh straneh objekta (ob regionalni cesti in ob javni poti).

Na cesti Trbovlje–Hrastnik je do 16. septembra v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije poškodovane brežine.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Na Cesti Hermana Debelaka v Hrastniku izvajajo gradbena dela – rekonstrukcija ceste od podvoza do prvih stanovanjskih blokov. Z deli bodo končali do začetka oktobra.

Lokalna cesta Litija–Sava je od 23. julija do 30. oktobra od 7. do 17. ure delno zaprta zaradi gradnje jaška.

Lokalni cesti Grbin–Pleskovec in Pleskovec–Gradiške Laze–Jablanica v Litiji sta od 21. julija do 4. oktobra delno zaprti zaradi gradnje širokopasovnega optičnega omrežja Rune.

Lokalna cesta Podšentjur–Pogonik v Litiji je do 31. oktobra 2021 popolnoma zaprta zaradi ureditve kolesarske poti.

Lokalna cesta Litija–Sava je na odseku Smrekarica delno zaprta zaradi rekonstrukcije ceste. Delna zapora bo do 30. oktobra, vsak dan med 6. in 18. uro.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Kresniški vrh, izvod Brne, Far, Golišče, Radio (od 8. do 14. ure) in TP Kresnice–Apnenca, Kresnice–Jevnica, Kresnice vas, Kresnice naselje, Kresnice stadion, Ribče, Zgornje Ribče (od 8. do 12. ure) (nadzorništvo Litija), TP Izlake, izvod Narof (od 8. do 12. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Jutri bo prekinjena dobava električne energije odjemalcev, ki so oskrbovani iz TP Selšek (od 8. do 9. ure) (nadzorništvo Litija) in iz TP Toplice, izvod Na Bregu levi del (od 8. do 13. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Predaja naprave za fototerapijo novorojenčkov Trbovlje

Splošna bolnišnica Trbovlje bo danes ob 10. uri uradno prejela najnovejšo napravo BL70 za fototerapijo novorojenčkov, ki jih ogroža zlatenica. Trboveljska bolnišnica bo tako že peta ustanova, ki bo imela to najnovejšo napravo, ki je na evropski trg prišla letos.

Pomoči in ozdravitve po duhovni poti s pomočjo učenja Bruna Gröninga

Humanitarno neprofitno Društvo za naravno samopomoč danes ob 21. uri pripravlja brezplačno spletno Zoom predavanje z naslovom Pomoči in ozdravitve po duhovni poti s pomočjo učenja Bruna Gröninga. Na predavanje se lahko prijavite s klikom na to povezavo.

Cepljenje Hrastnik

V cepilnem centru ZD Hrastnik vsak četrtek cepijo proti covid-19 brez predhodnega naročila. Od 9. do 10. ure cepijo s cepivom Pfizer od 12.30 do 13. ure pa s cepivom Janssen. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

ZLU Tedni vseživljenjskega učenja

Zasavska ljudska univerza danes nadaljuje s tradicionalnim, že 26. festivalom Tedni vseživljenjskega učenja, ki bodo potekali vse do 10. oktobra. Obisk vseh prireditev je brezplačen.

Od 9. do 11. ure ZLU in VGC pripravljata računalniško delavnico SI-PASS, storitev za spletno prijavo in e-podpis za fizične osebe. Delavnica bo v Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku.

Od 16. do 18. ure ZLU (Grajska 2) pripravlja delavnico španščine Vamos a España.

Od 16.30 do 18. ure Društvo prijateljev mladine Zagorje (Proletarec, Cesta 9. avgusta 48) pripravlja STEM delavnico za otroke in mladostnike.

Od 17. do 19. ure pa Srednja tehniška in poklicna šole Trbovlje pripravlja predavanje z naslovom Umetna inteligenca – priložnost ali grožnja.

Petdeset odtenkov zelene MC ZoS

Mladinski center Zagorje ob Savi danes ob 18. uri pripravlja delavnico z naslovom Petdeset odtenkov zelene, na kateri bodo govorili o rastlinah in kako jih pripraviti na jesenski čas. Lahko pa prinesete tudi kakšno rastlino in jo zamenjate s kakšno drugo. Delavnico bo vodila Veronika Brvar.

Razstava Sava združuje – Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju v Hrastniku ogledate občasno razstavo Sava združuje, ki bo na ogled vse do avgusta 2022. Ogledate si jo lahko od 8. do 14. ure. Razstavo so pripravili trije slovenski muzeji, ki imajo Savo v svojem imenu – Gornjesavski muzej Jesenice, Zasavski muzej Trbovlje in Posavski muzej Brežice. Vsak muzej predstavlja, kako so živeli ljudje ob Savi v tej regiji. Za Zasavski muzej Trbovlje je vsebine (fotografije, panoje s teksti in razstavne eksponate) pripravila Jana Mlakar Adamič.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

DDT ogled DDTlab

V DDTlab bodo danes pripravili ogled aktualnih projektov povezovanja umetnosti, znanosti in gospodarstva med 14. in 18. uro. Obvezne so predhodne prijave na mail: ddtlab@dd-trbovlje.si ali po telefonu 051/296-121 (lokacija Katapult).

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Evropski teden mobilnosti

Letos evropski teden mobilnosti obeležujemo med 16. in 22. septembrom. V tem tednu številna društva opozarjajo na problem vožnje z avtomobili, saj je iz leto v leto več avtomobilov in s tem tudi izpustov toplogrednih plinov v ozračje. Teden mobilnosti je namenjen poudarjanju trajnostne mobilnosti, kar pomeni, da se na pot raje odpravimo peš, s kolesom ali avtobusom. Z doseganjem trajnostne mobilnosti namreč prispevamo k čistejšemu zraku v mestih, večji kakovosti bivanja, javnemu zdravju in socialni pravičnosti. Ker letos praznujemo že 20. obletnico tega tedna, bodo na Ljubljanskem gradu ob 10.30 uri pripravili dogodek, ki bo namenjen vsebinam trajne mobilnosti in slavnostni podelitvi priznanj s plaketami tistim sedmim občinam, ki v projektu sodelujejo že 20 let.

Mednarodni dan zaščite ozonske plasti

Devetnajstega decembra je Generalna skupščina razglasila 16. september za mednarodni dan zaščite ozonske plasti, s katerim se spominjamo leta 1987 podpisanega Montrealskega protokola o snoveh, ki uničujejo ozonsko plast.

Savus