Danes v Zagorju prirejajo drajv-in kino. V Trbovljah se lahko necepljeni udeležite cepljenja brez naročanja, kjer vas čakata cepivi Janssen in Pfizer. Otroci se lahko v Trbovljah udeležite delavnic Bodi kustos in Počitniški kolaž, v Hrastniku pa delavnice Izdelaj svojo prvo knjigo. Danes je tudi praznik, ki ni dela prost dan – združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Torek, 17. avgust 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju sprva pretežno oblačno, krajevne padavine bodo dopoldne od severa ponehale. Popoldne se bo razjasnilo, najkasneje na jugovzhodu. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 25 °C.

V sredo in četrtek bo pretežno jasno. Postopno bo topleje.

Zapore cest

Ob regionalni cesti Bevško–Trbovlje bo od 16. do 20. avgusta delna zapora hodnika za pešce zaradi zamenjav stavbnega pohištva na naslovu Vodenska cesta 43. Zapore so označene z ustrezno signalizacijo.

Na cesti Železokrivnica–Nasipi v Trbovljah bo do 15. septembra vsak dan od 7. do 17. ure delna zapora ceste zaradi posodobitve obrtno industrijske cone Nasipi. Promet poteka po enem voznem pasu, zapora je označena z ustrezno signalizacijo.

Na cesti Hrastnik–Šmarjeta pri bivšem GD Hrastnik (Pod skalo) je vsak dan od 7. do 17. ure delna zapora ceste zaradi gradnje kanalizacijskega priključka. Promet je urejen izmenično.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije poškodovane brežine.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je zaradi gradnje skate parka Ledenica v Trbovljah oviran promet.

Na cesti Trbovlje–Boben–Hrastnik je od 5. julija do 1. septembra popolna zapora ceste na odseku Jerič–Lakner zaradi rekonstrukcije in ureditve priključka za kamnolom. Odsek ceste uvoz v kamnolom bo zaprt od 7. do 17. ure. Cesta se bo odpirala vsako polno uro za 10 minut. Od 17. do 7. ure naslednjega dne bo omenjeni odsek ceste normalno prevozen.

Lokalna cesta Litija–Sava bo od 23. julija do 30. oktobra od 7. do 17. ure delno zaprta zaradi gradnje jaška.

Lokalni cesti Grbin–Pleskovec in Pleskovec–Gradiške Laze–Jablanica v Litiji bosta od 21. julija do 4. oktobra delno zaprti zaradi gradnje širokopasovnega optičnega omrežja Rune.

Lokalna cesta Podšentjur–Pogonik v Litiji bo do 31. oktobra 2021 popolnoma zaprta zaradi ureditve kolesarske poti.

Preskrba z vodo

Zaradi nujnih vzdrževalnih del na oskrbovalnem cevovodu bo jutri predvidoma med 8. in 12. uro motena oskrba s pitno vodo na območju naselij Ojstro in Ostenk. Na Komunali Trbovlje priporočajo, da vodo po končanih delih pustite nekaj časa teči iz pipe, preden jo uporabite.

Električna energija

Danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih izklopov električne energije.

Elektro Ljubljana obvešča, da bo jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Jarše (od 8. do 9. ure), TP Kolk (od 11. do 12. ure) (nadzorništvo Zagorje) in TP Podšentjur Kovkar (od 12. do 14. ure) (nadzorništvo Litija).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Drajv-in kino Zagorje

Večgeneracijski center Zasavje in Zasavska ljudska univerza danes ob 10. uri pred Graščino v Zagorju pripravljata Drajv-in kino. Kateri film si boste lahko ogledali, še ostaja skrivnost. Vstop je prost.

Cepljenje Trbovlje

Danes bodo v ZD Trbovlje nenaročene od 10. do 18. ure cepili proti Covid-19. Cepili bodo s cepivi Janssen (Johnson&Johnson) in Pfizer v prostorih bivše optike (vhod s parkirišča).

Bodi kustos Trbovlje

Zasavski muzej Trbovlje ob 9. uri v Rudarskem domu pripravlja delavnico Bodi kustos.

Počitniški kolaž Trbovlje

Večgeneracijski center Zasavje in Zasavska ljudska univerza ob 9. uri v Rudarskem domu v Trbovljah pripravljata delavnico Počitniški kolaž.

Izdelaj svojo prvo knjigo 

Mladinski center Hrastnik danes ob 10. uri pred centrom pripravlja delavnico Izdelaj svojo prvo knjigo, ki jo bo vodila umetnica Klara Šlenc.

Janez Knez – Retrospektiva

V vseh treh zasavskih občinah je odprta razstava akademskega slikarja Janeza Kneza z naslovom Retrospektiva. Janez Knez je eden najbolj prepoznavnih zasavskih umetnikov. Letos poteka 90 let od njegovega rojstva in 10 let od njegove smrti. Danes si razstavo lahko ogledate v Delavskem domu Trbovlje od 17. do 20. ure, v galeriji Medija v Zagorju od 9. do 15. ure, v galeriji Delavskega doma Hrastnik od 18. do 20. ure, v Kulturnem domu Loka pri Zidanem mostu po dogovoru in v planinskem domu na Kumu v času odprtega doma.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Avguštin Avgust Podlunšek

Na današnji dan se je v Hrastniku leta 1907 rodil inovator in mojster cizelerskega poklica, ki je tesno povezan s steklarstvom, Avguštin Avgust Podlunšek. Po zaključku izobraževanja v Ljubljani se je vrnil nazaj v Hrastnik in se zaposlil v steklarni. Leta 1935 je po svoji zamisli izdelal stroj za izdelovanje baterijskih leč. Izobraževal se je tudi v Mehiki, v Pančevu v Srbiji pa je na noge postavil tovarno ampul. Za zasluge na gospodarskem področju mu je SFRJ podelila odlikovanje Orden rada (Red dela). Umrl je 26. julija 1986 v Hrastniku.

Svetovni dnevi

Združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Danes v Sloveniji praznujemo praznik združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom ali priključitev Prekmurja matičnemu narodu, ki ni dela prost dan. Na današnji dan je Prekmurje po določilih Pariške mirovne konference pripadlo Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev, s čimer so bili prekmurski Slovenci po stoletjih madžarske oblasti znova združeni z matičnim narodom. Praznik so uvedli leta 2006, od leta 2009 pa se na vsake pet let prireja državna proslava.

Savus


 

Prejšnji članekUsoda
Naslednji članekPrometna nesreča v Litiji