Dogajanje v Zasavju bo danes kar pestro. V Zagorju se lahko udeležite učenja angleščine skozi igro, stenskih poslikav mladinskega centra in kreativne delavnice, v Trbovljah izdelave živalic iz balonov ter spoznavanja zaposlenih v Knjižnici Trbovlje in Delavskem domu Trbovlje, v Hrastniku pa mini gledališča. Na današnji dan pa sta umrli tudi dve osebi, ki sta za Zasavje zelo pomembni – Tone Seliškar in Vili Fajdiga.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Torek, 10. avgust 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju pretežno jasno. Popoldanske nevihte bodo malo verjetne. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16, najvišje dnevne od 27 do 32 °C.

V sredo bo deloma sončno, predvsem sredi dneva in popoldne bodo nastale posamezne plohe in nevihte. V četrtek kaže na sončno vreme.

Zapore cest

Na cesti Trbovlje–Boben–Hrastnik bo od 5. julija do 1. septembra popolna zapora ceste na odseku Jerič–Lakner zaradi rekonstrukcije in ureditve priključka za kamnolom. Odsek ceste uvoz v kamnolom bo zaprt od 7. do 17. ure. Cesta se bo odpirala vsako polno uro za 10 minut. Od 17. do 7. ure naslednjega dne bo omenjeni odsek ceste normalno prevozen.

Lokalni cesti Grbin–Pleskovec in Pleskovec–Gradiške Laze–Jablanica v Litiji bosta od 21. julija do 4. oktobra delno zaprti zaradi gradnje širokopasovnega optičnega omrežja Rune.

Lokalna cesta Podšentjur–Pogonik v Litiji bo do 31. oktobra 2021 popolnoma zaprta zaradi ureditve kolesarske poti.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bodo danes brez električne energije odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Čreta – NNO Jesenovo (od 8. do 10. ure) (nadzorništvo Hrastnik), TP Podkum (od 10. do 13. ure) (nadzorništvo Zagorje) in TP Rodni vrh, izvod Liberga, Poglajen (od 8. do 11. ure) (nadzorništvo Litija).

Jutri bodo brez električne energije odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Senožeti, Kal pri Čolnišah, Jablana (od 8. do 13. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Kulturnik za en dan

Knjižnica Tone Seliškarja Trbovlje danes med 16.30 in 19.30 uro za otroke med 8. in 12. letom starosti, ki jih zanima, kaj počnejo zaposleni v Knjižnici Trbovlje in Delavskem domu Trbovlje, pripravlja spoznavanje dela obeh javnih zavodov. Dobijo se ob 16.30 uri na mladinskem oddelku Knjižnice Trbovlje. Obvezne so predhodne prijave na 03 56 25 714 in nošenje zaščitne maske.

Stenske poslikave hodnika MC ZoS

Mladinski center Zagorje ob Savi od 9. do 11. avgusta med 9. in 14. uro vabi na poslikave hodnika njihovih prostorov. Sveže prepleskane stene hodnika jih počasi že motijo, saj so tako prazne. Pogrešajo poslikave. Pridete lahko za vse tri dni ali pa takrat, ko vam čas dopušča. Obvezne so prijave na urska@mczos.si, saj je število mest omejeno.

Angleščina skozi igro

Večgeneracijski center Zasavje in Zasavska ljudska univerza danes pripravljata delavnico učenja angleščine skozi igro. Ta bo ob 10. uri pred Graščino v Zagorju. Udeležba je brezplačna.

Kreativna delavnica in živalice iz balonov

Društvo prijateljev mladine Trbovlje danes ob 9. uri pripravlja kreativno delavnico izdelave živalic iz balonov.

Kreativna delavnica

Večgeneracijski center, Zasavska ljudska univerza in Mladinski center Zagorje ob Savi ob 9. uri pripravljajo kreativno delavnico, ki bo v Rudarskem domu.

Mini gledališče

Mladinski center Hrastnik v sklopu projekta Mini gledališče danes ob 10. uri pripravlja prvo delavnico, kjer bodo ustvarjali unikatne mini lutke. Zbor je pred mladinskim centrom.

Janez Knez – Retrospektiva

V vseh treh zasavskih občinah je odprta razstava akademskega slikarja Janeza Kneza z naslovom Retrospektiva. Janez Knez je eden najbolj prepoznavnih zasavskih umetnikov. Letos poteka 90 let od njegovega rojstva in 10 let od njegove smrti. Danes si razstavo lahko ogledate v Delavskem domu Trbovlje od 17. do 20. ure, v galeriji Medija v Zagorju od 9. do 15. ure, v galeriji Delavskega doma Hrastnik od 18. do 20. ure, v Kulturnem domu Loka pri Zidanem mostu po dogovoru in v planinskem domu na Kumu v času odprtega doma.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Smrt Tone Seliškar

Na današnji dan je leta 1969 v Ljubljani umrl pisatelj Tone Seliškar. Pod vtisom rudarskega življenja, ki ga je spoznal med delom učitelja v Trbovljah, je leta 1923 izdal prvo pesniško zbirko Trbovlje, ki jo je posvetil »vsem sajastim bratom in sestram, ki umirajo na našem s krvjo omadeževanem planetu«. V partizanih in po vojni je delal kot novinar in urednik, bil je med pobudniki ustanovitve Slovenske izseljenske matice in njen prvi predsednik. Priljubljen je postal predvsem kot mladinski pisatelj, čeprav je ves čas pisal tudi pesmi in prozo za odrasle ter prevajal. Za svoje delo je prejel Prešernovo in številne druge nagrade. Po njem so poimenovali trboveljsko knjižnico.

Smrt Vili Fajdiga

Na današnji dan je leta 1990 umrl Vili Fajdiga, eden izmed trboveljskih originalov in kitarist, ki je znal s svojim igranjem kitare (»slide«) navdušiti poslušalce in tudi zahtevne glasbene sladokusce. Ni pa igral le kitare, zraven je tudi prepeval. Bil je eden izmed redkih oseb, ki so bili med lokalnimi prebivalci znani in dobro sprejeti.

Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus


 

Prejšnji članekŽupanovo priznanje KK Zagorska dolina
Naslednji članekCepljenje v SB Trbovlje