Za konec tedna je dogajanje kar pestro. V Zagorju začenjajo z večerom stand up komike, kjer vas bo danes zabaval matematik iz Velenja Uroš Kuzman. Na Prvinah se začenja mednarodna mladinska izmenjava Vizija, v Tokiu na Japonskem pa 32. poletne olimpijske igre, na katerih bodo nastopili tudi trije Zasavci.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Petek, 23. julij 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju zjutraj in dopoldne spremenljivo oblačno, v notranjosti bodo možne kratkotrajne plohe in posamezne nevihte. Popoldne se bo jasnilo, predvsem v hribovitem svetu severne in zahodne Slovenije bo še kakšna nevihta. Jutranje temperature bodo od 13 do 18, najvišje dnevne od 24 do 28 °C.

V soboto in nedeljo bo večinoma sončno in vroče vreme. Pihal bo jugozahodni veter.

Zapore cest

Na cesti Izlake – Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 26. julija vsak dan med 8. in 17. uro urejen izmenično enosmerni promet zaradi dograditve kabelske kanalizacije.

Lokalni cesti Grbin–Pleskovec in Pleskovec–Gradiške Laze–Jablanica v Litiji bosta od 21. julija do 4. oktobra delno zaprti zaradi gradnje širokopasovnega optičnega omrežja Rune.

Lokalna cesta Podšentjur–Pogonik v Litiji bo do 31. oktobra 2021 popolnoma zaprta zaradi ureditve kolesarske poti.

Na cesti Trbovlje–Boben–Hrastnik bo od 5. julija do 1. septembra popolna zapora ceste na odseku Jerič–Lakner zaradi rekonstrukcije in ureditve priključka za kamnolom. Odsek ceste uvoz v kamnolom bo zaprt od 7. do 17. ure. Cesta se bo odpirala vsako polno uro za 10 minut. Od 17. do 7. ure naslednjega dne bo omenjeni odsek ceste normalno prevozen.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bodo danes brez električne energije odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Matica, izvod Kovač (od 8. do 14. ure) (nadzorništvo Trbovlje) in TP Mihelca, izvod Partizanski dom (od 8. do 11. ure) (nadzorništvo Litija).

Jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih izklopov električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Večer stand up komedije Matr je smešn

Danes se lahko ob 20. uri udeležite večera stand up komedije, ki bo na igrišču pred Mladinskim centrom Zagorje. V glavni vlogi vas bo zabaval stand up komik in matematik iz Velenja Uroš Kuzman, pridružili pa se mu bodo tudi Gregor Skok, Ajda Peternel, Tadej Cunder, Tilen Lavrič, Maja Monrue in Andrej Težak Tešky.

Začetek mednarodne mladinske izmenjave Vizija na Prvinah

Danes se na Prvinah začenja desetdnevna mladinska izmenjava Vizija, na kateri bo sodelovali 60 prostovoljcev iz Slovenije, Slovaške, Madžarske, Španije, Portugalske in Velike Britanije. Izmenjavo je pripravila Slovenska filantropija, z njo pa želijo mladim z manj priložnostmi omogočiti kakovostno preživljanje počitnic, spodbuditi neformalno učenje, medkulturno sodelovanje, medvrstniško učenje in osvajanje socialnih veščin.

Začetek Olimpijskih iger v Tokiu

Ob 13. uri bodo tudi uradno otvorili 32. poletne olimpijske igre, ki so v Tokiu na Japonskem. Športniki bodo tekmovali v 33 športih, podelili pa bodo rekordnih 339 kolajn. Na olimpijskih igrah bodo sodelovali tudi trije Zasavci, in sicer kolesar Primož Roglič, kajakaš Peter Kauzer in igralec namiznega tenisa Darko Jorgić. Prva bosta na igrah nastopila Primož Roglič, ki ga jutri ob štirih zjutraj po slovenskem času čaka cestna dirka na 234 km, in Darko Jorgić, ki bo nastopil v posamičnih dvobojih. Prenos tekme bo ob 7.15 uri zjutraj. Držimo pesti.

Janez Knez – Retrospektiva

V vseh treh zasavskih občinah je odprta razstava akademskega slikarja Janeza Kneza z naslovom Retrospektiva. Janez Knez je eden najbolj prepoznavnih zasavskih umetnikov. Letos poteka 90 let od njegovega rojstva in 10 let od njegove smrti. Danes si razstavo lahko ogledate v Delavskem domu Trbovlje od 17. do 20. ure, v galeriji Medija v Zagorju od 9. do 15. in 16. do 19. ure, v galeriji Delavskega doma Hrastnik od 18. do 20. ure, v Kulturnem domu Loka pri Zidanem mostu po dogovoru in v planinskem domu na Kumu v času odprtega doma.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Virtualni dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje imajo vsak petek od 15. do 21. ure odprta vrata. Smeh. Nore ideje. Sproščeno druženje. Družabne namizne igre. Glasba. Zanimive debate. Mladi. Prigrizki. Klepet ob čaju. Miselne igre. Lahko pridete tudi s svojo idejo oziroma igro, ob kateri se bodo vsi zabavali. Vabljeni vsi, tudi tisti, ki še niste bili v MC ZoS!

Črna vdova (Black Widow)

Ob 18. uri si lahko v kinodvorani Delavskega doma Trbovlje ogledate akcijski film Črna vdova. Natasha Romanoff, znana kot superjunakinja Črna vdova, je v akcijskem trilerju soočena s temno stranjo svoje dediščine, ko se pojavi nevarna zarota, povezana z njeno preteklostjo. Natasha se mora spoprijeti s svojo zgodovino, ko je bila še vohunka, in z razpadlimi odnosi, ki so se podrli veliko preden je postala Maščevalka.

Snake eyes

Ob 19. uri pa si lahko v kinodvorani KC Delavskega doma Zagorje ogledate akcijo Snake eyes. V filmu si lahko ogledate pustolovščino bojevnika, ki se pridruži japonskemu klanu in njegovo potovanje se tako prične. Film je posnet na podlagi ikoničnega lika G.I. Joe v Snake Eyes, v glavni vlogi pa zaigra Henry Golding.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Smrt Franc Farčnik Kristuš

Na današnji dan je leta 1942 umrl rudar in komunist Franc Farčnik (partizansko ime Kristuš), po katerem je imenovana današnja KS v Zagorju (KS Franc Farčnik). Rodil se je  30. avgusta leta 1899 v Prekopi. Leta 1915 se je zaposlil v premogovniku v Zagorju in kmalu postal tudi politično in sindikalno dejaven. Leta 1937 je sodeloval na ustanovnem kongresu Komunistične partije Slovenije na Čebinah. Po začetku druge svetovne vojne je deloval v ilegali in vodil politično šolo. Novembra leta 1941 ga je ujel Gestapo (tajna policijska organizacija v nacistični Nemčiji). Zaprt je bil v Celju, Mariboru in na gradu Borl, kjer je za posledicami mučenja tudi umrl.

Svetovni dnevi

Danes ni v koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus


 

Prejšnji članekZa vsako bolezen rož’ca raste
Naslednji članekObnovljena Ulica prvoborcev v Zagorju