Zdravila in ženske

Danes, 26. september, je v Sloveniji tudi dan slovenskih lekarn. Že 17. leto slovenski lekarnarji obeležujejo svoj dan. Ker je bila lansko leto osrednja tema »Zdravila in moški«, je bila letošnja namenjena ženskam, ki se v različnih življenjskih obdobjih srečujemo s specifičnimi zdravstvenimi težavami.

Ob tej priložnosti je izšla posebna knjižica, ki jo delimo v lekarnah. V njej so predstavljene fiziološke posebnosti žensk skozi različna življenjska obdobja, zdravstvene težave in njihovo zdravljenje. Namenjena je porabnicam/uporabnikom lekarniških storitev, ki iščejo izdelke za zdravljenje bolezni in lajšanje zdravstvenih težav žensk, dekletom/ženskam, ki se prvič srečujejo s spolnostjo, nosečnicam in doječim materam ter zdravstvenim delavcem. Posebej želimo opozoriti na uživanje zdravil v času nosečnosti in obdobju dojenja ter o fizioloških posebnostih v obdobju menopavze. V knjižici je predstavljena tudi problematika neplodnosti, saj ta narašča, težave z zanositvijo ima namreč vsak šesti do sedmi par.

V knjižici Zdravila in ženske bosta bralka in bralec našla številne zanimive in uporabne informacije:

Dobro je vedeti

*Prva menstruacija se pojavi približno dve leti po začetku rasti dojk. Pri slovenskih dekletih nastopi pri povprečni starosti 12,8 leta, vsa pa naj bi jo dobila do 16. leta.

*Povprečna starost porodnic se je v zadnjem desetletju poviševala in leta 2019 presegla 31 let.

*Prehajanje v menopavzo spoznamo po različnih simptomih, kot so vročinski oblivi in nočno znojenje, vrtoglavica, utrujenost, razdražljivost, suha koža, … Zaradi nižanja ravni estrogena so za to obdobje značilne tudi druge telesne spremembe, ki se pojavijo zlasti na skeletnem in srčno-žilnem sistemu.

*Med dejavnike tveganja za osteoporozo, na katere ne moremo vplivati, spadajo starost, ženski spol, menopavza, družinska anamneza, prejšnji zlomi, revmatoidni artritis in dolgotrajno zdravljenje z glukokortikoidi. Imamo pa vpliv na vedenjske dejavnike tveganja, kot so uživanje alkohola, kajenje, nizka telesna masa, slabe prehranjevalne navade, pomanjkanje vitamina D, telesna nedejavnost in zmanjšan vnos kalcija.

Pomembno je vedeti!

*Estrogeni (estron, estradiol, estriol) imajo različne vloge v ženskem telesu. Med drugim so odgovorni za začetek pubertete, uravnavanje menstrualnega ciklusa, zdravje kosti in vzdrževanje normalne ravni holesterola.

*Na varnost uporabe zdravil med nosečnostjo poleg izbire zdravila vplivajo tudi obdobje nosečnosti, uporabljen odmerek in trajanje terapije.

*Protimikrobna zdravila delujejo le na bakterijske okužbe in ne zdravijo virusnih bolezni. Če se zdravimo prekratek čas ali s premajhnimi odmerki, se okužba lahko ponovi.

*Nujna kontracepcija se uporablja samo občasno in nikakor ne sme nadomestiti redne zaščite pred neželeno nosečnostjo.

*Največje telesne in duševne spremembe se pojavijo v obdobju pred samo menopavzo, ki ga imenujemo klimakterij ali perimenopavza.

*Če se bolnica v procesu zdravljenja raka odloči za jemanje zdravil brez recepta ali prehranskih dopolnil, se mora pred pričetkom uporabe posvetovati z onkologom, svojim splošnim zdravnikom ali magistrom farmacije v lekarni. Dodatki lahko zmanjšajo učinkovitost terapij ali povečajo tveganje za njihove neželene učinke.

*Organizirani državni presejalni programi so namenjeni zgodnjemu odkrivanju raka, saj je zdravljenje bolj uspešno, če se bolezen ugotovi v zgodnji fazi.

Ali ste vedeli?

*V nosečnosti in obdobju dojenja od 60 do 80% žensk uporabi vsaj eno zdravilo na recept ali brez njega za zdravljenje obstoječe, kronične bolezni ali za zdravljenje simptoma, ki se razvije akutno, lahko tudi kot posledica številnih fizioloških sprememb v telesu.

*Okužbe mehurja predstavljajo 25% vseh okužb in so med najpogostejšimi okužbami pri ženskah. Ženske prizadenejo kar 50-krat pogosteje kot moške.

*Cepljenje proti humanem papilomavirusu (HPV) je dodatna možnost za preprečevanje bolezni raka materničnega vratu, saj je HPV odgovoren za več kot 95% primerov raka materničnega vratu.

Farmacevti v lekarnah ves čas poudarjamo pomembnost pravilne in dosledne uporabe predpisanih zdravil. Pri samozdravljenju je zelo pomembno, katera zdravila oziroma prehranska dopolnila izberemo za določene težave in na kaj moramo biti pozorni.

Skrbimo za svoje zdravje in ne pozabimo, kako pomembne za zdravje so tudi naše misli, saj so naše misli in dejanja najmočnejše orodje, s katerim pomagamo ustvarjati boljši in zaupanja vreden svet.

Povzeto po knjižici Zdravila in ženske, Slovensko farmacevtsko društvo in Lekarniška zbornica Slovenije

Sabina Drobnič, mag. farm.

Zasavske lekarne Trbovlje