Zoran Poznič je povedal, da Barovičeve slike zadnjih let govorijo o njegovi človeški toplini, ki jo odražajo tudi morski motivi. »Vendar so barve bolj zamolkle kot so barve mediteranskih slikarjev. Odražajo hrepenenje, njegove slike so niz podob, ki govorijo o slikarskem miru,« je poudaril Poznič.

Bogdan Barovič je dejal, da je za slike motive iskal ob morju. Hodil je med ribiče, solinarje, se sprehajal med starimi solinarskimi hišami, užival v tišini, videl, da je nalaganje soli na vozičke podobno nalaganju premoga v jamah v Zasavju. Sodeloval je na ex temporih na Obali in nekatere slike so nastale prav na teh srečanjih slikarjev.

Barovič je v zrelem obdobju svojega ustvarjanja. Aktivno je s slikarstvom pričel leta 1995 kot slikar samouk pod mentorskim vodjem akademskega slikarja Janeza Kneza in akademske slikarke in oblikovalke Severine Trošt-Šprogar. Od takra je vsako leto udeleženec največjega slikarskega ex tempora v Piranu, ki se ga vsako leto udeleži približno 400 udeležencev iz več evropskih držav. Veliko razstavlja. Najpomembnejši razstavi sta Belo in črno zlato leta 2011 v Sečoveljskih solinah (posvečeno delu solinarjev in zasavskih rudarjev) ter Črno zlato leta 2012 v Delavskem domu Trbovlje, posvečena ljudem, rudarjenju, energetiki in kmetijam v Zasavju.

Z zelo lepim nastopom so otvoritev naredili za kulturni dogodek za prste polizat kitaristi iz Glasbene šole Zagorje Tara Božič, Anej Groboljšek in Jure Jahn.

Marko Planinc

Foto: Marko Planinc