Založba 5ka je izdala knjigo 7 zasavskih pravljičnih avtorice Mateje Virant Košak, ki je bajke in pripovedi o Zasavju spisala v verze. Ste vedeli, da so po Zasavju včasih strašili zmaji in v hostah bivali pravi velikani? Če si upate polistati po tej knjigi, boste ugotovili, da so v času srednjeveških grofov tu stali gradovi in čarobna drevesa. V globinah je škrat čuval črno zlato, po Savi pa so pluli mitološki junaki in mogočne čarovnice.

Avtorica knjige Mateja Virant Košak je prava zasavska punca. Rodila se je v Trbovljah, kjer je tudi odraščala, zadnjih nekaj let živi v Hrastniku, delo pa opravlja v Zagorju ob Savi. Ker je po duši ustvarjalka in jo rado odnese, je hvaležna za svoj pisarniški poklic s številkami, ki jo vedno znova spomni, da ohrani trdna tla pod nogami. Pravo zadovoljstvo pa ji nedvomno daje njen svet premetanih besed ali kakšen drug umetniški izraz.

Avtorica pravi, da Zasavje poleg robate in sive delavske ter črne rudarske zgodovine skriva dobro mero pisane čarobnosti, ki kliče po uprizoritvi. S svojimi sedmimi pravljičnimi pripovedmi v knjigi nagovarja, da damo otrokom možnost, da spoznajo to mavričnost naših korenin in pisano kulturno dediščino ter jo iz generacije v generacijo predajajo naprej. »Navdušimo jih, da bodo znali to predati naprej in povežimo generacije,« pravi.

Savus

Foto: Založba 5ka