sreda, 17 julija, 2024

Iz te kategorije

Ključna naložba za obstoj Steklarne Hrastnik

Pred nedavnim smo napovedali, da bo Steklarna Hrastnik v letošnjem letu, zaradi zaostrenih razmer na trgu, sprejela nekatere ukrepe, med katerimi je tudi manj že načrtovanih naložb.

Generalni direktor Steklarne Hrastnik Peter Čas je sredi maja tako napovedal, da se bodo letos lotili zgolj investicije v novo kisikovo peč za proizvodnjo embalažnega stekla, katero začenjajo v teh dneh. Naložba je ključnega pomena tako za dolgoročni obstoj steklarne kot tudi za njeno konkurenčnost na globalnem trgu, so sporočili iz hrastniške proizvajalke stekla.

Naložba v vrednosti 18,5 milijonov evrov bo vključevala investicijo v G peč, nakup novih proizvodnih linij (IS stroji) in optimizacijo vzporednih proizvodnih procesov. Z investicijo bo Steklarna Hrastnik vgradila v svojo proizvodnjo trenutno najmodernejšo in čisto tehnologijo ter inovativne pristope za izboljšanje že zdaj visoko kakovostnega stekla, dvignila učinkovitost ter vzpostavila predvsem okolju še prijaznejšo proizvodnjo. Dela bodo zaključena predvidoma sredi novembra 2020.

Pomembna naložba

»Investicija je ključna za obstoj Steklarne Hrastnik. B peč v enoti Special gre namreč proti koncu svoje življenjske dobe in v primeru, da se zgodi kaj nepredvidenega na tej peči, bi to pomenilo, da Steklarna Hrastnik ostane brez peči in brez možnosti realizacije naročil,« je poudaril Peter Čas. Poleg zagotavljanja konkurenčnosti steklarne, je investicija izjemnega pomena tudi z vidika zmanjševanja vpliva na okolje. Čas je povedal tudi, da bo tehnologija nove peči temeljila na čisti tehnologiji, ki bo za svoje delovanje souporabljala kisik, omogočila izdelavo še zahtevnejšega embalažnega stekla, s čimer bo Steklarna Hrastnik lahko sprejemala tudi prestižne projekte na področju embalaže za žgane pijače in parfumerijo. Tako bo dosegla višjo prodajno vrednost na kilogram stekla ter dodatno okrepila svoj položaj na trgu. Poleg tega pa steklarna s to investicijo pridobiva dodaten, ločen proizvodni obrat, v celoti namenjen proizvodnji embalažnega stekla, kar pomeni dodatno varnost za njene stranke.

Nova G peč pa bo v primerjavi z obstoječo pečjo tudi bolj učinkovita, saj bo, zaradi uporabe najnovejše tehnologije in prihodnjih nadgradenj, lahko omogočala tudi višje kapacitete.

Nastavki za implementacijo inovativne tehnologije

Investicijo v novo G peč so v Steklarni Hrastnik zastavili s strateškim pogledom v prihodnost. Peč bo namreč pripravljena tudi za implementacijo inovativne tehnologije, ki omogoča souporabo vodika kot energenta za poganjanje peči.

»Ker gre za pilotni, pionirski projekt, bo implementacija zahtevala več časa in sredstev, a projekcije so obetavne – kar 20 odstotkov nižji ogljični odtis za Steklarno Hrastnik,« je poudaril Peter Čas. Z aktualno investicijo pa bodo v novem proizvodnem obratu optimizirani tudi vzporedni procesi – vzpostavili bodo lastno proizvodnjo kisika, nadgradili zmesarno (oddelek, kjer pripravljajo zmes za steklo za peč), avtomatizirali bodo transport zmesi ter črepinj in podobno.

V Steklarni Hrastnik napovedujejo tudi, da bo letošnji naložbi v prihodnjih dveh letih sledil nov investicijski cikel, ki je bil prestavljen zaradi izbruha koronavirusa. Pri izvedbi letošnjih investicijskih del bo sodelovalo skoraj 300 izvajalcev, med njimi tudi okoli 100 zaposlenih v Steklarni Hrastnik.

Savus  

Foto: Branko Klančar

Isti avtor