Pripravili smo še zadnjega od treh nasvetov na temo nespečnosti – prvi je Nespečnost – kako jo prepoznamo, drugi pa Nespečnost – kaj lahko storimo sami).

Samozdravljenje zaradi nespečnosti lahko traja nekaj tednov, če ni uspeha, pa se posvetujte s homeopatom, farmacevtom ali zdravnikom. Priporočamo uporabo homeopatskih zdravil nizkih potenc (npr. C6) 1 uro pred spanjem in tik preden ugasnete luči. Če se ponoči zbudite, lahko vzamete še en odmerek, če je potrebno.

Težko odmislite težave – stres

To je pogosto pri skrbeh, tesnobi. Pri osebi, ki je pri odhodu v posteljo panična, se boji zaspati, mogoče misli, da se ne bo zbudila, je primeren Aconitum. Arsenicum album lahko pomaga pri nemiru pri pedantnih osebah, ki ne morejo zaspati, ker si morajo urediti misli.

Rahel spanec

Budnost pri najmanjšem šumu je indikacija za Coffeo. Zaradi nespečnosti pri preveliki uporabi stimulantov, hrane, pijače in prevelikega vzburjenja lahko pomaga Nux vomica.

Pogosto prebujanje

Osebam, ki se pogosto prebujajo in imajo pogosto občutek, da dolgo ležijo v postelji, predno (ponovno) zaspijo, lahko pomaga Alumina – predvsem, če je oseba naslednji dan brez energije, počasna. Baryta carb je primeren za tiste, ki se pogosto zbujajo iz nočnih mor. Hepar sulph je primeren za osebo, ki se prebudi takoj, ko se odkrije stopalo.

Nemir

Izključiti je potrebno fizično stanje, ki lahko povzroča nemir. Ignatia je primerna za osebe, ki so izgubile bližnjega (smrt, ločitev, …), pogosto vzdihujejo in zehajo, vendar težko zaspijo. Lahko se premetavajo in imajo nočne more. Prav tako lahko pri nespečnosti zaradi smrti v družini, žalosti ali izgube pomaga Natrium muriaticum. Tu je lahko nespečnost povezana z občutkom izolacije in užaljenosti –  oseba v solzah zaspi. Arnica lahko pomaga, če oseba ne more zaspati, ker ji je neudobno – zaradi pretrde postelje.

Zgodnje zbujanje

Oseba se zbudi med 4. in 5. uro zjutraj in ne more zaspati nazaj. To je pogosto pri žalosti in depresiji. Aurum metalicum je primeren za osebe, ki se počutijo na robu obupa, mogoče imajo celo samomorilne misli. Staphysagria je primerna za osebe, ki se zbudijo zgodaj, so jezne (na primer po prepiru, kjer je bil prizadet njihov ponos), vendar s tem ne obremenjujejo okolice, so obupane ter imajo tendenco prespati naslednji dan. Oseba, ki se zbudi obupana, jezna in sitna, potrebuje Nitric acid.

Prevroče/premrzlo

Če se oseba prebuja naenkrat zaradi morečih sanj, ji je vroče in je potna v glavo, potrebuje Siliceo. Če se prebuja z glavo, mokro kot izpod tuša – predvsem, če gre za osebo, ki je pretežka, ima hladna stopala – potrebuje Calcareo carbonico. Nasprotno pa osebe, ki imajo vroča stopala, imajo občutek, da je postelja pretopla, in jih zato vse srbi, potrebujejo Sulphur.

Preutrujeni, da bi zaspali

Če gre npr. za starša, ki se prebudi, da preveri kako je z otrokom, svojca bolnika … je rešitev lahko Cocculus.

Nočne more/spanec brez sanj

Če se oseba prebudi iz nočnih mor in ne more zaspati nazaj – predvsem, če gre za sanje, ko pada, je rešitev Belladona. China lahko pomaga osebam, ki imajo rahel spanec in pogosto »sanjajo« čez dan. Če ima oseba občutek, da je slabo spala in se ne more spomniti sanj, je lahko rešitev Lycopodium – sploh če ima oseba hkrati tudi težave s prebavo.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.