Letos smo se v uredništvu Savusa odločili, da bomo »veganizirali« klasične zasavske jedi, za tiste, ki ne želijo uživati živalskih izdelkov. Prvi recept, ki ga objavljamo, je recept za grenadirmarš.

Veganski grenadirmarš za eno osebo:

  • 2 krompirja
  • 10 dag polžkov brez jajc (vse testenine so brez jajc, če niso posebej označene kot jajčne testenine)
  • 1 čebula srednje velikosti
  • sol, olje

Krompirja skuhamo brez lupljenja v slani vodi. Posebej skuhamo polžke. Medtem ko se krompir in testenine kuhajo, na tanke lističe narežemo čebulo in jo prepražimo na olju. Ko je krompir kuhan, ga olupimo, narežemo in dodamo v ponev k čebuli, kjer ga s kuhalnico dodatno razkosamo. Polžke, ko so kuhani, odcedimo, z vročo vodo oplaknemo, da niso lepljivi, in dodamo h krompirju in čebuli. Vse skupaj pražimo in mešamo dovolj časa, da nastane homogena masa. Grenadirmarš naložimo na krožnik in okrasimo s poljubno zelenjavo (na fotografiji solata in stročji fižol).

Tekst in foto: MD