Prvi majski dnevi so bili za kolesarskega asa Primoža Rogliča izredno uspešni – na dirki Po Romandiji si je prikolesaril kar tri etapne zmage in s tem tudi skupno zmago na enotedenski dirki najvišjega svetovnega ranga.

Roglič je v zadnji, peti etapi dirke Po Romandiji v cilj pridrvel kot edini s časom pod dvajsetimi minutami, kar mu je prineslo tretjo etapno zmago v prejšnjem tednu. V zaključnem kronometru je prehitel Belgijca Victorja Campenaertsa in Italijana Filippa Ganno. Prvo mesto je osvojil tudi v drugi in četrti etapi dirke, prva etapa mu je prinesla drugo, tretja pa tretje mesto. Na prav vseh etapah se je torej uvrstil med prve tri.

Skupna zmaga na dirki Po Romandiji je za Rogliča že tretja letošnja zmaga na svetovnih etapnih dirkah – v letu 2019 je osvojil dirko po Združenih arabskih emiratih in dirko Tirreno-Adriatico.

Rogliču sta v skupnem seštevku sledila Portugalec Rui Costa na drugem mestu (49 sekund zaostanka) in Valižan Geraint Thomas na tretjem (72 sekund zaostanka).

»Kakšen teden, kakšen ekipni trud!« je Roglič včeraj navdušen zapisal na Instagramu. Roglič je za spletno stran svoje ekipe Jumbo-Visma povedal: »Rezultati so bili nekoliko nepričakovani, zato sem zelo zadovoljen,« in dodal, da je bila dirka po Romandiji odlična priprava na italijanski Giro, ki se začne v soboto. Prav Giro je letošnji prvi cilj Primoža Rogliča in njegove ekipe Jumbo-Visma. Roglič bo napadel skupno prvo mesto na tritedenski dirki Po Italiji.

Neverjetni Roglič pa ni edini Slovenec, ki si je v zgodovini dirke Po Romandiji prikolesaril zmago. Na prvo mesto v skupnem seštevku se je leta 2010 zavihtel Simon Špilak, ki je letošnjo dirko končal na devetem mestu, z dvema minutama in osmimi sekundami zaostanka za Rogličem.

MD

Foto: osebni arhiv Primoža Rogliča/fb