V ponedeljek, 22. aprila, obeležujemo poleg velikonočnega ponedeljka tudi dan Zemlje. Na ta dan se po vsem svetu odvijajo večji okoljevarstveni dogodki. Kako pa Zasavskih pet skrbi za okolje? Se pridružujejo kratkotrajnim okoljevarstvenim pobudam (ura za Zemljo, čistilna akcija … ) ali so okoljsko naravnani vsak dan?

Barbara Haberl, najboljša športnica Hrastnika za leto 2018

Louise L. Hay je zapisala: “Zemlja človeštva ne potrebuje za preživetje. Preden smo prišli na ta planet, je šlo materi Zemlji kar dobro. Če je ne bomo ljubili, bomo izgubljeni.”

In prav ima. Menim, da se dandanes tega vsi premalo zavedamo, zato je dan Zemlje odlična priložnost, da se vsaj na ta dan vsi spomnimo, kako pomembno je, da zanjo bolje poskrbimo. Vsi lahko vplivamo na okolje okrog nas z našimi vsakdanjimi dejanji in tudi na to, kakšno bo le-to, ko bomo stari, ko se bodo rodili naši otroci in generacije, ki jim sledijo. Že majhne spremembe v načinu življenja posameznika lahko za Zemljo pomenijo veliko.

Kako jaz skrbim za okolje? Uporabljam čim manj plastičnih vrečk in jih skušam nadomestiti z vrečkami za večkratno uporabo. Ugašam luči, ko jih ne potrebujem. Med umivanjem zob zaprem vodo. Ločujem odpadke in se ob priložnostih udeležim čistilnih akcij. Ne kupujem stvari, ki jih ne potrebujem. Res se trudim biti okoljsko naravnana vsak dan.


Dr. Uroš Ocepek, soavtor projekta Družinsko drevo Občine Zagorje ob Savi

Dan Zemlje bi se moral spremeniti v leto Zemlje in nato v stoletje. Prav je, da smo na specifični dan opozorjeni, a vendar bi morali planetu prijazno živeti ves čas. Sam se trudim, da živim in delujem v dobrobit planetu in družbi – sem le gost za neko življenjsko obdobje. Seveda mi kdaj uspeva bolj, drugič manj. A pomembno je, da se večkrat zalotimo in poskrbimo, da porabimo manj vode, da nismo razsipni s porabo papirja, da gremo po mestu raje peš kakor z avtomobilom ipd. Čisto na vsakem koraku se lahko odločimo v korist izboljšanja našega planeta. Prav je, da se zavedamo, kakšno Zemljo zapuščamo potomcem, ne glede na to, kakšno so nam dali predniki.


Ana Odlazek, državna prvakinja v hitrostnem rolanju

Zdi se mi zelo pomembno, da obstajajo tudi okoljsko naravnani dnevi. Sama sem se udeležila akcije Očistimo Slovenijo. V vsakdanjem življenju skrbim za okolje tako, da strogo ločujem odpadke in ko grem kam v naravo ali hribe, vse smeti odnesem nazaj s seboj v dolino. Zavedam se problematike z ogromnimi količinami smeti na zemlji, zato se trudim, da bi jih sama še čim manj dodatno proizvedla.


Jan Ostrožnik, pevec zasedbe Chainbrake

Že v osnovni šoli smo imeli super čistilne akcije, ki jih ni sestavljalo le čiščenje ampak tudi druženje v naravi, spoznavanje okolja itd. S tem, ko gremo v naravo in vidimo, kako dobro nam dene takšno dejanje, ter uživamo v sprehodu in nas potem zmoti neka smet, damo samemu sebi vedeti, da tisto ni bilo tja dano s strani živali oz. ni zraslo iz semena. Tudi pri ločevanju doma je zelo pomembno, da se tega kar najbolj držimo, pri nas doma se in tudi verjetno pri vas. Drugače pa, tako, kot bomo mi ravnali z Zemljo, tako bo ona z nami. Tudi v morju je ogromno plastike in odpadkov, kar pa je hud problem za življenje v njem in veliko živali potem posledično zaradi tega pogine, ampak nekateri so o tem bolj ozaveščeni, spet drugi manj.


Nejc Škoberne, drugouvrščeni mednarodni debater – srednješolec

Za okolje skrbim, kolikor lahko. Smeti, ki jih lahko recikliram, recikliram. Smeti ne mečem naokoli ali pa onesnažujem. Kadar lahko, se udeležim raznih aktivnosti za čistejše okolje, kot Ljubljanskega podnebnega »štrajka«, tudi, če je le za pozornost. Ponosno lahko rečem, da ima tudi naša šola, Gimnazija in ekonomska srednja šola Trbovlje čistilne akcije skoraj vsako leto za dijake 1. letnikov. V zadnjih mesecih so se po vsej šoli na vidnih mestih pojavile nalepke, ki spodbujajo dijake k zmernejši uporabi vode, bolj ekološko zavednemu porabljanju brisačk ter zavestnemu recikliranju, ki dokazuje, da je naša šola tudi zelo skrbna za naš okolje in prihodnost. Osebno ne rečem, da sem okoljsko naravnan vsak dan, ampak verjamem, da okolja ne smemo zanemariti ali pa pustiti, da ga onesnažimo.