V soboto, 30. septembra, je na zagorskem prireditvenem prostoru Pristan dišalo po ajmohtu. Kar 17 različnih ekip iz zasavskih društev se je tokrat udeležilo 3. svetovne Ajmohtijade, ki je potekala v organizaciji Turističnega društva dediščine in tradicije Podkum in Občine Zagorje ob Savi.

Kot je povedal Janez Zajc, predstavnik strokovne žirije, ki je ocenjevala pripravljene jedi, je imela sodniška trojica v sestavi Janez Drnovšek, Silvo Laznik in Janez Zajc tudi letos izjemno težko delo, saj so vse ekipe skuhale odlične ajmohte in pri tem prikazale tudi zelo veliko izvirnosti. Tako so tudi letos obiskovalci lahko poizkušali ajmohte iz najrazličnejših vrst mesa in tudi takšne, ki so jih skuhali brez njega.

Komisija je ocenjevala najboljše klasične in neklasične ajmohte pa tudi najbolj izvirno postrežbo, najlepše urejeno stojnico, najbolj simpatično kuharsko ekipo, …

Med klasičnimi ajmohti je letos prvo mesto osvojila ekipa Društva upokojencev Zagorje, drugo mesto so osvojile Trbouske turistke in tretje Društvo vaških žena Čemšenik.

V kategoriji neklasičnih ajmohtov so zmagali Savski gusarji pred Društvom za zdravilne rastline Zasavje in ekipo VDC Zasavje.

V imenu organizatorjev je Marija Čop, pobudnica festivala, podelila še številna druga priznanja, med drugim pa so se zahvalili tudi sponzorjem in vsem ostalim, ki so sodelovali pri izvedbi odlične prireditve. Obiskovalci so si lahko v neposredni bližini prizorišča ogledali starodobna vozila, na prizorišču pa so za zabavo poskrbeli plesalci in glasbeniki folklore in glasbenik ter voditelj Miran Rus. Vsem, ki so želeli, pa je ekipa Rdečega križa Zagorje izmerila tlak in sladkor v krvi in prikazala postopke oživljanja.

Savus

Foto: Občina Zagorje


 

Prejšnji članekRoglič zmagovalec v Bologni
Naslednji članekTončke z zlatim priznanjem