Primož Roglič je dobil prvo enodnevno dirko v letošnji sezoni, na kateri je nastopil. In to kakšno dirko. Zmagal je po 200 km vožnje. Na zadnjih 300 metrih dirke po Emiliji v Italiji je napadel, imel dovolj moči tudi za to, da je premagal prvega kolesarja na svetovni kolesarski lestvici, rojaka Tadeja Pogačarja.

Primož Roglič je pred začetkom dirke medijem potrdil, da zapušča Jumbo Vismo, ekipo, ki se je prav z njegovimi uspehi povzpela med najboljše na svetu. To, da jo zapušča, se je pokazalo tudi na dirki po Emiliji v soboto, 30. septembra. Že tri kroge pred ciljem je namreč ostal brez pomoči (še) klubskih kolegov Jumbo Visme. Vendar se je boril do konca in dokazal, da je prav gotovo eden najboljših kolesarjev na svetu. Po letih 2019 in 2021 je bil še tretjič najboljši na cilju v Bologni.

Roglič je po dirki povedal, da zmago posveča družini, ki ga je vedno podpirala, v slabem in dobrem. Tudi v vrhunskem športu je podpora družine vredna največ. Prej njegove domače, iz Strahovelj, zdaj čisto njegove, ki jo tvorita z ženo Loro in dvema sinovoma. O tem, v kateri ekipi namerava nadaljevati svojo kolesarsko kariero, Roglič ni hotel govoriti. Dejal je, da bo več znanega po zadnji dirki v tej sezoni, torej konec naslednjega tedna.

Dirka do italijanskega Carpija do Bologne, kjer so kolesarji po 204 km prišli v cilj po vzponu na San Luco nad Bologno, je bila zanimiva. Po več kot letu dni sta se na njej pomerila najboljša slovenska kolesarja, ki sta tudi v svetovnem merilu med najboljšimi, Primož Roglič in Tadej Pogačar. Tokrat je imel na koncu boljše noge Primož, Tadej mu je po dirki z nasmehom segel v roko. Roglič je tako dokazal, da še zdaleč ni za staro šaro. Prav gotovo pa si manejo roke v ekipi, ki ga je uspela prepričati v prestop v njihove vrste. Govoric je veliko, v lovu za zasavskim kolesarjem pa je bilo najmanj pet ekip svetovnega toura.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekV divjino – Into The Wilderness
Naslednji članekZmagovalci zagorski upokojenci