Ena najbolj norih dogodivščin letošnje zime bo prav gotovo Zimski jamatlon. Že 15. po vrsti ga pripravlja Zavod Savus. Za prijave je še čas. Organizatorji jih bodo zaprli v nedeljo, 27. novembra opolnoči. Le, če imate dobre veze s Perkmandeljcem, bo ta sprejel prijavo še v ponedeljek do polnoči.

Od Trbovelj do Hrastnika

Tokrat se bodo udeleženci zbrali v strojnici rudnika Hrastnik, v jamo pa bodo zakorakali na Ajnzerju v Trbovljah. Potem bodo med knapovskimi ovirami ob pomoči rudarjev in »pomoči« Perkmandeljca  prehodili dobrih 5 km proge med Trbovljami in Hrastnikom in po Barbara vpadniku prilezli na svetlo v Hrastniku. Adrenalinska preizkušnja 200 metrov pod zemeljskim površjem, ki vzpodbuja temeljno knapovsko vrednoto – tovarištvo, nikogar ne pusti hladnega. Jamatlonci rudarske ovire v rudniku premagujejo skupaj v ekipi, si med seboj pomagajo in se vzpodbujajo.

Doslej več kot 2500

Jamatlona se je do sedaj udeležilo že več kot 2500 navdušenih jamatloncev, ki so bili s prireditvijo vedno zadovoljni. Udeleženci Jamatlona prihajajo iz vse Slovenije,  pa tudi od drugod. Na letošnji zimski jamatlon so prijavljeni udeleženci iz 7 držav (Slovenija, Italija, Francija, Nemčija, Španija, Severna Makedonija,  prvič tudi iz ZDA).

Zanimive ekipe

Tudi na letošnjem Zimskem jamatlonu bo sodelovalo veliko zanimivih ekip (najbolj izvirnim imenom gredo tudi izvirne nagrade). Pričakujemo celo kakšen znan obraz, no, takšne ima Perkmandeljc še najraje. Njegova lata pri krstu takrat še posebej lepo poje.

Udeležencem bodo organizatorji merili tudi čas, a nagrajeni ne bodo tisti najhitrejši ali tisti najpočasnejši, temveč tisti, ki se bodo najbolj približali povprečnemu času. Ker spodbujamo tovarištvo, druženje, dobro voljo in smeh.

Jamatlon poteka dvakrat letno: poleti v okviru rudarskega praznika in decembra ob prazniku sv. Barbare, zavetnice rudarjev. Organizatorji Jamatlona želijo s to rekreativno pustolovščino vrniti vsebine opuščeni rudniški infrastrukturi, rudnik pa po zaprtju približati sedanjim in bodočim generacijam.

Nagrade

Nagradili bomo najbolj simpatično in simpatičnega udeleženca (priznanje Jamska kura in Luftrajder), pa najbolj izkušeno in izkušenega (nagrada Domfrca in Pik as), Perkmandeljc pa bo spet zbral najbolj prestašeno ali prestrašenega (priznanje Hoznšajzer). Nagrade prispevajo špiruci Jamatlona. Vsi udeleženci bodo prejeli tudi vrečke z zanimivo vsebino.

Program

Jamatlonce poleg preizkušnje v jami čaka še vrsto zanimivosti. Po jamskem delu bo za dobro voljo s kratkim koncertom poskrbela odlična zasavska pevka Neva M. Hafner. Po prihodu iz jame bodo udeležence pričakale hostese Red Bulla in jim dala krila za odličen nastop v igri Met bata škornja rikverc v kuolmkišto. Udeleženci bodo lahko spoznali tudi reševanje življenj s pomočjo defibrilatorja. Ogledali so bodo lahko tudi razstavo uporništva v Mašinhausu. Ter se seveda okrepčali s knapovsko malico.

Ekipa Jamatlona

Foto: arhiv Jamatlona